GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Osijek: Zaokružena financijska konstrukcija za gradnju novog terminala

Luka Osijek: Zaokružena financijska konstrukcija za gradnju novog terminala
TERMINAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2017 / 22:21
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
OSIJEK - Objava javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Lučke uprave Osijek gotovo se poklopila s odlukom Vlade o davanju suglasnosti za kreditno zaduženje Luke kod jedne domaće financijske institucije radi financiranja projekta "Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek".

Ovo je prvi projekt neke morske i riječne luke u Hrvatskoj koji je odobren za sufinanciranje iz EU fondova. Štoviše, prihvatljivi intenzitet potpore je 90 posto. Ukupna vrijednost projekta je 145,5 milijuna kuna, proljetos je Lučkoj upravi dodijeljeno nepovratnih 117,5 milijuna kuna, a ovo zaduženje je za osiguranje preostalog dijela finaciranja iz komponente vlastitog osiguranja sredstava. Sve zajedno omogućit će financiranje gradnje novog terminala, na lokaciji izvan šireg gradskog područja Osijeka.

U sklopu terminala realizirat će se 240 metara vertikalne obaloutvrde, na kojoj će bit dva veza za brodove, postrojenje za pretovar tereta s usipnim košem, nove kranske staze, željeznički kolosijek (610 metara) i ostala infrastruktura potrebna za rad terminala.

Kao što smo ranije pisali, ovo je prvi od ukupno tri projekta cjelovite gradnje nove luke. Druge dvije cjeline su projekti gradnje i rekonstrukcije južne obale, zatim gradnje intermodalne infrastrukture zapadnog dijela luke, a u pripremi je i rješenje gradnje Sjeverne obale luke.

Lučke djelatnosti su se u Osijeku do 2015. godine odvijale na dvije lokacije. "Stara" luka u kojoj se nalazio samo terminal za rasute terete sagrađen 1974. godine smještena je u gradskom okruženju Osijeka i u neposrednoj blizini Kliničkog bolničkog centra. Taj položaj i potencijalne ekološke incidentne situacije rezultirale su smanjenjem lučke djelatnosti, te su jednim dijelom i na inzistiranje gradskih vlasti, lučke djelatnosti preseljene na prikladniju lokaciju "nove luke" - u javnosti znanu kao Luka Tranzit.

Realizacija ovog projekta pozitivno će utjecati na smanjenje prometnog zagušenja u središtu Osijeka, a omogućit će i povećanje dostupnosti Osječko-baranjske županije i osiguranje integriranog prekrcaja tereta na jednoj lokaciji. Podići će se pri tome i ukupna razina zaštite okoliša pri prekrcaju tereta, povećati sigurnost brodova u luci, poboljšati dostupnost lučke infrastrukture kroz visoko kvalitetne prometne veze s novom lukom te smanjiti operativni troškovi zbog korištenja nove opreme i tehnologije. Naposljetku, gradnjom ovog terminala Osijek dobit će prvu luku unutarnjih voda bazenskog tipa i prvu koja će imati usvojene europske standarde poslovanja, čime će postati snažna logistička podrška ekonomiji istoka Hrvatske.

Planirani rok gradnje je tri godine, a sve dozvole i studije potrebne za gradnju ishođene su.

Tagovi: Luka Osijek
PROČITAJ I OVO
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
OČEKIVANJA
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
ZAGREB - Društvo procjenjuje da će uslijed boljih od očekivanih prodajnih rezultata u zadnja dva mjeseca 2021. godine ukupan rast prihoda od prodaje za 2021. godinu iznositi oko 8,5%.
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
LITIJ
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
ZAGREB - Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija, te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto", izjavila je premijerka Ana Brnabić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE