GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luke Rijeka i Ploče dio projekta koji istražuje širenje invazivnih vrsta

Luke Rijeka i Ploče dio projekta koji istražuje širenje invazivnih vrsta
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2022 / 07:52
Autor: Helena Šupraha, Hina
RIJEKA - Luke Rijeka i Ploče dio su projekta kojim se istražuju moguća širenja invazivnih i štetnih vrsta, kako bi se smanjila ranjivost obalnog područja na klimatske promjene i unos štetnih organizama, a dobiveni podatci poslužit će za izradu nacionalnog plana za njihovo suzbijanje.

Projekt razvoja sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta (ProtectAS), vrijedan 3,2 milijuna eura, provodi se od lipnja 2020. do svibnja 2023. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira se 85 posto tog projekta, a ostalo je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U morima žive razne vrste organizama od kojih se neki, zahvaljujući čovjeku, prenose u područja u kojima ih prije nije bilo i u koja ne bi mogli stići prirodnim putem. Oni mogu promijeniti i narušiti ekološke odnose u domaćim zajednicama organizama, negativno utjecati na zdravlje ljudi ili gospodarstvo.

Budući da se veliki dio prometa odvija morskim putem, u balastnim vodama na brodovima često se prenose i razni morski organizmi, a te nove vrste mogu se održati u novim staništima, postati invazivne i potisnuti domaće zajednice.

Njihovu širenju pogoduju klimatske promjene, koje pojačavaju negativne učinke jer pridonose lakšoj i bržoj uspostavi populacija i širenju unesenih vrsta.

Naročito ugrožena zatvorena mora kao Jadransko more

Invazivnost unesenih vrsta vjerojatnija je u degradiranim staništima i u zatvorenim morima, kakvo je Jadransko more. Posebno je ugroženo Sredozemno more zbog raspona temperatura, degradiranih staništa, gustoga pomorskog prometa, akvakulture te gusto naseljenih i izgrađenih obala.

Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, koje je nositelj projekta, provodi interdisciplinarno istraživanje u pločanskoj i riječkoj teretnoj luci, u sklopu kojega se određuju abiotički čimbenici, sastav planktonskih zajednica, prisutnost virusa i patogena. Također se provodi modeliranje morskih struja u lukama na osnovi provedenih mjerenja na terenu.

To će omogućiti određivanje dinamike širenja vrsta u lukama a dobiveni podaci poslužiti za izradu mjera za suzbijanje i smanjenje mogućih štetnih posljedica od unosa stranih i štetnih vrsta na bioraznolikost i morske ekosustave, vodu za kupanje i zdravlje ljudi.

Partneri u projektu su Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Pomorski fakultet u Rijeci.

Cilj štetu od ispuštanja balastnih voda smanjiti na minimun

Ana Bratoš Cetinić iz Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku rekla je da su terenska istraživanja provedena a o rezultatima zasad nije moguće govoriti budući da analiza još traje, no poznato je da se neke strane vrste, potencijalno invazivne, pojavljuju u našim lukama, te su i sada uočene.

Projektom se želi minimizirati potencijalna šteta, a kao jedan od načina istaknula je mogućnost ispuštanja balastnih voda s brodova na mjestima na kojima se opasnost od širenja štetnih vrsta može svesti na minimum.

Iz riječkog zavoda za javno zdravstvo ističu da je taj projekt važan za zaštitu kvarnerskoga i jadranskog ekosustava. Arijana Cenov iz Odsjeka za mikrobiologiju rekla je da je svaki sudionik projekta odrađivao svoj dio zadataka te da su u riječkom Zavodu obavljene sve mikrobiološke analize uzoraka iz Rijeke i Ploča. Podaci se obrađuju, a svi će rezultati biti objavljeni.

Projekt će rezultirati dokumentom - Sustav kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta, koji će činiti Protokol za monitoring biotičkih čimbenika u lukama, Plan mjera brzog odgovora na uočavanje stranih vrsta u lukama i Plan mjera suzbijanja i uklanjanja uočenih stranih vrsta u lukama.

Tagovi: Luka Rijeka, Luka Ploče, ProtectAS
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE