GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maistra: Neto dobit u devet mjeseci porasla 16,1%

Maistra: Neto dobit u devet mjeseci porasla 16,1%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 13:43
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Jedna od vodećih hotelskih kompanija u Hrvatskoj Maistra iz sastava Adris grupe treće je tromjesečje ove godine zaključila s 67,6 milijuna eura dobiti, što je za oko 16,1 posto više nego u istom tromjesečju prošle godine, a dobit je veća i na razini devet mjeseci, podaci su iz financijskog izvješća te kompanije na Zagrebačkoj burzi.

Rast dobiti Maistre u trećem tromjesečju 2023. rezultat je porasta ukupnih prihoda na 144 milijuna eura, ili za oko 17 milijuna eura odnosno za oko 13,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

To je pratilo i povećanje ukupnih rashoda, za nešto manje od 10 milijuna eura ili za oko 10,7 posto, na 76,2 milijuna eura.

Maistra, koja s hotelima i drugim ugostiteljskim objektima posluje u Istri (Rovinj, Vrsar) te Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, po podacima iz financijskih tablica, pozitivan rezultat u odnosu na 2022. ostvarila je i u devet mjeseci s 65,8 milijuna dobiti, što je porast od 21,6 posto.

Ukupni prihodi za devet mjeseci 2023. iznosili su 224,5 milijuna eura ili oko 16 posto više nego u istom razdoblju 2022., dok su ukupni rashodi također porasli, na 155,7 milijuna eura, s lanjskih 139,5 milijuna eura.

Nastavak turbulentnih makroekonomskih utjecaja, ali veća zauzetost kapaciteta nego 2019.

Komentirajući poslovanje u 2023., iz Maistre u izvješću na Burzi ističu da godinu obilježava nastavak turbulentnih makroekonomskih utjecaja, visoki inflatorni pritisci te povećane razine cijena energenata. Zbog toga su i kao odgovor na krizu, pokrenuli i nastavili brojne mjere optimalizacije poslovnih procesa i racionalizacije troškova, a jedan od segmenata je i upravljanje troškovima, u sklopu čega rade na projektima energetske učinkovitosti.

Oko fizičke zauzetosti kapaciteta napominju da su u devet mjeseci 2023. ostvarili 1,5 milijuna zauzetih jedinica, što je 2 posto veći volumen nego 2022., ali i 7 posto više nego je bila iskorištenost kapaciteta predkrizne/predpandemijske 2019.

Od prodaje su ostvarili 217,6 milijuna eura prihoda ili 15 posto više nego prošle godine, i čak 38 posto više nego 2019., uz 156,5 milijuna eura poslovnih rashoda, koji su, naglašavaju, zbog rasta poslovnih aktivnosti i inflatornih pritisaka, veći za 14 posto.

Iznose i podatak o 92 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) ili 14 posto višoj nego 2022. i 24 posto više nego 2019.

"Očekivane investicije u 2023. biti će na razini oko 60 milijuna eura, od čega se najveći dio odnosi na daljnje podizanje kvalitete i uvođenje novih sadržaja u kampovima", poručuju iz Maistre.

Tagovi: Maistra, Adris Grupa, Adris, turizam
PROČITAJ I OVO
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
PROBLEMI
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
VARAŽDIN - Radnicima Varteksa isplaćen je drugi dio plaća za veljaču zahvaljujući pozajmici koju je dao jedan od dioničara kompanije – Stjepan Čajić.
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
PROBLEMI
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
ZAGREB - Poznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
PULA - Arena Hospitality Group jučer je primila dva protuprijedloga za dividendu od PBZ Croatia osiguranja i AZ mirovinskih fondova.
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
POTEZI
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol postao je 10-postotni vlasnik C-Astrala. Udio je otkupio od suosnivača Marka Peljhana, koji ostaje partner, a istovremeno preuzima i upravljanje drugom Boscarolovom tvrtkom.
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
INVESTICIJE
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
PARIZ – Temasek je ovih dana otvorio ured u Parizu, svoj treći u Europi, proširujući svoje globalno prisustvo na 13 ureda u devet zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE