GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marković: Prioritet je Jadransko-jonski koridor

Marković: Prioritet je Jadransko-jonski koridor
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2018 / 20:42
Autor: SEEbiz / RTCG
LONDON - Premijer Duško Marković saopštio je da su iz perspektive Crne Gore prioritetni regionalni projekti Jadransko-jonski koridori i to brza putna saobraćajnica i gasovod kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture, kao preduslov za čvršće ekonomsko povezivanje i kretanje ljudi i robe i vezivanje na evropske koridore.

Marković je to saopštio u Londonu na Samitu Zapadnobalkanske šestorke u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu.

"Berlinski proces, kao komplementaran procesu ulaska u EU, otpočeo je Agendom povezivanja, odnosno iniciranjem zajedničkih regionalnih projekata u oblasti infrastrukture. Infrastrukturno povezivanje je preduslov jačanja ekonomske integracije, odnosno ukupne konkurentnosti regiona", rekao je Marković.

Govoreći o regionalnim prilikama u kontekstu evropskih integracija, Marković je rekao svaka od država ima svoju dinamiku kada je riječ o približavanju životnog standarda onom u EU, tako da je, kako je rekao, životni standard mjeren u BDP-u per capita u Crnoj Gori na nivou od 45% onog u EU, dok je za Zapadni Balkan na nivou do oko 30% prosjeka EU.

"Zato je važno jačanje regionalne ekonomske saradnje koja treba da ojača stabilnost regiona, pojednostavi funkcionisanje privreda u regionu i dopinese bržem ekonomskom rastu", rekao je Marković, dodajući da je na prošlogidšnjem Samitu u inicirano dalje jačanje regionalne ekonomske integracije kroz Donošenje Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor šest zemalja zapadnog Balkana zasnovanoh na pravnom okviru CEFTA i našim sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju.

On je saopštio da puna primjena tog Akcionog plana znači dalje pojednostavljenje trgovine robom i uslugama, veću mobilnost radne snage i istraživača, intenzivnije privlačenje investicija i jačanje digitalne ekonomije u šest zemalja zapadnog Balkana.

Marković smatra da fokus država Zapadnog Balkana u predstojećem periodu treba da bude na eliminisanju necarinskih barijera u međusobnoj trgovini i to kroz skraćivanje čekanja na graničnim prelazima ujednačavanje različitih standarda...

Upitan da predstavi ključne prednosti Crne Gore kao investicione destinacije predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da naša zemlja raspolaže razvojnim resursima u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i preradjivačke industrije, da je članica NATO-a i da je daleko odmakla u pregovorima za članstvo u EU sa zakonodavstvom koje je umnogome usaglašeno sa evropskom i sa zakonodavstvom razvijenih ekonomija.

"Premijer je dodao da je Crna Gora mala otvorena, mediteranska ekonomija, država članica Svjetske trgovinske organizacije, sa konkurentnim poreskim stopama, naričito stopom poreza na dobit od 9 odsto i poreza na dohodak od 9 odosto i 11 odsto. Uz to, rekao je Premijer, Crna Gora nudi brojne pogodnosti i podsticaje investitorima posebno za ulaganje u Sjeverni region i nerazvijena područja", saopšteno je iz Vlade.

Na panelu su učestvovali i premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev, kao i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Tagovi: Duško Marković, Jadransko-jonski koridor, EBRD
PROČITAJ I OVO
Nestle preuzeo Freshly
DOSTAVA
Nestle preuzeo Freshly
NEW YORK - Nestle je preuzeo kompaniju za dostavu hrane Freshly u poslu koji se procjenjuje na 950 milijuna dolara.
Pandemija oštro srezala prodaju vinjeta
VINJETE
Pandemija oštro srezala prodaju vinjeta
LJUBLJANA - Europski statistički ured objavit će prvu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni za treće tromjesečje ove godine.
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
SOLIDNO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe iznose 944,2 milijuna kuna i veći su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
OTVORENJE
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
BERLIN - U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
GUBITAK
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
RAB - Zbog negativnih utjecaja pandemije, hotelska grupacija Imperial Riviera u prvih devet mjeseci ove godine bilježila je gubitak od 22,2 milijuna kuna, nasuprot neto dobiti od gotovo 64 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE