GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska traži i podršku Hrvatske u diversifikaciji nabave plina

Mađarska traži i podršku Hrvatske u diversifikaciji nabave plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2019 / 21:46
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarsko otvaranje novih pravaca nabave plina ovisi o partnerima, uključujući SAD i Hrvatsku, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, pozivajući ujedno američki Exxon da donese odluku o ulaganju u plinsko polje u rumunjskom dijelu Crnog mora.

Mađarska nema izlaz na more pa je u slabijoj poziciji kada je u pitanju uvoz prirodnog plina, koji koristi čak 85 posto kućanstava, naglasio je mađarski ministar vanjskih poslova u srijedu tijekom posjeta SAD-u.

"Hoćemo li moći diversificirati dobavne pravce plina ovisi o naša četiri saveznika - Hrvatskoj, Rumunjskoj, SAD-u i Austriji", naglasio je Szijjarto.

"Nalazimo se u čudnoj situaciji - naši prijatelji i saveznici potiču nas da otvorimo nove pravce nabave ali to u osnovi ovisi o njima", poručio je mađarski dužnosnik.

Razvoj terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na hrvatskom otoku Krku pomogao bi nam u diversifikaciji u odnosu na postojeći logistički sustav istok-zapad, koji je uspostavljen za vrijeme hladnog rata kada je Sovjetski Savez igrao dominantnu ulogu u srednjoj i istočnoj Europi, izjavio je Szijjarto.

Pozvao je također američkog energetskog diva Exxon Mobil da do rujna odluči hoće li ulagati u veliki projekt razvoja plinskog polja u rumunjskom dijelu Crnog mora.

"Exxon Mobil može iz temelja promijeniti stvari u opskrbi Europe energijom. No, moraju konačno donijeti završnu odluku o ulaganju", istaknuo je.

Ako je ne donesu do rujna, Mađarska će morati s Rusima sklopiti još jedan dugoročni sporazum o nabavi, upozorio je.

Rumunjske rezerve plina u Crnom moru predstavljaju potencijalni izazov za dominantnu ulogu ruskog Gazproma u opskrbi središnje i istočne Europe prirodnim plinom, smatra savjetodavna tvrtka Deloitte.

Razvoj tih polja mogao bi regiji donijeti novi izvor opskrbe plinom a Rumunjska bi do 2040. mogla računati na prihode od 26 milijardi dolara, procjenjuje ta tvrtka.

Američki Exxon i rumunjska podružnica austrijske energetske grupe OMV Petrom odgodili su odluku o ulaganju u projekt Neptun Deep dok ne budu izmijenjeni odgovarajući propisi.

Procjenjuje se da polje sadrži nekih 42 milijarde do 84 milijarde prostornih metara plina a Exxon pri odlučivanju o tom ulaganju razmatra nekoliko faktora, kazala je u srijedu glasnogovornica američke kompanije Julie King.

Odluka će zahtijevati "konkurentne i stabilne fiskalne uvjete, liberalizirano rumunjsko tržište plina, koje omogućuje slobodnu trgovinu, i dostatnu povezanost sa susjednim slobodnim i likvidnim tržištima, u svakom slučaju za trajanja našeg ugovora o koncesiji", dodala je King.

Tagovi: Mađarska, Peter Szijjarto, Exxon, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji
POTEZI
Međimurska tvrtka kažnjavat će radnike koji završe u samoizolaciji

ČAKOVEC - Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurju uvela je neobičnu praksu; svakom radniku kojem bude određena samoizolacija smanjit će plaću za 10 posto. To im je u dopisu priopćio direktor kompanije Đuro Horvat.

Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
UZLET
Saponia: Neto dobit uzletjela za tri i pol puta
OSIJEK - Osječka Saponija je u prvih devet mjeseci ostvarila 38,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 3,5 puta veća dobit nego u istom razdoblju lani, kada je iznosila 11 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
KUPNJA
EBRD kupio udjel u Adriatic Metalsu: Podrška ulaganjima u Varešu
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju projekta srebrnog projetka u Varešu.
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
UPOZORENJE
Trgovci: Ne donosite dodatna ograničenja u vrijeme pandemijske krize
ZAGREB - HUP- Udruga trgovine je jedinstvenog stava da vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobar trenutak za nametanje dodatnih ograničenja u radu trgovina, a to se odnosi i na rad nedjeljom.
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE