GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit

Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2022 / 09:03
Autor: SEEbiz
KOPER - Grupa Luka Koper je u prvom tromjesečju ove godine povećala obujam pretovarene robe za 18 posto na nešto manje od 5,9 milijuna tona. Ostvario je rast u svim grupama roba, posebice u tekućim i rasutim teretima. Neto dobit porasla je 18 posto na 16,45 milijuna eura.

Poslovanje Grupe Luka Koper u prvom tromjesečju bilo je bolje od prošlogodišnjeg i iznad očekivanja, pokazalo je danas objavljeno nerevidirano izvješće o poslovanju u prvom tromjesečju. Oporavak svjetskog gospodarstva nakon dvogodišnje epidemije primjetan je i u području prekrcaja u luci Koper, no s druge strane, posljedice rata u Ukrajini nisu se osjetile početkom godine.

Izravna izloženost Luke Koper Rusiji i Ukrajini relativno je mala, jer je obujam prekrcaja za ove dvije zemlje zanemariv. Ipak, pomno prate situaciju, posebice utjecaj rata na cijene energenata i moguće posljedice na globalni gospodarski rast, navode iz Luke Koper.

“U Luci Koper vjerujemo da ćemo iz krize koju svi predviđaju izaći kao pobjednici, jer smo za nju dobro pripremljeni i planiramo na nju odgovoriti. Prije svega, kladimo se na diverzifikaciju naših terminala, što nam je omogućilo dovoljan stupanj stabilnosti u svim prošlim krizama”, rekao je Boštjan Napast, predsjednik Uprave Luke Koper, u priopćenju.

Povećani obujam prometa, veći obujam dodatnih usluga, rast cijena i prije svega veći prihodi od skladištenja robe utjecali su na veće neto prihode od prodaje za 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iznosili su 70,85 milijuna eura. Operativna dobit se udvostručila na 19,75 milijuna eura.

Početkom godine Luka Koper nastavila je s ulaganjima u područje kontejnerskog terminala. Između ostalog, završili su izgradnju skladišnih prostora u zaleđu novog pristaništa s južne strane prvog mola i pripremili teren za izgradnju novog vanjskog kamionskog terminala na ulazu u Sermin. Počeli su graditi i novo višenamjensko skladište.

U nadolazećim mjesecima fokusirat će se na pripremu dokumentacije za pokretanje novog razvojnog ciklusa usredotočenog na rukovanje kontejnerima. Riječ je o proširenju kontejnerskog terminala ili proširenju sjevernog dijela prvog gata, pojašnjavaju iz Luke Kopar. Napast je dodao da se Luka Koper, koja je nedavno proslavila 65. godišnjicu, razvila u prvu kontejnersku luku na Jadranu i petu luku za prekrcaj automobila u Europi.

Tagovi: Luka Koper, Boštjan Napast
PROČITAJ I OVO
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
AKVIZICIJE
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
BAR - Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
PRESLAGIVANJE
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
ZAGREB - Na pomolu je vlasničko preslagivanje u zadarskom Turisthotelu.
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
AERODROMI
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u srpanj ulaze s velikim polugodišnjim porastima prometa putnika, ali i ljetnim najavama, zbog čega su zaposlile više radnika nego lani, a usluge obavljaju redovno i bez zastoja, uz očekivanje prometa iz rekordne 2019., ističu na upit iz zračnih luka Split, Zagreb, Zadar i Rijeka.
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
VLAK
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
SARAJEVO - Uspostavom sezonskog vlaka koji je iz Sarajeva krenuo u petak, Ploče su nakon deset godina stanke ponovo dobile putničku željezničku vezu.
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
NEOZBILJNO
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
ZAGREB - Društvo će godišnje financijske izvještaje za 2021. godinu i kvartalno izvješće za prvi kvartal 2022. godine objaviti najkasnije do 28.07.2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE