GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk naručio osam ugljično neutralnih kontejnerskih brodova

Maersk naručio osam ugljično neutralnih kontejnerskih brodova
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Danski logistički div Moller-Maersk objavio je u utorak da je ubrzao provedbu plana o formiranju ekološki prihvatljive flote narudžbom osam ugljično neutralnih brodova za kontejnerski prijevoz tereta.

Maersk planira u prvom tromjesečju 2024. predstaviti "revolucionarne" oceanske brodove koji će kao pogonsko gorivo moći koristiti ugljično neutralni metanol.

Brodove će izgraditi južnokorejski Hyundai Heavy Industries (HHI), bit će opremljeni motorima s pogonom na klasično gorivo i na metanol, moći će prevoziti po 16.000 kontejnera i činit će oko tri posto Maerskove flote.

Sporazum s južnokorejskim brodograditeljem uključuje i opciju kupnje još četiri broda do 2025. godine.

Prema Maersku, novi brodovi omogućit će im da smanje godišnju emisiju ugljičnog dioksida za oko milijun tona.

„Moramo odmah nešto poduzeti ako želimo riješiti klimatske izazove u logistici", rekao je izvršni direktor Moller-Maerska Soren Skou.

"Ova narudžba dokazuje da su ugljično neutralna rješenja danas dostupna u svim segmentima kontejnerskih brodova i da Maersk želi udovoljiti sve većem broju klijenata koji žele dekarbonizirati svoje opskrbne lance“, naglasio je čelnik danskog diva.

„Ovo je također snažan signal proizvođačima goriva da se na tržištu ubrzano formira značajna potražnja za zelenim gorivima", dodao je.

Grupa je u veljači najavila da će prvi ugljično neutralni brod pustiti u promet 2023. godine, sedam godina ranije no što su bili planirali. Brod će kao pogonsko gorivo koristiti biometanol i plovit će rutama unutar regije.

Maersk je 2017. prodao odjel za proizvodnju nafte TotalEnergiesu i namjerava biti ugljično neutralan do 2050. Prošle godine objavili su da su smanjili emisiju ugljika za 42 posto.

Pomorski promet veći je zagađivač od zračnoga, pokazuju podaci Višeg instituta za ekonomiku pomorstva (Isemar), s udjelom u globalnim emisijama stakleničkih plinova od 2,98 posto u 2018. godini, prema Međunarodnoj organizaciji za pomorstvo (IMO).

Tagovi: Maersk, Moeller Maersk, Hyundai Heavy Industries, brodari, brodarsko tržište
PROČITAJ I OVO
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ANALITIČARI
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ZAGREB - Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, kao i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Foretnova grupu.
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
OPORAVAK
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
FRANKFURT - Deutsche Bahn je u 2022. poslovao s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.
Skok dobiti i marže H&M-a
SJAJNE BROJKE
Skok dobiti i marže H&M-a
STOCKHOLM - H&M je izvijestio o skoku operativne dobiti u prvom poslovnom kvartalu zahvaljujući smanjenim troškovima koji su nadoknadili slabiju prodaju u uvjetima visoke inflacije.
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
CERTIFIKAT
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
VARAŽDIN - Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE