GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marine u turizmu sudjeluju s pet do šest milijardi kuna

Marine u turizmu sudjeluju s pet do šest milijardi kuna
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz
NOVI VINODOLSKI - Na sjednici Udruženja marina HGK održanoj danas u Marini Novi u Novom Vinodolskom predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak istaknuo je da su nautika i nautički turizam jedna od najstabilnijih i najbrže rastućih grana turističke ponude u Hrvatskoj.

„Udruženje marina HGK sa svojih se 60-ak članica u svojem radu i djelovanju trudi dati smjernice budućeg razvoja i unapređenja nautičke turističke ponude", kaže Lisjak. Dodaje kako Udruženje pokušava upozoriti na nedostatke i potrebne korekcije postojeće zakonske regulative. „Od presudnog je značaja za ostvarivanje pretpostavki daljnjeg razvoja i jačanja ponude naših marina što hitnije donošenje Zakona o pomorskom dobru, u čijem je kreiranju aktivno sudjelovalo i Udruženje marina sa svojim predstavnicima", smatra Lisjak te naglašava da prijedlog zakona nije savršen, ali je dovoljno dobar kompromis da se ipak pokrene investicijski ciklus ulaganja u postojeće i nove marine kako bi se obogatili sadržaji, povećala kvaliteta usluge i kapaciteti postojećih marina. „Time bi se znatno povećao i doprinos hrvatskih marina u ukupnom turističkom proizvodu RH", kaže Lisjak te pojašnjava da se on sada kreće na oko 850 milijuna kuna godišnje, dok je realni doprinos, djelovanjem svih gospodarskih subjekata u marinama (čarteri, restorani, trgovine, ugostiteljske usluge, servisi, brodopopravljačke tvrtke i sl.) oko 5 – 6 milijardi kuna.

Uz predstavnike udruženja marina na sjednici su sudjelovali i predstavnici Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koji su na sjednici predstavili Pravilnik o kategorizaciji luke nautičkog turizma te izmjene Pomorskog zakonika. Također, izvijestili su o Pravilniku o boravišnoj pristojbi i usluzi e-Nautika.

E-Nautika korisnicima je dostupna na portalu e-Građani te novosti na uslugama ePomorac i ePlovilo. Namijenjena je nautičarima i omogućuje prijavu dolaska inozemne brodice ili jahte u teritorijalno more Republike Hrvatske, pribavljanje elektroničke potvrde o uplati naknada za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice. U sklopu te e-usluge dostupan je i uvid u informativni izračun boravišne pristojbe, uvid u podatke upisnika brodova, informativni izračun naknade za sigurnost plovidbe po prijavi jahte ili brodice te provjera vjerodostojnosti e-Dokumenta prethodno izdanog na e-uslugama ePlovilo ili eNautika.

„Kada usluge eNautika, ePomorac i ePlovilo budu u punoj primjeni, omogućit će nautičarima da putem interneta obave sve administrativne obveze prema državi, uključujući i plaćanja propisanih naknada", istaknuo je Boško Ercegovac, načelnik Sektora za pomorce, brodarce, upisnike i stručno-tehničke poslove. Dodao je da je zaštita morskog okoliša i uspostava sveobuhvatnog sustava zaštite od onečišćenja s brodova i brodica trenutno jedan od prioriteta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te da je suradnja s predstavnicima Udruženja marina HGK vrlo bitan element u uspostavi tog sustava.

Na sjednici je najavljena i zajednička tematska sjednica Udruženja marina HGK i Udruženja marina Crne Gore u sklopu 1. Nautičkog Workshopa 2020 u Crnoj Gori.

Predstavnici ministarstva te članovi Udruženja marina HGK obišli su prije sjednice Marinu Novu smještenu u neposrednoj blizini gradske luke Novog Vinodolskog. Izgrađena je prema najvišim standardima luka nautičkog turizma te je jedina hrvatska marina kategorizirana s najviših 5 sidara.

Tagovi: hrvatske marine, hrvatski turizam, Sean Lisjak, Udruženje marina HGK
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE