GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Država ne subvencioniše Air Serbiju ispod žita

Mali: Država ne subvencioniše Air Serbiju ispod žita
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 10:43
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija Air Serbia ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik ni po državu Srbiju niti po građane, ocenio je ministar finansija Siniša Mali i odbacio tvrdnje da se avio-kompanija subvencioniše "ispod žita" iz državnog budžeta.

Navodeći da je Air Serbia u državnu kasu do 17. novembra ove godine uplatila 9,8 milijardi dinara, odnosno 82,1 milion evra, Mali je u autorskom tekstu za današnju Politiku naglasio da je to "direktan doprinos" nacioanlnog avioprevoznika republičkom budžetu.

"Postoje optužbe da se Air Serbia subvencioniše ispod žita, tajno, iz budžeta Srbije. Ono što kritičari izgleda ne znaju, ili se prave da ne znaju, jeste da je svaka pomoć i uplata, svaki dinar koji bi iz budžeta išao prema Air Serbiji, predmet analize i kontrole zbog državne pomoći, jer se na takav način može narušiti konkurencija među kompanijama", napisao je ministar finansija.

Mali ističe da je Srbija potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom prihvatila "pravila igre" koja su "jasno propisana i u krajnjoj instanci" ih kontroliše Evropska komisija (EK).

On je istakao da se "posledice starih dugova" iz perioda pre restruktiriranja još osećaju, ali da pre početka pandemije koronavirusa Air Serbia  "nije bila kompanija u poteškoćama", a od početka pandemije sve svoje kapacitete stavila je na raspolaganje državi i hiljadama građana koje su prevozili.

Mali je podsetio da su se mnoge zemlje odlučile za pomoć avioprevoznicima kroz subvencije, povećanje kapitala, pozajmice, oslobađanje dugovanja "u okviru novih propisa EK u svrhu podrške privredi u uslovima pandemije kovid 19, koje je Vlada Srbije prenela na domaće zakonodavstvo".

"Kao i svim drugim aviokomopanijama u svetu i Er Srbiji je potrebna pomoć. Ispunjeni su svi uslovi za davanje pomoći države", naglasio je Mali u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Tagovi: Air Serbia, Siniša Mali, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Dunav osiguranje sutra isplaćuje dividende za 2021.
DIVIDENDA
Dunav osiguranje sutra isplaćuje dividende za 2021.
BEOGRAD – Kompanija Dunav osiguranje obavestila je akcionare da će sutra biti isplaćena ukupna dividenda za 2021. godinu od 1,57 milijardi dinara, što je po akciji bruto iznos od 103,4 dinara.
Otvoren Grand hotel View u Postirama
HOTELI
Otvoren Grand hotel View u Postirama
POSTIRE - – Impozantni novi Grand Hotel View, smješten u pitoresknim Postirima na Braču, primio je svoje prve goste. Sjajna proslava otvorenja okupila je brojna poznata lica iz javnog, gospodarskog i političkog života Hrvatske, a za dobru atmosferu pobrinula se glazbenica i rođena Bračanka Gina.
Mađarski vlasnici prodali 45 posto udjela u NovaTV24
PRODAJA
Mađarski vlasnici prodali 45 posto udjela u NovaTV24
LJUBLJANA - Nakon što je tvrtka Nova obzorja, koja izdaje Demokraciju, dobila novog većinskog vlasnika, do vlasničkih promjena dolazi i u NovaTV24.si, koja izdaje program NovaTV24.
Metitu posao realizacije projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu
POSLOVI
Metitu posao realizacije projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu
BEOGRAD - Grad Zrenjanin će dobiti najsavremenije postrojenje za prečišćavanje vode koje će doneti trajno i održivo rešenje za građane suočene sa dugogodišnjim problemima u vodosnabdevanju.
Lučić: Telekom Srbija najspremniji za 5G mrežu
5G
Lučić: Telekom Srbija najspremniji za 5G mrežu
BEOGRAD – Telekom Srbija je najspremniji za uvođenje 5G mreže, emitovanje međunarodnih obveznica se može očekivati krajem godine, a o poverenju u poslovanje nacionalnog operatera govori i to što EIB i poslovne banke ne traže garancije za kreditne ugovore sa Telekomom, rekao je danas Tanjugu generalni direktor Vladimir Lučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE