GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mastercard pod lupom švicarskog regulatora za tržišno natjecanje

Mastercard pod lupom švicarskog regulatora za tržišno natjecanje
REGULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarski regulator za tržišno natjecanje objavio je u utorak da je otvorio istragu protiv američke kartičarske kuće Mastercard zbog sumnje da je opstruirala nacionalni program gotovinskog plaćanja na bankomatima.

COMCO želi utvrditi je li Mastercard opstruirao nacionalni program za gotovinu (NCS), koji regulira podizanje novca i druge gotovinske transakcije na bankomatima.

Do uspostave programa krajnji korisnici mogli su koristiti sve funkcije samo na bankomatima svojih banaka. NCS je bankama koje su mu pristupile omogućio neogran.ičenu i efikasniju ponudu usluga a krajnjim korisnicima olakšao je njihovu upotrebu, stoji na web stranici programa.

Program je osmislila SIX grupa, čiji su vlasnici 122 švicarske i međunarodne financijske institucije aktivne na financijskom tržištu, a upravlja financijskom infrastrukturom u Švicarskoj, nudeći, između ostalog, usluge vezane za trgovinu vrijednosnicama i obradu financijskih transakcija.

Pravila NCS-a jamče svim sudionicima ravnopravno sudjelovanje, navodi se na web stranici SIX grupe.

"Do opstrukcije dolazi jer Mastercard odbija označiti (program) NCS na novoj debitnoj Mastercard kartici", rekao je regulator za zaštitu ravnopravnog tržišnog natjecanja, aludirajući time na praksu dodavanja druge aplikacije za plaćanje ili marke na debitnu karticu.

„COMCO sada istražuje zlorabi li Mastercard položaj dominantne kompanije. Tijekom istrage uveli smo preventivne mjere", napominje švicarski regulator.

Tagovi: Mastercard, Švicarska
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE