GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malo obiteljsko poduzeće proizvelo prvu istarsku mozzarellu

Malo obiteljsko poduzeće proizvelo prvu istarsku mozzarellu
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2020 / 10:28
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
PULA - Istarska obiteljska tvrtka Latus, smještena u malom mjestu Orbanići, posluje od 2002. godine. Oni su pioniri na području proizvodnje sira, jer ta djelatnost nije široko rasprostranjena u Istri koja je poznatija po proizvodnji vina i maslinovog ulja.

Prema lokalnim medijima, stočarstvo je dugogodišnja tradicija obitelji Latus. Predstavnica tvrtke Maja Orbanić rekla je da odluka o pokretanju proizvodnje sira nije bila laka jer se ta djelatnost u Istri sve više uvećava posljednjih godina.

- Prvi sir koji smo proizveli bio je žminjski sir, polutvrdi sir bez kore koji sazrijeva u vakuumu. Slijedila je proizvodnja istarskog sira po receptu moje bake, kaže Maja Orbanić.

Danas obiteljska tvrtka posjetiteljima nudi razne vrste sira, poput sira s paprom, tartufima, autohtonim istarskim i žminjskim sirom, svježim sirom i ostalim mliječnim proizvodima. U posjet i kušanje dolaze i domaći i strani gosti. Tvrtka surađuje s mnogim kooperantima iz cijele Istre, a godišnje proizvede 120 tona sira.

Prošle godine proizveli su prvu hrvatsku mozzarellu. Ona je nastala gotovo slučajno. Inače se uzgaja samo u malim količinama. Pritom se prilagođavaju narudžbama i također rade s nekim pizzerijama u blizini.

Do danas je tvrtka značajno proširila svoje poslovanje, jer već ima 27 zaposlenih. U proizvodnji radi osmero radnika, a tvrtka prodaje svoje proizvode na devet prodajnih mjesta. Čak 90 posto proizvedenih proizvoda prodaje se u neposrednoj blizini - u Istri. Proizvode kupuju i davatelji usluga u Zagrebu. Mala je i prodaja u inozemstvu; uglavnom putem posjetitelja iz stranih zemalja.

Sandi Orbanić, također jedan od predstavnika Latusa, dodaje da su svake godine jači na polju opskrbe. Trenutno se bave proizvodnjom sira brie, koji usavršavaju da bi ga plasirali na tržište zajedno s ostalim proizvodima.

Tvrtka ima mnogo planova za budućnost. Između ostalog, nedavno su dobili i europska sredstva, koja su im omogućila obnovu staja i poboljšanje mehanizacije. Također su se prijavili na natječaj za obnovljive izvore energije. Ciljevi su veliki, a ova mala i simpatična ekipa ima ih snage realizirati, budite sigurni.

Foto: Nikas.hr

Tagovi: prva istarska mozzarella, žminjski sir, Latus, Maja Orbanić, Istra
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE