GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mala europska poduzeća strahuju da neće preživjeti idućih 12 mjeseci

Mala europska poduzeća strahuju da neće preživjeti idućih 12 mjeseci
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 11:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Više od polovine malih i srednjih poduzeća koja zajedno zapošljavaju dvije trećine europskih radnika strahuje da bi u idućih 12 mjeseci mogli propasti, pokazalo je u četvrtak istraživanje istraživanje konzultantske kuće McKinsey.

Istraživanje je provedeno u kolovozu, prije opetovanog naglog širenja zaraze koronavirusom u cijeloj Europi koji sili vlade da razmotre nova ograničenja aktivnosti i potiče nagađanja o opetovanom zatvaranju cijelih zemalja.

Objava se vremenski poklopila s učestalim upozorenjima o skorom valu stečajeva i poziva Međunarodnog monetarnog fonda i drugih organizacija europskim vladama da udvostruče državne potpore kako bi pomogle tvrtkama da opstanu u pandemiji.

Čak 55 posto čelnika oko 2.200 malih i srednjih poduzeća u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj očekuje da će do rujna 2021. staviti ključ u bravu ako im prihodi ostanu na sadašnjoj razini, pokazalo je istraživanje McKinseya.

Aktualni trend pokazuje da će u sljedećih šest mjeseci svaka deseta mala i srednja tvrtka objaviti stečaj.

"To predstavlja značajan teret za financijski sektor", komentira koautor izvješća Zdravko Mladenov jednu od posljedica takvog razvoja događaja, pored daljnjeg rasta broja nezaposlenih i presušivanja ulaganja.

Ekonomisti koje je Reuters anketirao u rujnu prognoziraju da će gospodarstvo eurozone u 2021. godini porasti samo 5,5 posto, nakon ovogodišnjeg 8-postotnog pada, ali upozoravaju da je čak i taj nepotpuni oporavak pod znakom pitanja s obzirom na daljnje širenje virusa.

Mala i srednja poduzeća u Europi zapošljavaju ukupno više od 90 milijuna ljudi ali zbog malog broja radnika i skromnog obujma poslovanja posebno ih muče problemi s novčanim tokom. U Španjolskoj je 83 posto od 85.000 tvrtki koje su propale od veljače imalo manje od pet radnika.

Europske vlade do sada su održavale na površini tisuće tvrtki u teškoćama nizom mjera, od moratorija na objavu stečaja do odgode otplate zajma. Neke su ih ipak počele ukidati pa su njemačka i britanska središnja banka, među ostalima, upozorile na prijetnju vala stečajeva.

"Dužnosnici moraju učiniti sve što je potrebno da bi se obuzdala pandemija i šteta koju uzrokuje u gospodarstvu i ne smiju prerano povlačiti potporu kako bi se izbjeglo ponavljanje pogreške napravljene u globalnoj financijskoj krizi", objavio je MMF na tjednom blogu.

"Mjere podrške kompanijama moraju ići dalje od potpore likvidnosti i osigurati uvjete da insolventna ali održiva poduzeća mogu nastaviti s poslovanjem", dodaju, predlažući restrukturiranje duga i ulaganje u vlasnički kapital.

Tagovi: McKinsey, mala poduzeća, Zdravko Mladenov, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE