GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovor o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji

Mali dioničari Aluminija traže raskid ugovor o najmu izraelsko-kineskoj grupaciji
RASKID
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 21:36
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predstavnici malih dioničara zatražili su u petak od Vlade Federacije BiH da raskine ugovor o najmu dijela pogona mostarskog Aluminija izraelsko-kineskoj grupaciji koju predvodi M.T. Abraham Group, tvrdeći da nisu ispunili niti jedan uvjet koji bi jamčio ponovno pokretanje proizvodnje.

Nakon sjednice skupštine dioničara Aluminija održane u Mostaru, predsjednik udruženja malih dioničara (DIAL) Zlatko Topić istaknuo je da se unatoč potpisanome ugovoru nijedan radnik još nije vratio na posao.

"Ovdje sve ide naopako od potpisivanja ugovora sa Abrahamom. Za desetak dana ističe 120 dana kada su trebali vratiti na posao 80 radnika, a ni jednoga nisu vratili. Nisu uplatili ni feninga Aluminiju", izjavio je Topić novinarima.

Pozvao je Vladu Federacije BiH da raskine ugovor s izraelsko-kineskom grupacijom. "I prije par mjeseci govorio sam da je taj ugovor štetan, protuzakonit i da je protiv svih akata i propisa koji važe u ovoj državi", dodao je Topić.

Na sjednici skupštine dioničara utvrđeno je da je gubitak u prošloj godini iznosio 101 milijun konvertibilnih maraka (oko 51 milijuna eura). Skupština nije prihvatila financijski ni revizorski izvještaj.

Mostarskom Aluminiju prekinuta je opskrba električnom energijom početkom srpnja prošle godine, nakon što su dugovanja premašila 220 milijuna eura. U travnju ove godine suvlasnici kompanije, Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni dioničar sa 44 posto udjela, koliko imaju i mali dioničari-radnici, te Vlada RH s udjelom od 12 posto, prihvatili su ugovor o davanju u najam njihovih pogona izraelsko-kineskoj grupaciji, koju vodi MT Abraham Group iz Tel Aviva, kako bi se pokrenula proizvodnja u posrnuloj kompaniji.

Prema sporazumu potpisanom s grupacijom koju, uz MT Abraham group čine još državne kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC), proizvodnja bi se trebala najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim u Anodama te Elektrolizi.

Aluminij je nakon teških ratnih razaranja bio ponovno pokrenut 1997. godine uz potporu Vlade RH. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi.

Tagovi: Aluminij, Aluminij Mostar, Zlatko Topić, Nermin Džindić, M.T. Abraham Group,
PROČITAJ I OVO
Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
OČEKIVANJA
Valamar Riviera očuvala sva radna mjesta te očekuje ostvariti 30% lanjskog prihoda
POREČ – Na Glavnoj skupštini Valamar Riviere predočeni su rezultati poslovanja 2019. godine, u kojoj je Valamar ostvario dvoznamenkasti rast prihoda na 2,22 milijarde kuna te rast operativne dobiti od 11%.
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije
AKVIZICIJE
Kedzia: Studenac identificirao daljnje akvizicije

ZAGREB - Enterprise Investors kontinuirano promatra nove prilike za ulaganja u Jadranskoj regiji, pa tako i Hrvatskoj, dok je trgovački lanac Studenac identificirao daljnje potencijalne akvizicije, koje bi trebao realizirati do iduće godine, izjavio je u četvrtak partner u tom fondu Michal Kedzia.

Bauerfeind donacijom 35.000 maski bolnicama u Zagrebu iskazao brigu za medicinske djelatnike
DONACIJA
Bauerfeind donacijom 35.000 maski bolnicama u Zagrebu iskazao brigu za medicinske djelatnike
ZAGREB - Vodeći distributer visokokvalitetne medicinske opreme u regiji, Bauerfeind d.o.o., danas je donirao ukupno 35.000 troslojnih medicinskih zaštitnih maski dječjim i općim bolnicama te kliničkim bolničkim centrima na zagrebačkom području.
Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%
RAST
Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%
BEOGRAD - Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi EUR.
Croatia Airlines u listopadu prometuje prema petnaest europskih odredišta
LETOVI
Croatia Airlines u listopadu prometuje prema petnaest europskih odredišta
ZAGREB - Croatia Airlines objavila je svoj red letenja za listopad u kojem planira održavati redovni zračni promet prema čak 7 hrvatskih zračnih luka: Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Zadru i Rijeci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE