GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić ipak ne bi prodavao državni udjel u Podravci

Marić ipak ne bi prodavao državni udjel u Podravci
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2017 / 13:02
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ministar državne imovine Goran Marić će podnijeti prijedlog o vraćanju Podravke na listu tvrtki od posebnog interesa.

S te je liste tvrtka skinuta sredinom prošle godine, nakon čega su i počela nagađanja o mogućoj pripremi prodaje državnog udjela u toj tvrtki, piše Večernji list.

Marić je već tada bio protiv te odluke, a sada kada je resorni ministar može i pokrenuti prijedlog o izmjeni lanjske odluke. No konačnu odluku o vraćanju Podravke na listu donijet će Vlada, koja bi ustvari trebala promijeniti svoju odluku od samo godinu dana prije. Navodno već sada dio Vlade neće pristati na taj prijedlog. Kada je riječ o razilaženju stajališta, onda je u prvom redu riječ o onima u Vladi koji žele privatizaciju domaćih tvrtki ili ne žele.

– Iako Podravka nije na popisu strateških i posebnih trgovačkih društava, riječ je o naglašeno strateškoj tvrtki iznimno bitnoj za razvoj ne samo Podravine nego i ukupnog hrvatskog poljoprivrednog potencijala. Ne bih htio da Podravka ikome bude bankomat za poboljšanje cash flowa – rekao je ministar Marić još početkom godine u intervjuu za Večernji list.

Jako se založio i za kadroviranje u toj kompaniji i upravo je po njegovoj želji na čelnu poziciju postavljen Marin Pucar.

A treba li Podravka biti tvrtka od posebnog interesa ili ne, tumačenja su različita. Mnogi će reći da nema smisla da se svrsta u tu kategoriju s obzirom na to da je riječ o prehrambenoj tvrtki koja velik dio sirovine uvozi. No postoji i druga strana argumentacije koja vidi Podravku kao temelj za jačanje poljoprivrednog biznisa jer je ta kompanija bitan otkupljivač voća i povrća. Država tamo ima značajan udjel pa se smatra da se tako mogu i lakše zaštititi ti interesi nego da se dovede ulagač. A ako Podravka nije na listi, onda postoji i bojazan da bi se odluka o prodaji državnog udjela od oko 25 posto lakše provela. Više tvrtki maknuto s liste Lani je Vlada s liste tvrtki od posebnog interesa skinula uz Podravku i ACI, Končar – elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje. No bez obzira na to, nije došlo do rasprodaje imovine. Petrokemija se prodaje jer taj proces ionako traje već godinama.

Tagovi: Goran Marić, Podravka, Petrokemija, Croatia Airlines
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE