GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka: Uskoro dokumentacija za prezentaciju mogućim investitorima

Luka Rijeka: Uskoro dokumentacija za prezentaciju mogućim investitorima
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Jučer je održana sjednica Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d., na kojoj je, uz usvajanje poslovnih i financijskih izvještaja, usvojena i odluka o suglasnosti za pokretanje aktivnosti vezanih za moguću dokapitalizaciju.

Kako neslužbeno saznaje Novi list, to znači da bi uskoro trebala biti izrađena dokumentacija za prezentaciju mogućim ulagačima u Luku Rijeka, od kojih se očekuje i daljnje investiranje u lučku infrastrukturu i opremu, čime bi se, ujedno, smanjio i vlasnički udio poljskog OTL-a u Luci Rijeka d.d., za čijeg se upravljanja tvrtkom smanjio i promet i zarada, a došlo je i do osipanja kadrova te narušavanja poslovnih odnosa s dugogodišnjim poslovnim partnerima.

S druge strane, poljski OTL, najveći pojedinačni vlasnik dionica Luke Rijeka s 27 posto dionica, koji je nedavno izgubio arbitražni spor pred Stalnim arbitražnim sudištem Hrvatske gospodarske komore (HGK) oko raskida međudioničarskog ugovora s AZ mirovinskim fondovima, sada najavljuje kako je spreman otkupiti udio AZ-a u Luci Rijeka o čemu su već, prema riječima Konrada Hernika, predsjednika uprave OTL-a, kontaktirali AZ.

Podsjećamo, prema međudioničarskom ugovoru, OTL je bio obavezan, u slučaju aktivacije takozvane put opcije od AZ fondova, od njih otkupiti njihov udio u Luci Rijeka i to po cijeni od 60 kuna po dionici, odnosno za oko 122 milijuna kuna za 15 posto dionica Luke Rijeka, koliko ih drže AZ fondovi, no Poljaci su još u srpnju prošle godine jednostrano raskinuli međudioničarski ugovor s AZ-om, kako bi izbjegli obavezu otkupa dionica.

– Nakon odluke arbitražnog sudišta u kontaktu smo s AZ fondovima jer želimo ispuniti svoje obaveze. Čekamo završne pravne analize kojima će se odrediti točan opseg tih obaveza. Unatoč tome, uz potporu naših potencijalnih financijskih partnera, obavijestili smo AZ da smo zainteresirani za otkup njihova udjela u Luci Rijeka, kaže Hernik, dodajući kako su u OTL-u uvjereni da sadašnja vrijednost dionica Luke Rijeka d.d. nije adekvatna stvarnoj vrijednosti tvrtke kada se uzme u obzir i udio od 49 posto Luke Rijeka u vlasništvu Jadranskih vrata, tvrtke koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici.

– Uvjereni smo da potencijalno preuzimanje Luke Rijeka zahtijeva višu cijenu dionica i spremni smo to prihvatiti, ističe Hernik.

Hernika smo pitali i namjerava li OTL, ako otkupi dionice AZ-a, čime bi se sasvim približio 50-postotnom udjelu u Luci Rijeka, otkupiti još dionica i steći većinski paket, na što je odgovorio kako je OTL »spreman za pregovore u slučaju da cijene dionica Luke na burzi ostanu niže od stvarne vrijednosti i ako netko od dioničara bude spreman prodati ih po atraktivnoj cijeni«.

Među je glavnim pitanjima u krugovima bliskim Luci i ono namjerava li OTL u slučaju da i preuzme većinski paket dionica prodati udio od 49 posto u Jadranskim vratima (AGCT) tvrtki koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici, kao i pozadinski terminal Škrljevo.

Udio u AGCT-u se u posljednjih nekoliko godina pokazao »zlatnom kokom« Luke Rijeka, kojoj je samo u ovoj godini iz poslovanja kontejnerskog terminala isplaćeno oko 18 milijuna kuna dividende.

– To je pitanje za upravu, ali s naše točke gledišta kao najvećeg dioničara, udio u AGCT-u je strateški važan, s dobrom poslovnom perspektivom. Riječ je o tvrtki koja ubrzano raste i svake godine povećava profit. Luka Rijeka i AGCT također surađuju na terminalu Škrljevo, a smatram da će AGCT-u biti potrebna podrška Škrljeva i u narednim godinama, odgovara Hernik.

Tagovi: Luka Rijeka, OT Logistics, Duško Grabovac, AZ OMF, Konrad Hernik, Brajdica, Jadranska vrata
PROČITAJ I OVO
Nataša Buljan: Regija ima iznimne kreativce i tek će doživjeti puni procvat
INTERVJU
Nataša Buljan: Regija ima iznimne kreativce i tek će doživjeti puni procvat
"Zemlje regije su posljednjih godina poželjna destinacija za produkciju stranih projekata, a neki od izazova sa kojima smo bili suočeni prethodnih godina – nedostatak infrastrukture, ograničenost zakonskih okvira polako nestaju i sve smo otvoreniji za tu vrste suradnje."
Na drugom Europskom forumu u Rijeci pokrenuta Zaklada Lürssen
ZAKLADE
Na drugom Europskom forumu u Rijeci pokrenuta Zaklada Lürssen
RIJEKA – Drugi po redu Europski forum na temu “Otporna budućnost za maritimne inovacijske ekosustave” održan je danas u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence, a okupio je istaknute međunarodne i domaće partnere iz područja visokog obrazovanja, znanosti i poslovnog sektora.
Revolut ima značajnu novost za hrvatske korisnike
NOVITETI
Revolut ima značajnu novost za hrvatske korisnike
ZAGREB - Revolut, financijska aplikacija s više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta, svojoj je investicijskoj ponudi u Hrvatskoj dodala obveznice. Investicijske usluge u EGP-u pruža Revolut Securities Europe UAB (Revolut).
Ovo je novi vizualni identitet Croatia Airlinesa
REBRANDING
Ovo je novi vizualni identitet Croatia Airlinesa
ZAGREB – U očekivanju isporuke prvog zrakoplova A220 tijekom srpnja ove godine, danas je predstavljen osvježen vizualni identitet Croatia Airlinesa i zrakoplova te obilježena 30-ta obljetnica putnog časopisa Croatia.
Studenac gradi distribucijski centar u Velikoj Gorici, otvara oko 500 novih radnih mjesta
INVESTICIJE
Studenac gradi distribucijski centar u Velikoj Gorici, otvara oko 500 novih radnih mjesta
ZAGREB – Studenac, najbrže rastući trgovački lanac u Hrvatskoj po prihodima u proteklih pet godina, iduće će godine upravljati novim distribucijskim centrom u Velikoj Gorici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE