GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Država ne subvencioniše Air Serbiju ispod žita

Mali: Država ne subvencioniše Air Serbiju ispod žita
SUBVENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 10:43
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija Air Serbia ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik ni po državu Srbiju niti po građane, ocenio je ministar finansija Siniša Mali i odbacio tvrdnje da se avio-kompanija subvencioniše "ispod žita" iz državnog budžeta.

Navodeći da je Air Serbia u državnu kasu do 17. novembra ove godine uplatila 9,8 milijardi dinara, odnosno 82,1 milion evra, Mali je u autorskom tekstu za današnju Politiku naglasio da je to "direktan doprinos" nacioanlnog avioprevoznika republičkom budžetu.

"Postoje optužbe da se Air Serbia subvencioniše ispod žita, tajno, iz budžeta Srbije. Ono što kritičari izgleda ne znaju, ili se prave da ne znaju, jeste da je svaka pomoć i uplata, svaki dinar koji bi iz budžeta išao prema Air Serbiji, predmet analize i kontrole zbog državne pomoći, jer se na takav način može narušiti konkurencija među kompanijama", napisao je ministar finansija.

Mali ističe da je Srbija potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom prihvatila "pravila igre" koja su "jasno propisana i u krajnjoj instanci" ih kontroliše Evropska komisija (EK).

On je istakao da se "posledice starih dugova" iz perioda pre restruktiriranja još osećaju, ali da pre početka pandemije koronavirusa Air Serbia  "nije bila kompanija u poteškoćama", a od početka pandemije sve svoje kapacitete stavila je na raspolaganje državi i hiljadama građana koje su prevozili.

Mali je podsetio da su se mnoge zemlje odlučile za pomoć avioprevoznicima kroz subvencije, povećanje kapitala, pozajmice, oslobađanje dugovanja "u okviru novih propisa EK u svrhu podrške privredi u uslovima pandemije kovid 19, koje je Vlada Srbije prenela na domaće zakonodavstvo".

"Kao i svim drugim aviokomopanijama u svetu i Er Srbiji je potrebna pomoć. Ispunjeni su svi uslovi za davanje pomoći države", naglasio je Mali u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Tagovi: Air Serbia, Siniša Mali, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
NAMETI
Heathrow šokirao: Putnicima će nametnuti dodatne troškove
LONDON - Londonska zračna luka Heathrow naplatit će putnicima dodatnih 8,90 funti (12,40 dolara) u pokušaju da podmiri troškove jer kriza s koronavirusom "ubija" zračni prijevoz.
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PRODAJA
Danone prodaje svoje kinesko poslovanje
PARIZ - Danone je u nedjelju priopćio kako je pokrenuo prve korake za prodaju svog poslovanja u Kini.
Krenula otpuštanja u Alpini
REZOVI
Krenula otpuštanja u Alpini
LJUBLJANA - Alpina je uručila 38 zaposlenika odluke o prestanku radnog odnosa, javlja Radio Slovenija.
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom.
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
OTPAD
U 400 gradova stiže više od milijun spremnika za odvojeno prikupljanje otpada
SPLIT - Do sredine lipnja ove godine 400- tinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, ukupno 1,18 milijuna kanti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE