GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Trst najavljuje snažniju suradnju s Lukom Rijeka

Luka Trst najavljuje snažniju suradnju s Lukom Rijeka
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2019 / 12:46
Autor: SEEbiz
TRST - Posljednjih nekoliko godina ubrzano razvijamo kompaniju u Hrvatskoj, fokusirani smo na luke u koje dolaze tereti, a među njima je i Rijeka. Zagrebački aerodrom raste na dnevnoj bazi, također. 

Velike su mogućnosti razvoja, ne samo morem i zračnim putem, puno tereta ide i kopnom preko Hrvatske, istaknuo je Enrico Samer, čelni čovjek Samer&Co.shippinga, predstavljajući 100-godišnje poslovanje špediterske kompanije sa sjedištem u Trstu i razvojne planove fokusirane na industrijske i bescarinske zone u kojima bi, uz bolji tranzit tereta, razvijali i visoke tehnologije, proizvodnju...

– Sjeverni Jadran predstavlja vrata za terete s Dalekog istoka, a Luka Trst ima jake veze s Lukom Rijeka – poručio je Samer čija kompanija preveze više od 200 tisuća kamiona i kontejnera na godinu, a podružnice imaju u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Mongoliji i Japanu.

Posjeduju lučke terminale i stotine tisuća četvornih metara skladišnog prostora u Luci Trst preko kojih se odvija teretni tranzit i očigledno je da ih zanima jače poslovno povezivanje s Hrvatskom.

U Luku Trst lani su kao dioničari ušli Kinezi, China Communication Construction Company, s planom ulaganja teškim između pet i sedam milijardi dolara. Talijani su tada memorandum o pristupanju novom Putu svile predstavili slavodobitno, najavljujući da će Trst postati novi Hong Kong. Taj je sporazum potencijalna prijetnja konkurentnosti naše Luke Rijeka, ali i slovenskom Kopru, no generalni direktor Luke Trst, Mario Sommariva, uvjerava da je optimalna opcija za sve sjevernojadranske luke – suradnja.

– Već imamo projekte s Lukom Rijeka, unaprijedit ćemo tu suradnju. U budućnosti, a i već sada, sve je veći pritisak razvoja industrije iz istočnog dijela Europe. Zato vjerujemo da Jadran može biti logistički sustav za tu industriju, uključujući sve luke u sjevernom dijelu Jadrana – kaže Sommariva.

Na pitanje da precizira tu suradnju, čelni čovjek tršćanske luke otkriva da im je cilj daljnji razvoj Udruženja sjevernojadranskih luka koje uključuje Veneciju, Kopar, Trst i Rijeku.

– To se uklapa u investicijski okvir Bruxellesa i Europske komisije za unapređenje infrastrukture: Udruženje je instrument suradnje, već imamo mnogo projekata s Rijekom koji se financiraju iz EU fondova, oko ICT-ja i utjecaja na okoliš... – ističe Sommariva koji stavlja naglasak na razvoj pristupnih željezničkih putova, posebno uzevši u obzir utjecaj na okoliš velikih kruzera koji plove europskim riječnim tokovima te potrebu za smanjenjem CO2, supstitucijom zračnog i cestovnog prijevoza željezničkim.

– Imamo šansu surađivati na tome i graditi zajedničku budućnost. Puno investiramo u željeznicu, da povećamo kapacitet prijevoza – poručio je Sommariva.

Činjenica je da su sve mediteranske luke zajedno zapravo malog kapaciteta u odnosu na sjevernoeuropske. No, promet im raste: Kopar je lani zabilježio 988 tisuća TEU-a, što mu je blizu maksimalnog kapaciteta, Trst je drugi po prometu sa 625 tisuća, dok Rijeka bilježi 227 tisuća TEU-a.

Tagovi: Luka Trst, Luka Rijeka, China Communication Construction Company, Mario Sommariva
PROČITAJ I OVO
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
REZOVI
Kuwait Airways otpušta 1.500 stranih radnika
LONDON - Kuwait Airways je danas objavio otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije koronavirusa.
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
SEZONCI
Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika
PODGORICA - Kompaniji "13.jul - Plantaže" potrebno je više od 400 sezonskih radnika za poslove berbe. Zasad breskve na Ćemovskom polju iznosi 83 hektra i najveći je u regionu.
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
KADROVI
Dragan Marčinko predložen za direktora HŽ Carga
ZAGREB - Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. imenovanje Dragana Marčinka za člana Uprave- direktora društva HŽ Carga na razdoblje od najduže šest mjeseci, do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja.
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
LUKE
Cosco pretvorio Pirej u najveću kontejnersku luku na Mediteranu
ATENA - Kroz grčku luku Pirej, prošlo je najviše kontejnera s robom na Mediteranu u 2019. godini.
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
TELEVIZIJA
Slobodan Georgiev direktor nove kablovske televizije Newsmax Adria
BEOGRAD - United Group, uz N1 i Novu S, pokreće još jednu kablovsku televiziju. U APR-u je 19. maja ove godine registrovana firma Newsmax Adria, čija je glavna delatnost proizvodnja i emitovanje televizijskog programa, piše portal Cenzolovka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE