GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije

Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije
CRNA BILANCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 14:12
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Uprava Luke Rijeka d.d.dužna je sazvati skupštinu tvrtke te je izvjestiti da je, prilikom izrade godišnjih financijskih izvješća, ustanovljeno da u Društvu postoji gubitak veći od visine polovine temeljnoga kapitala Društva.

Navedeni gubitak nastao je primjenom Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja MSFI 16 Najmovi. Do sada je prikaz ovih efekata bio vidljiv kroz bilješke u revizijskim izvješćima, a sada su po prvi puta isti efekti vidljivi u bilanci i računu dobiti i gubitka, što nam govori da nije riječ o novonastalome stanju, već samo novom prikazu stanja, koje uz to, nema utjecaj na novčane tokove.

Utjecaj primjene novog standarda na konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje Društva značajan je s obzirom da novi standard tretira i postojeći Ugovor o koncesiji za obavljanje lučkih usluga na koncesioniranom području luke Rijeka kao ugovor koji sadrži komponente najma. Prema prethodno važećim standardima, Društvo je imovinu (odnosno lučku infrastrukturu) koje je imalo pravo koristiti temeljem Ugovora o koncesiji za obavljanje lučkih djelatnosti prikazivalo izvanbilančno te dok je obveze po Koncesijskom ugovoru (vezano uz kapitalna ulaganja) također vodilo izvanbilančno i objavljivalo u sklopu bilješki u financijskim izvještajima.

Međutim, novi standard MSFI 16 propisuje priznavanje imovine i obveza po Koncesijskom ugovoru u bilanci što je zahtijevalo od Društva da određena plaćanja po Ugovoru o koncesiji prizna kao obveze u bilanci uz istovremeno priznavanje imovine s pravom korištenja koju čini koncesionirano područje i pripadajuća infrastruktura. Radi konzistentnog iskazivanja financijskih izvještaja, Društvo je MSFI 16 primijenilo retrospektivno te je njegovom primjenom u financijskim izvještajima za 2019. godinu po prvi puta prikazan efekt priznavanja Koncesijskog ugovora na bilanci i u računu dobiti i gubitka za tekuće i prethodna razdoblja.

- Bitno je napomenuti da primjenom standarda u suštini nije došlo do nikakvih promjena u koncesijskom aranžmanu niti do promjena u operativnom poslovanju Luke Rijeka d.d. i njenim novčanim tokovima već se isključivo radi samo o primjeni novog računovodstvenog prikaza već ranije preuzetih obveza po Koncesijskom ugovoru, zaključuju iz Luke Rijeka.

Tagovi: Luka Rijeka, OT Logistics, Duško Grabovac
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE