GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marković: Samo obnova države važnija od autoputa

Marković: Samo obnova države važnija od autoputa
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2018 / 18:37
Autor: SEEbiz / RTCG / Pobjeda
PODGORICA - Premijer Duško Marković kazao je da je zadovoljan dinamikom izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare, navodeći da svaki gađanin može da se uvjeri u napredak.

U intervjuu za prazničnu Pobjedu Marković je rekao da crnogorska ekonomija uveliko uživa blagodeti početka gradnje autoputa, da je o nastavku radova nedavno razgovarao sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Keqiangom i da se u obje države ovaj projekat doživljava kao garancija ozbiljnosti i ostvarenog interesa obiju strana i kao odskočna daska za druge projekte te da je uspješna realizacija prve, najteže dionice najbolja je preporuka za gradnju narednih dionica.

"Izuzetno sam zadovoljan dinamikom izgradnje prioritetne dionice autoputa. Radovi se odvijaju na cijeloj trasi, probijeno je više tunelskih cijevi, svaki građanin kada prođe Bioče može se uvjeriti u fascinantne gabarite najvećeg pojedinačnog objekta – Mosta 'Moračica'. Sada više ne govorimo samo o projektu, jer se nazire izgled ove buduće crnogorske žile kucavice. Igrom slučaja jedan od vazdušnih koridora ka Podgorici vodi upravo iznad gradilišta autoputa tako da se sada i doslovno 'iz aviona' vidi ovaj naš grandiozni poduhvat. I najveće nevjerne Tome mogu lično da se uvjere da je autoput stvarnost", ocijenio je premijer.

Podsjetivši da je ranije bilo zastoja koji su otklonjeni predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je rekao da nema sumnje da sada radovi idu odlično, da je izvođač dobro koncipirao dinamiku, te da su potpuno utemeljena uvjeravanja da će dionica biti izgrađena i predata u predviđenom roku.

"Autoput nije samo najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, on je i predmet pažnje najviših organa dviju država. To je bila jedna od ključnih tema mog razgovora krajem novembra u Budimpešti sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Keqiangom. Tada smo konstatovali da smo saradnjom na polju infrastrukture, odnosno uspješnim početkom gradnje prioritetne dionice ostvarili značajan napredak u međudržavnim odnosima i da nam to utire put za jačanje saradnje na ostalim poljima. Gradnja autoputa, dakle, ne samo da se odvija dobrom dinamikom već se u obje države doživljava kao garancija ozbiljnosti i ostvarenog interesa obiju strana i kao odskočna daska za druge projekte", rekao je Marković.

Na pitanje kakve efekte izgradnje autoputa očekuje u ekonomiji, predsjednik Vlade je rekao da crnogorska ekonomija već naveliko uživa blagodeti početka gradnje autoputa.

"Praznična atmosfera nije prilika za zamaranje brojkama, stoga samo jedna činjenica: Crna Gora je peta država u Evropi po privrednom rastu u protekloj godini, a taj impresivan rast umnogome je rezultat velikih infrastrukturnih projekata, prije svega autoputa. Rezultat gradnje autoputa i naših mjera fiskalne konsolidacije je da smo zavrijedili povjerenje vodećih međunarodnih finansijskih institucija, da je Crnoj Gori povećan kreditni rejting, da je naša zemlja napredovala na listi konkurentnosti, da je smanjena nezaposlenost… Dakle, već početak gradnje doveo je do brojnih pozitivnih efekata. Međutim, to je tek početak. Poznato je kroz istoriju brojnih država i sistema da veliki infrastrukturni projekti predstavljaju zamajac ekonomije, daju privredi dodatnu snagu i obezbjeđuju perspektivu. Nema nijednog razloga da i u crnogorskom slučaju ne bude tako. Uz autoput Crna Gora će biti dostupnija turistima i posjetiocima, do nas će se dolaziti kao što će i naši građani putovati s jednog u drugi kraj države brže, lakše i bezbjednije. Sve to će proizvesti multiplikativne efekte, a prije svega otvaranje novih radnih mjesta i povećanje standarda građana, što nam je prevashodni cilj. Dalje, autoput će integrisati Crnu Goru, kvalitetno će povezati naš resursima bogati Sjever sa Centralnim i Južnim regionom. Uz završetak nekih drugih putnih pravaca, poput puta Kolašin – Berane preko Lubnica i Jezerina, građani Sjevernog regiona stizaće do Podgorice za sat i po, sigurno i ugodno. Bjelopoljcima ili Rožajcima, na primjer, odlazak ljeti na more biće dnevna dilema. Autoput će biti žila kucavica Crne Gore. Konačno, autoputevi sami po sebi i oko sebe proizvode novu vrijednost. Dovoljno je osvrnuti se po susjedstvu i uvjeriti se kako su napredovala područja kroz koja su prošli autoputevi. Ne govorim isključivo o objektima na samom autoputu već i o pogonima, skladištima, bazama, uslužnim i turističkim objektima, čak naseljima, koji su kroz istoriju uvijek nicali pored velikih transportnih sistema. Zbog svega ovoga je autoput, kako sam ljetos rekao, drugi po značaju projekat u novijoj istoriji Crne Gore. Samo je obnova države bila veći projekat od ovoga", rekao je predsjednik Vlade.

Marković je rekao da se Vlada naveliko bavi nastavkom gradnje jer je cilj da odmah po završetku prioritetne dionice nastavimo narednu od Mateševa do Andrijevice.

"Zato ne čekamo dovršetak ove dionice, nego već sada stvaramo pretpostavke za nastavak gradnje. Prošlog mjeseca je moj sastanak sa kineskim premijerom Li Keqiangom završen saglasnošću da su obje države i vlade zainteresovane da po završetku prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare bude nastavljena gradnja narednih dionica i to po modelu javno-privatnog partnerstva države Crne Gore i zainteresovanih kineskih kompanija. Uspješna realizacije prve, najteže dionice najbolja je preporuka za nastavak", rekao je Marković.

Na pitanje kako je Crna Gora zaštićena od kursnih razlika, s obzirom na to da je kredit za izgradnju prioritetne dionice ugovoren u dolarima predsjednik Vlade je rekao da je to jedna od floskula lansiranih na početku projekta sa ciljem dovođenja u pitanje ideje povezivanja Crne Gore.

"Ugovorom je ovo pitanje regulisano kao što su, kako to dolikuje ozbiljnoj državi, regulisana brojna druga pitanja. Niko na svijetu ne može predvidjeti fluktuaciju valuta i zato postoji u Ugovoru zaštitna klauzula te doista ne vidim potrebu da gubimo vrijeme na trivijalnosti ovog tipa. ne treba zamjerati protivnicima napretka Crne Gore na ovakvim kritikama, na umotvorinama „put iz niđe do niđe“, na fabrikovanju afera petlji, vodosnabdijevanja autoputa i sl. Toga je oduvijek bilo. Nedavno sam, listajući staru štampu, imao prilike da se uvjerim da se i Crna Gora u vrijeme Knjaza Nikole, kada je dovodila strane stručnjake da pokrene za ono doba velike projekte, suočavala sa sličnim kvaziargumentima: Da li su nam potrebni baš ovakvi putevi, ko će se tuda voziti, da li je to preskupo za ovako malu zemlju, da li je trebalo graditi prvo to ili nešto drugo itd. Zamislite danas Crnu Goru bez puta od Njeguša do Kotora niz Kotorske strane ili starog puta Cetinje – Rijeka Crnojevića – Virpazar. Vrijeme je majstorsko rešeto", rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu na temu autoputa za dodatak prazničnog izdanja Pobjede.

Tagovi: Duško Marković, autoput Bar-Boljare
PROČITAJ I OVO
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
NAJAVE
Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus najavio je veliku reorganizaciju proizvodnje zrakoplova u Njemačkoj i Francuskoj, izdvajajući proizvodnju dijelova trupa kao osnovni dio poslovanja grupe.
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
PROMJENE
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
NEW YORK - Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE