GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije

Luka Rijeka ostvarila gubitak veći od polovine temeljnog kapitala kompanije
CRNA BILANCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 14:12
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Uprava Luke Rijeka d.d.dužna je sazvati skupštinu tvrtke te je izvjestiti da je, prilikom izrade godišnjih financijskih izvješća, ustanovljeno da u Društvu postoji gubitak veći od visine polovine temeljnoga kapitala Društva.

Navedeni gubitak nastao je primjenom Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja MSFI 16 Najmovi. Do sada je prikaz ovih efekata bio vidljiv kroz bilješke u revizijskim izvješćima, a sada su po prvi puta isti efekti vidljivi u bilanci i računu dobiti i gubitka, što nam govori da nije riječ o novonastalome stanju, već samo novom prikazu stanja, koje uz to, nema utjecaj na novčane tokove.

Utjecaj primjene novog standarda na konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje Društva značajan je s obzirom da novi standard tretira i postojeći Ugovor o koncesiji za obavljanje lučkih usluga na koncesioniranom području luke Rijeka kao ugovor koji sadrži komponente najma. Prema prethodno važećim standardima, Društvo je imovinu (odnosno lučku infrastrukturu) koje je imalo pravo koristiti temeljem Ugovora o koncesiji za obavljanje lučkih djelatnosti prikazivalo izvanbilančno te dok je obveze po Koncesijskom ugovoru (vezano uz kapitalna ulaganja) također vodilo izvanbilančno i objavljivalo u sklopu bilješki u financijskim izvještajima.

Međutim, novi standard MSFI 16 propisuje priznavanje imovine i obveza po Koncesijskom ugovoru u bilanci što je zahtijevalo od Društva da određena plaćanja po Ugovoru o koncesiji prizna kao obveze u bilanci uz istovremeno priznavanje imovine s pravom korištenja koju čini koncesionirano područje i pripadajuća infrastruktura. Radi konzistentnog iskazivanja financijskih izvještaja, Društvo je MSFI 16 primijenilo retrospektivno te je njegovom primjenom u financijskim izvještajima za 2019. godinu po prvi puta prikazan efekt priznavanja Koncesijskog ugovora na bilanci i u računu dobiti i gubitka za tekuće i prethodna razdoblja.

- Bitno je napomenuti da primjenom standarda u suštini nije došlo do nikakvih promjena u koncesijskom aranžmanu niti do promjena u operativnom poslovanju Luke Rijeka d.d. i njenim novčanim tokovima već se isključivo radi samo o primjeni novog računovodstvenog prikaza već ranije preuzetih obveza po Koncesijskom ugovoru, zaključuju iz Luke Rijeka.

Tagovi: Luka Rijeka, OT Logistics, Duško Grabovac
PROČITAJ I OVO
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
OTKAZI
Gorenje: Prvih 40 radnika ostalo bez posla
VELENJE - Završen je popis viške radnika u Gorenju. U prvom valu oko 40 zaposlenika dobit će obavijest o otkazu. To je manje od prvobitnih predviđanja da će 155 ljudi izgubiti posao.
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BAZA
Wizz Air ponovo otvorio bazu u Beogradu
BEOGRAD - Wizz Air, najveća niskobudžetna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, saopštila je danas da je ponovo otvorila svoju beogradsku bazu sa rutama do nekih od najpopularnijih destinacija u Evropi.
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
HOTELI
Arena Hospitality Group i formalno kupila Hotel Riviera
PULA - Arena Hospitality Group izvijestila je da je dana sklopila Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad hotelom Riviera za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe
LETOVI
Turkish Airlines najavio ponovnu uspostavu nekih međunarodnih letova iz Europe

ANKARA - Turkish Airlines planira nakon više od dva mjeseca obustave ponovno uspostaviti neke međunarodne letove iz 16 europskih gradova prema Turskoj, objavio je u utorak turski zračni prijevoznik, najavivši i nekoliko novih ruta.

Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
MRTVI KAPITAL
Vlada tvrdi: Pokrećemo proizvodnju u Imunološkom zavodu
ZAGREB - Marina Pavković objavila je kako je danas primila odgovor Vlade RH posredstvom Ministarstva državne imovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE