GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka: Uskoro dokumentacija za prezentaciju mogućim investitorima

Luka Rijeka: Uskoro dokumentacija za prezentaciju mogućim investitorima
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Jučer je održana sjednica Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d., na kojoj je, uz usvajanje poslovnih i financijskih izvještaja, usvojena i odluka o suglasnosti za pokretanje aktivnosti vezanih za moguću dokapitalizaciju.

Kako neslužbeno saznaje Novi list, to znači da bi uskoro trebala biti izrađena dokumentacija za prezentaciju mogućim ulagačima u Luku Rijeka, od kojih se očekuje i daljnje investiranje u lučku infrastrukturu i opremu, čime bi se, ujedno, smanjio i vlasnički udio poljskog OTL-a u Luci Rijeka d.d., za čijeg se upravljanja tvrtkom smanjio i promet i zarada, a došlo je i do osipanja kadrova te narušavanja poslovnih odnosa s dugogodišnjim poslovnim partnerima.

S druge strane, poljski OTL, najveći pojedinačni vlasnik dionica Luke Rijeka s 27 posto dionica, koji je nedavno izgubio arbitražni spor pred Stalnim arbitražnim sudištem Hrvatske gospodarske komore (HGK) oko raskida međudioničarskog ugovora s AZ mirovinskim fondovima, sada najavljuje kako je spreman otkupiti udio AZ-a u Luci Rijeka o čemu su već, prema riječima Konrada Hernika, predsjednika uprave OTL-a, kontaktirali AZ.

Podsjećamo, prema međudioničarskom ugovoru, OTL je bio obavezan, u slučaju aktivacije takozvane put opcije od AZ fondova, od njih otkupiti njihov udio u Luci Rijeka i to po cijeni od 60 kuna po dionici, odnosno za oko 122 milijuna kuna za 15 posto dionica Luke Rijeka, koliko ih drže AZ fondovi, no Poljaci su još u srpnju prošle godine jednostrano raskinuli međudioničarski ugovor s AZ-om, kako bi izbjegli obavezu otkupa dionica.

– Nakon odluke arbitražnog sudišta u kontaktu smo s AZ fondovima jer želimo ispuniti svoje obaveze. Čekamo završne pravne analize kojima će se odrediti točan opseg tih obaveza. Unatoč tome, uz potporu naših potencijalnih financijskih partnera, obavijestili smo AZ da smo zainteresirani za otkup njihova udjela u Luci Rijeka, kaže Hernik, dodajući kako su u OTL-u uvjereni da sadašnja vrijednost dionica Luke Rijeka d.d. nije adekvatna stvarnoj vrijednosti tvrtke kada se uzme u obzir i udio od 49 posto Luke Rijeka u vlasništvu Jadranskih vrata, tvrtke koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici.

– Uvjereni smo da potencijalno preuzimanje Luke Rijeka zahtijeva višu cijenu dionica i spremni smo to prihvatiti, ističe Hernik.

Hernika smo pitali i namjerava li OTL, ako otkupi dionice AZ-a, čime bi se sasvim približio 50-postotnom udjelu u Luci Rijeka, otkupiti još dionica i steći većinski paket, na što je odgovorio kako je OTL »spreman za pregovore u slučaju da cijene dionica Luke na burzi ostanu niže od stvarne vrijednosti i ako netko od dioničara bude spreman prodati ih po atraktivnoj cijeni«.

Među je glavnim pitanjima u krugovima bliskim Luci i ono namjerava li OTL u slučaju da i preuzme većinski paket dionica prodati udio od 49 posto u Jadranskim vratima (AGCT) tvrtki koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici, kao i pozadinski terminal Škrljevo.

Udio u AGCT-u se u posljednjih nekoliko godina pokazao »zlatnom kokom« Luke Rijeka, kojoj je samo u ovoj godini iz poslovanja kontejnerskog terminala isplaćeno oko 18 milijuna kuna dividende.

– To je pitanje za upravu, ali s naše točke gledišta kao najvećeg dioničara, udio u AGCT-u je strateški važan, s dobrom poslovnom perspektivom. Riječ je o tvrtki koja ubrzano raste i svake godine povećava profit. Luka Rijeka i AGCT također surađuju na terminalu Škrljevo, a smatram da će AGCT-u biti potrebna podrška Škrljeva i u narednim godinama, odgovara Hernik.

Tagovi: Luka Rijeka, OT Logistics, Duško Grabovac, AZ OMF, Konrad Hernik, Brajdica, Jadranska vrata
PROČITAJ I OVO
Otvorena nova pista na Aerodromu Nikola Tesla
PISTA
Otvorena nova pista na Aerodromu Nikola Tesla
BEOGRAD - Nova pista ne Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, dužine 3.500 metara, otvorena je danas.
Vjekoslav Majetić predstavlja Hrvatsku na svjetskoj završnici programa EY Poduzetnik godine
NATJECANJE
Vjekoslav Majetić predstavlja Hrvatsku na svjetskoj završnici programa EY Poduzetnik godine
ZAGREB – Ovoga četvrtka u Monacu će osmeročlani stručni žiri globalnog programa EY Poduzetnik godine, kojeg organizira konzultantsko-revizorska tvrtka EY, proglasiti novog EY Svjetskog poduzetnika godine.
A1 Srbija počinje izgradnju svoje optičke infrastrukture kako bi korisnicima pružila i fiksne usluge
INVESTICIJE
A1 Srbija počinje izgradnju svoje optičke infrastrukture kako bi korisnicima pružila i fiksne usluge
BEOGRAD - Posle 16 godina poslovanja u Srbiji, investiranja u mobilnu mrežu i optičku infrastrukturu za povezivanje baznih stanica, kompanija A1 Srbija ubrzava izgradnju vlastite optičke mreže sa ciljem da korisnicima u 2024. pruži i fiksne servise i usluge.
Inditex: Skok kvartalnih prihoda i dobiti
UZLET
Inditex: Skok kvartalnih prihoda i dobiti
MADRID - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.
Abazović: U Crnu Goru stiže i hotelski brend Crowne Plaza
HOTELI
Abazović: U Crnu Goru stiže i hotelski brend Crowne Plaza
PODGORICA - Najvažnija stvar za naš budući razvoj u turizmu je da imamo svjetske brendove i da budemo dio ukupne svjetske mape turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE