GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovor o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji

Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovor o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji
RASKID
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 21:36
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predstavnici malih dioničara zatražili su u petak od Vlade Federacije BiH da raskine ugovor o najmu dijela pogona mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji koju predvodi M.T. Abraham Group, tvrdeći da nisu ispunili niti jedan uvjet koji bi jamčio ponovno pokretanje proizvodnje.

Nakon sjednice skupštine dioničara Aluminija održane u Mostaru, predsjednik udruženja malih dioničara (DIAL) Zlatko Topić istaknuo je da se unatoč potpisanome ugovoru nijedan radnik još nije vratio na posao.

"Ovdje sve ide naopako od potpisivanja ugovora sa Abrahamom. Za desetak dana ističe 120 dana kada su trebali vratiti na posao 80 radnika, a ni jednoga nisu vratili. Nisu uplatili ni feninga Aluminiju", izjavio je Topić novinarima.

Pozvao je Vladu Federacije BiH da raskine ugovor s izraelsko-kineskom grupacijom. "I prije par mjeseci govorio sam da je taj ugovor štetan, protuzakonit i da je protiv svih akata i propisa koji važe u ovoj državi", dodao je Topić.

Na sjednici skupštine dioničara utvrđeno je da je gubitak u prošloj godini iznosio 101 milijun konvertibilnih maraka (oko 51 milijuna eura). Skupština nije prihvatila financijski ni revizorski izvještaj.

Mostarskom Aluminiju prekinuta je opskrba električnom energijom početkom srpnja prošle godine, nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura. U travnju ove godine suvlasnici kompanije, Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni dioničar sa 44 posto udjela, koliko imaju i mali dioničari-radnici, te Vlada RH s udjelom od 12 posto, prihvatili su ugovor o davanju u najam njihovih pogona izraelsko-kineskoj grupaciji, koju vodi MT Abraham Group iz Tel Aviva, kako bi se pokrenula proizvodnja u posrnuloj kompaniji.

Prema sporazumu potpisanom s grupacijom koju, uz MT Abraham group čine još državne kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC), proizvodnja bi se trebala najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi.

Aluminij je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine uz potporu Vlade RH. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Tagovi: Aluminij, Aluminij Mostar, Zlatko Topić, Nermin Džindić, M.T. Abraham Group,
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE