GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovor o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji

Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovor o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji
RASKID
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 21:36
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predstavnici malih dioničara zatražili su u petak od Vlade Federacije BiH da raskine ugovor o najmu dijela pogona mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji koju predvodi M.T. Abraham Group, tvrdeći da nisu ispunili niti jedan uvjet koji bi jamčio ponovno pokretanje proizvodnje.

Nakon sjednice skupštine dioničara Aluminija održane u Mostaru, predsjednik udruženja malih dioničara (DIAL) Zlatko Topić istaknuo je da se unatoč potpisanome ugovoru nijedan radnik još nije vratio na posao.

"Ovdje sve ide naopako od potpisivanja ugovora sa Abrahamom. Za desetak dana ističe 120 dana kada su trebali vratiti na posao 80 radnika, a ni jednoga nisu vratili. Nisu uplatili ni feninga Aluminiju", izjavio je Topić novinarima.

Pozvao je Vladu Federacije BiH da raskine ugovor s izraelsko-kineskom grupacijom. "I prije par mjeseci govorio sam da je taj ugovor štetan, protuzakonit i da je protiv svih akata i propisa koji važe u ovoj državi", dodao je Topić.

Na sjednici skupštine dioničara utvrđeno je da je gubitak u prošloj godini iznosio 101 milijun konvertibilnih maraka (oko 51 milijuna eura). Skupština nije prihvatila financijski ni revizorski izvještaj.

Mostarskom Aluminiju prekinuta je opskrba električnom energijom početkom srpnja prošle godine, nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura. U travnju ove godine suvlasnici kompanije, Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni dioničar sa 44 posto udjela, koliko imaju i mali dioničari-radnici, te Vlada RH s udjelom od 12 posto, prihvatili su ugovor o davanju u najam njihovih pogona izraelsko-kineskoj grupaciji, koju vodi MT Abraham Group iz Tel Aviva, kako bi se pokrenula proizvodnja u posrnuloj kompaniji.

Prema sporazumu potpisanom s grupacijom koju, uz MT Abraham group čine još državne kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC), proizvodnja bi se trebala najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi.

Aluminij je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine uz potporu Vlade RH. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Tagovi: Aluminij, Aluminij Mostar, Zlatko Topić, Nermin Džindić, M.T. Abraham Group,
PROČITAJ I OVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
CJEPIVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
STOCKHOLM - Švedski Recipharm, najveći podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, objavio je u srijedu da planira proizvoditi doze Moderninog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 u središnjoj Francuskoj.
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) ističe u srijedu da država oštećenim poduzetnicima mora platiti troškove eventualnog novog zatvaranja gospodarstva i to u iznosu od 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te da će u protivnom pokrenuti ozbiljne prosvjede.
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta
UPOZORENJE
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta

ZAGREB - Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te najavili da će vladi danas poslati nove prijedloge kompenzacijskih mjera kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati.

Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj
CJEPIVO
Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj

MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 "Sputnik V" u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
DOGOVOR
Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
ZAGREB - Fidelta, kompanija izrasla iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja zadnje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe, opet mijenja vlasnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE