GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luštica treba da plati oko 1,4 miliona eura za državno zemljište

Luštica treba da plati oko 1,4 miliona eura za državno zemljište
UGOVOR O ZAKUPU I IZGRADNJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2019 / 12:54
Autor: SEEbiz / CdM
HERCEG NOVI - Kompanija Luštica Development uplatiće Vladi Crne Gore dva odsto bruto primitka ili 1,37 miliona eura na osnovu Ugovora o zakupu i izgradnji kojim su 2009. godine definisane obaveze te kompanije za raspolaganjem zemljištem u državnom vlasništvu.

To se navodi u informaciji koju je Ministarstvo finansija dostavilo Vladi krajem prošle godine o toku realizacije ugovora i izvještaju revizorske kuće koja je utvrdila ovaj iznos, a na koji je pomenuta mješovita kompanija sa sjedištem u Tivtu uložila prigovor, pišu Dnevne novine.

Naime, pomenutim Ugovorom definisana je obaveza kompanije Luštica Development da Vladi plaća iznos od "dva odsto bruto primitka i tri odsto u pogledu fakturisane vode i kanalizacije".

Takođe, precizira se da će realizator jednog od najznačajnijih turističkih projekata na crnogorskoj obali, novog naselja Luštica Bay u zalivu Trašte, plaćati zakupninu na osnovu prometa kvartalno unazad trideset dana nakon svakog dana kvartala za prethodni period, a na osnovu procjena, te da će plaćanja prilagođavati na godišnjem nivou "na osnovu potvrđenih računovodstvenih evidencija za bruto primitke".

Revizorska kuća Racio-Mont sa sjedištem u Kolašinu sprovela je reviziju i vještačenje ukupnog poslovanja kompanije, kako bi se utvrdila visina bruto primitka definisanog ugovorom. Posljednjeg dana oktobra prošle godine, oni su Ministarstvu dostavili i izvještaj u kojem se konstatuje da obaveza Luštica Development-a po ovom osnovu iznosi 1.373.135,21 euro.

U dokumentu se takođe podsjeća da je kompanija Luštica Development, prema zaključcima koje je Vlada donijela u decembru 2017. godine, otvorila poseban račun kod Societe Generale Montenegro banke i na njega uplatila 1,5 miliona eura kao avans za cijenu raspolaganja placem. Ova sredstva kasnije su prebačena Opštini Tivat.

Vlada je početkom marta 2018. godine dala saglasnost za izdavanje takozvane izjave "clausula intabulandi" kojom je kompaniji Luštica Development omogućeno "neograničeno, samostalno i prenosivo" pravo raspolaganja državnim zemljištem u tivatskoj opštini. Uprava za imovinu, zadužena da u ime Vlade potpiše ovaj dokument, dostavila je 11. oktobra Zapisnik o primopredaji nepokretnosti, u kojem se, između ostalog, konstatuje preuzimanje ove lokacije.

Mješovita kompanija Luštica Development osnovana je 2008. godine, i u njoj Orascom Development Holding ima 90, a Vlada deset odsto udjela. Iste godine počele su pripreme za izgradnju naselja Luštica Bay, čija je površina 690 hektara i najavljena je kao najveća investicija u Crnoj Gori sa planiranih 1,1 milijardu eura ulaganja. Kada bude završeno, mjesto će imati više hiljada stanovnika, sa preko hiljadu apartmana, više od 500 vila i gradskih kuća, sedam hotela, dvije marine, golf teren sa 18 rupa, talaso centar, trgovačke sadržaje, školu, vrtić i dom zdravlja.

Tagovi: Luštica, Luštica Development, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE