GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marićev novi namet poskupjet će alkoholna pića

Marićev novi namet poskupjet će alkoholna pića
TROŠARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2020 / 09:07
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Istodobno s razgovorima vezanim za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima i cigarete, Ministarstvo financija vodi pregovore i s poduzećima iz industrije proizvođača alkoholnih pića.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, radni prijedlog porezne uprave je povećanje tih trošarina oko 30 posto, i to od početka svibnja.

Naši izvori nisu htjeli detaljnije govoriti o prijedlogu koji je Ministarstvo stavilo pred njih, ali tvrde kako bi litra pelinkovca s oko 100 kuna narasla na 104 kune. Na naš upit možemo li ipak dobiti konkretnije informacije o tome koliko bi rasle određene trošarine ovisno o udjelu alkohola - jer su različite trošarine za različite udjele alkohola, pa tako nije ista trošarina ni izračun na pića s udjelom alkohola preko 1,2 posto, za udjele alkohola od preko 22 posto i udjel alkohola preko 40 posto - rečeno nam je kako za sada možemo dobiti samo informaciju da je početni prijedlog Ministarstva financija i Porezne uprave prosječno povećanje trošarina oko 30 posto.

U Hrvatskoj udrugi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori su nam kazali kako zasad ne bi komentirali tu temu i da još nema službenog prijedloga Ministarstva financija. Međutim, naši izvori iz industrije pića ističu kako je održao nekoliko sastanaka radne grupe i da je na tim sastancima Ministarstvo predlagalo povećanje trošarina od oko 30 posto. Donekle je razumljivo zbog čega HUP, HGK, ali i proizvođači alkoholnih pića ne žele izlaziti s detaljnijim informacijama o prijedlozima Ministarstva, i to zbog toga što je dogovoreno da se ne izlazi s informacijama u javnost prije nego što se postigne konačni dogovor.

No, dio naših sugovornika iz industrije pića, a slična je bila i situacija i s radnom grupom za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima, smatra kako Ministarstvo financija tako želi svoj naum o jačem poskupljenju trošarina provesti sa što manje medijske i javne buke. Tako je, upravo nakon što je Jutarnji list objavio kako će trošarine na šećer u bezalkoholnim pićima biti povećane za prosječno 100 posto, a za Red Bull i za 1450 posto, Ministarstvo financija dijelom ublažilo svoj prvi prijedlog, neslužbeno doznajemo.

Podsjetimo, Ministarstvo financija bilo je predložilo da se ipak zadrži linearno oporezivanje od 30 kn po hektolitru, iako je predstavnicima industrije bilo najavljeno da će ukinuti tu odredbu, (dosad je to iznosilo 40 kuna po hektolitru), te da se uz to uvede jako oporezivanje prema udjelu taurina i metil-ksantina.

Proizvođači pića su tada zatražili da se ukine linearno oporezivanje po hektolitru te da se sadržaj dodatnog šećera, taurina i metil-ksantina oporezuje stopom od 10 posto za ona pića koja te supstance imaju u iznosima ispod pet grama na 100 mililitara, stopom od 20 posto na udjel od pet do osam grama, te stopom od 50 posto na udjel preko osam grama.

U daljnjim razgovorima Ministarstvo je pristalo da se linearno oporezivanje smanji na 20 kuna po hektolitru, što znači da će, na primjer, trošarine na bocu Coca-Cole umjesto za 120 posto, poskupjeti za 100 posto. Ti pregovori se još vode pa su moguće i daljnje korekcije, ali trošarine za duhan će ipak, kako sada stvari stoje, poskupjeti, tako da će kutija cigareta biti skuplja za dvije kune.

Iz industrije bezalkoholnih pića, industrije alkoholnih pića i industrije duhana ističu kako su bili svjesni da će do povećanja trošarina doći, ali mnogo blažeg, pogotovo na bezalkoholna pića i alkoholna pića. Svi oni ističu kako će se povećanje trošarina prebaciti na potrošače, jednako kao što je, smatraju neki od njih, Ministarstvo financija povećanja plaća za javne i državne službenike odlučilo dijelom nadomjestiti trošarinskom ofenzivom na njihove industrije.

I udruga poreznih obveznika Lipa jučer je u svom priopćenju reagirala protiv povećanja trošarina na bezalkoholna pića i duhan, ističući kako se protive ponovnom povećanju poreznog opterećenja, čiji je, kako tvrde, jedini cilj krpanje proračunskog minusa prouzročenog neprovođenjem reformi i netransparentnošću.

Napominju kako smatraju da će Vlada ovim uredbama povećati ukupno porezno opterećenje, ali da tako prikupljen novac ne planira potrošiti na poboljšanje zdravstvenog sektora, nego da "on služi za krpanje proračunskog minusa".

"Iako će se Ministarstvo pozvati na EU direktivu, napominjemo da EU kontinuirano Hrvatskoj preporučuje i provođenje reformi u svim dijelovima javnog sektora, a te preporuke se u velikoj mjeri ignoriraju", pojašnjavaju svoj stav u Lipi, a sada, eto, stiže i nova informacija o povećanju trošarina na alkoholna pića za nemalih 30 posto.

Tagovi: Zdravko Marić, alkoholna pića, alkohol, cigarete, trošarine na cigarete, trošarine na alkoholna pića, Udruga Lipa
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE