GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Trst najavljuje snažniju suradnju s Lukom Rijeka

Luka Trst najavljuje snažniju suradnju s Lukom Rijeka
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2019 / 12:46
Autor: SEEbiz
TRST - Posljednjih nekoliko godina ubrzano razvijamo kompaniju u Hrvatskoj, fokusirani smo na luke u koje dolaze tereti, a među njima je i Rijeka. Zagrebački aerodrom raste na dnevnoj bazi, također. 

Velike su mogućnosti razvoja, ne samo morem i zračnim putem, puno tereta ide i kopnom preko Hrvatske, istaknuo je Enrico Samer, čelni čovjek Samer&Co.shippinga, predstavljajući 100-godišnje poslovanje špediterske kompanije sa sjedištem u Trstu i razvojne planove fokusirane na industrijske i bescarinske zone u kojima bi, uz bolji tranzit tereta, razvijali i visoke tehnologije, proizvodnju...

– Sjeverni Jadran predstavlja vrata za terete s Dalekog istoka, a Luka Trst ima jake veze s Lukom Rijeka – poručio je Samer čija kompanija preveze više od 200 tisuća kamiona i kontejnera na godinu, a podružnice imaju u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Mongoliji i Japanu.

Posjeduju lučke terminale i stotine tisuća četvornih metara skladišnog prostora u Luci Trst preko kojih se odvija teretni tranzit i očigledno je da ih zanima jače poslovno povezivanje s Hrvatskom.

U Luku Trst lani su kao dioničari ušli Kinezi, China Communication Construction Company, s planom ulaganja teškim između pet i sedam milijardi dolara. Talijani su tada memorandum o pristupanju novom Putu svile predstavili slavodobitno, najavljujući da će Trst postati novi Hong Kong. Taj je sporazum potencijalna prijetnja konkurentnosti naše Luke Rijeka, ali i slovenskom Kopru, no generalni direktor Luke Trst, Mario Sommariva, uvjerava da je optimalna opcija za sve sjevernojadranske luke – suradnja.

– Već imamo projekte s Lukom Rijeka, unaprijedit ćemo tu suradnju. U budućnosti, a i već sada, sve je veći pritisak razvoja industrije iz istočnog dijela Europe. Zato vjerujemo da Jadran može biti logistički sustav za tu industriju, uključujući sve luke u sjevernom dijelu Jadrana – kaže Sommariva.

Na pitanje da precizira tu suradnju, čelni čovjek tršćanske luke otkriva da im je cilj daljnji razvoj Udruženja sjevernojadranskih luka koje uključuje Veneciju, Kopar, Trst i Rijeku.

– To se uklapa u investicijski okvir Bruxellesa i Europske komisije za unapređenje infrastrukture: Udruženje je instrument suradnje, već imamo mnogo projekata s Rijekom koji se financiraju iz EU fondova, oko ICT-ja i utjecaja na okoliš... – ističe Sommariva koji stavlja naglasak na razvoj pristupnih željezničkih putova, posebno uzevši u obzir utjecaj na okoliš velikih kruzera koji plove europskim riječnim tokovima te potrebu za smanjenjem CO2, supstitucijom zračnog i cestovnog prijevoza željezničkim.

– Imamo šansu surađivati na tome i graditi zajedničku budućnost. Puno investiramo u željeznicu, da povećamo kapacitet prijevoza – poručio je Sommariva.

Činjenica je da su sve mediteranske luke zajedno zapravo malog kapaciteta u odnosu na sjevernoeuropske. No, promet im raste: Kopar je lani zabilježio 988 tisuća TEU-a, što mu je blizu maksimalnog kapaciteta, Trst je drugi po prometu sa 625 tisuća, dok Rijeka bilježi 227 tisuća TEU-a.

Tagovi: Luka Trst, Luka Rijeka, China Communication Construction Company, Mario Sommariva
PROČITAJ I OVO
Novartis polaže nade u hidroksiklorokin u borbi protiv koronavirusa
NADE
Novartis polaže nade u hidroksiklorokin u borbi protiv koronavirusa
ŽENEVA - Švicarska farmaceutska tvrtka Novartis polaže naviše nade u borbi protiv koronavirusa u antimalarik hidroksiklorokin, izjavio je u nedjeljnom intervjuu za švicarske medije izvršni direktor Vas Narasimhan.
Ribari: Ako država ne pomogne, morat ćemo prodavati brodove
ALARMANTNO
Ribari: Ako država ne pomogne, morat ćemo prodavati brodove
RIJEKA - Mnoge gospodarske grane našle su se na udaru pandemije, uključujući i hrvatsko ribarstvo. Znana je priča, nije od jučer. Kvarnerski i istarski ribari glavninu svojih ulova plasiraju na izvozno, talijansko tržište.
Na tržnicama u subotu znatno više prodavača nego kupaca
TRŽNICE
Na tržnicama u subotu znatno više prodavača nego kupaca
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite dopustio je rad u zatvorenim dijelovima tržnica, ali njih su u subotu pohodili tek rijetki kupci, što zbog straha, što zbog neinformiranosti da tržnice sada ipak rade, piše u nedjelju Večernji list.
University Trading Tournament 2020
STUDENTSKO NATJECANJE
University Trading Tournament 2020
ZAGREB - University Trading Tournament (u organizaciji Financijskog kluba) je najveće regionalno studentsko natjecanje u trgovanju na financijskim tržištima na kojem je do sada sudjelovalo preko 2000 natjecatelja.
NBS: Osiguravači da omoguće odlaganje plaćanja premije
PREPORUKE
NBS: Osiguravači da omoguće odlaganje plaćanja premije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije preporučila je svim društvima za osiguranje da omoguće klijentima odloženo plaćanje dospelih premija osiguranja, ukoliko plaćaju u ratama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE