GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marica Vidaković dala otkaz na poziciju prokuristice u Krašu

Marica Vidaković dala otkaz na poziciju prokuristice u Krašu
KRAŠ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 15:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava Kraša u petak je od Marice Vidaković zaprimila otkaz na funkciju prokuristice Društva.

Takvo što Vidaković je najavila još početkom prošle godine.

- Svoju sam prokuru dala na raspolaganje većinskom vlasniku već u prvim danima te sam spremna njegovu odluku prihvatiti bez obzira na to hoće li prokura biti opozvana ili ostavljena, rekla je Vidaković.

Marica Vidaković cijeli je svoj radni vijek provela u Krašu. Za nju je prvi put javnost čula još početkom 90-ih godina kad je organizirala radnike da kupe dionice i tako spriječe tajkunsku privatizaciju.

Tadašnji radnici i uprava Kraša su „optimalno vrednovali“ svoju kompaniju kako je ne bi učinili dostupnim „ulagačima“ bez novca. U Krašu su sami procijenili da njihova firma vrijedi 137 milijuna maraka, bez imovine u Srbiji, BiH, Sloveniji i Makedoniji. Imovina na području ex Jugoslavije procijenjena je na 202 milijuna maraka. Nakon procjene vrijednosti, Branimir Zekan, prvi direktor Agencije za procjenu državne imovine, u srpnju 1991. izdao je rješenje kojim se pokreće proces pretvorbe, pisao je svojedobno Večernji list.

Osnivačka skupština društva, sudeći po napisima na požutjelim novinskim stranicama, održana 23. 12. 1992. Nakon toga radnici i uprava Kraša imali su okršaj s Fondom za privatizaciju i republičkim fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja u čijem sastavu je bilo i osiguranje poljoprivrednika. Fondovi u ime države držali 50 posto dionica Kraša. Te dionice nisu išle na prodaju. Međutim, kad su zaposlenici Kraša kupili 50 posto dionica s popustom, Marica Vidaković uspjela je nagovoriti radnike da kupe dio dionica bez popusta kako bi dobili upravljačka prava.

I kad se činilo da radničko dioničarstvo u Krašu nitko ne može srušiti, pojavila su se braća Pivac, koji su godinama strpljivo kupovali dionice Kraša. Igrali su na duge staze, sa željom da ga preuzmu. Braću Pivac je tko zna u čije ime htio preduhitriti srbijanski tajkun Nebojša Šaranović. Cijena dionica je „odletjela u nebo“, a radnici i umirovljenici Kraša počeli su ih prodavati. A onda je Marica Vidaković odigrala svoju posljednju važnu rolu. Dioničari okupljeni u Kraš ESOP-u prodali su dionice braći Pivac.

Tagovi: Marica Vidaković, Kraš, Mesna industrija braća Pivac, privatizacija, Nebojša Šaranović
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE