GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Teret s Dalekog istoka i dalje stiže, ali vlada neizvjesnost

Luka Koper: Teret s Dalekog istoka i dalje stiže, ali vlada neizvjesnost
OPSLRBNI LANCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2024 / 13:08
Autor: SEEbiz / STA
KOPER - Napade na brodove u Crvenom moru s neizvjesnošću promatraju u Luci Kopar i drugim tvrtkama koje ovise o luci jer glavni prometni pravci kroz Kopar prolaze i kroz Sueski kanal. Kako su za STA pojasnili u Luci Kopar, dosad je sav planirani teret s Dalekog istoka stigao u Kopar, ali sa zakašnjenjem.

Brodovi, koji su odlučili ploviti oko Afrike umjesto kroz Sueski kanal zbog opasnosti od napada jemenskih Hutija, kasne oko dva tjedna. U Luci Koper stoga očekuju da će se u drugoj polovici siječnja povećati kontejnerski promet, au veljači će se više prekrcati automobili.

Neki su se brodari već početkom prosinca odlučili oploviti Afriku. Tada je, među ostalima, meta napada bio i brod broj 9 kineskog brodara OOCL koji je bio na putu za Kopar. Međutim, neki drugi brodovlasnici još uvijek riskiraju plovidbu Crvenim morem.


Operativni rad u Luci Kopar za sada teče bez problema, uvjeravaju i ističu da su u stalnom kontaktu s brodarima i budno prate što se događa na terenu.

Kako se i predviđalo, većina brodova je unatoč svemu stigla u Kopar, no neki veliki brodovi iskrcali su svoj teret u velikim centrima za prekrcaj kontejnera u Sredozemlju, odakle se manjim brodovima prevoze do krajnjih odredišta, uključujući i sjeverni Jadran. .

Luka Koper je ovoga tjedna u svom Luškom glasniku citirala i izjavu predsjednika Udruge pomorskih agencija Gracijana Necmeskala da će preusmjeravanje brodova oko Afrike najviše osjetiti krajnji primatelji robe, kao što su vozarine. s Dalekog istoka porasli su za više od 200 posto u posljednja dva tjedna . Dodao je da će se ubuduće postupati te da će biti neophodna intervencija vojne pratnje.

Predsjednik sekcije lučkih špeditera Čedomir Bojanić rekao je za Glasnik da preusmjeravanje robnog toka oko Afrike nije optimalno rješenje za luke sjevernog Jadrana, budući da je kraće vrijeme plovidbe kroz Suez njihova glavna konkurentska prednost, posebno u izvoznom pravcu.

Plovidba od Dalekog istoka do Europe oko Afrike traje oko dva tjedna dulje nego kroz Sueski kanal, au ovom slučaju putovanje kroz Gibraltarski tjesnac do Kopra dulje je nego uz obalu Atlantika do Rotterdama. Plovidba od Sueza do Kopra u prosjeku je šest dana kraća nego od Sueza do Rotterdama.

Dulja ruta također znači da će biti teže održavati istu učestalost kontejnerskih linija. U Luci Kopar su napisali da bi brodari za tu svrhu trebali povećati svoju flotu za 15 do 20 posto.

Hutiji su prošlog studenog počeli napadati brodove u Crvenom moru, navodeći da izražavaju solidarnost s Palestincima u Gazi, koji pate pod izraelskom ofenzivom. Visoki predstavnik Hutija Mohamed al-Buhaiti izjavio je da rusko i kinesko brodarstvo u regiji nije ugroženo, ali da će se nastaviti napadi na izraelske brodove i brodove koji su na bilo koji način povezani s Izraelom.

Tagovi: LUKA KOPER, KOPER, TERET, PRIJEVOZ, LOGISTIKA
PROČITAJ I OVO
Kraš odobrio dividendu
DIVIDENDA
Kraš odobrio dividendu
ZAGREB - Kraš je jučer održao Glavnu skupštinu nakon koje su objavljene odluke.
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
NESLUŽBENO
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
LJUBLJANA - Prema neslužbenim informacijama, Slovenski državni holding (SDH) postigao je dogovor s telekomunikacijskim operaterom T-2 o visini i povratu duga. Detalji za sada nisu poznati, više će se znati uskoro tijekom dana. Za 10.00 sati na Okružnom sudu u Ljubljani najavljeno je ročište za pokretanje stečajnog postupka nad T-2.
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE