GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Snažan rast dobiti i prihoda u devet mjeseci

Luka Koper: Snažan rast dobiti i prihoda u devet mjeseci
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 22:02
Autor: SEEbiz
KOPER - Grupa Luka Koper u devet je mjeseci zabilježila 233,7 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 39 posto više nego u istom razdoblju lani.

Neto dobit porasla je za 164 posto na 59,3 milijuna eura, a brodski promet veći je za 11 posto na 17,5 milijuna tona. Iz tvrtke su poslovne rezultate ocijenili iznimnima.

Od početka godine do kraja rujna svi financijski pokazatelji nadmašili su pokazatelje ostvarene u istom razdoblju prošle godine, ističe Luka u izvješću o poslovanju objavljenom na stranicama Ljubljanske burze.

Na povećanje neto prihoda od prodaje najviše su utjecali prihodi od ležarina zbog produljenog vremena držanja robe na skladištu zbog trenutačnih uvjeta na globalnom logističkom tržištu. U trećem tromjesečju, zbog postupne normalizacije prilika, bile su nešto niže u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine, objasnili su.

Na veće prihode utjecalo je i povećanje cijena usluga, povećanje propusnosti i dodatnih usluga svih grupa proizvoda, također zbog veće produktivnosti, napisali su.

Najznačajniji rast od 43 posto grupacija bilježi na terminalu tekućih tereta, gdje je u prvih devet mjeseci pretovareno 3,4 milijuna tona robe. Rast bilježe svi segmenti tekućih tereta, posebice naftnih derivata, a blagi rast bilježi i zrakoplovno gorivo.

Na terminalu generalnih tereta zabilježen je rast od 31 posto, s nešto više od milijun tona pretovara. Pojasnili su da je najviše bilo proizvoda od čelika i gume, ali nešto manje izvoza drva koje se posljednjih godina sve više pretovara u kontejnerima.

S nešto više od 567.089 prekrcanih vozila rast od 20% ostvarili su automobilski i RO-RO terminal. Veći promet bilježi se uglavnom u izvozu na tržišta Bliskog i Dalekog istoka, dok se u uvoznom smjeru značajno povećava broj električnih vozila, posebice iz Kine.

Pretovar rasutih i rasutih tereta porastao je oko pet posto, uglavnom na račun soli za ceste, aluminijske rude i ugljena. Kontejnerski terminal ostvario je tri postotni rast s pretovarom od 780.739 TEU jedinica, unatoč svim izazovima, posebice ograničenjima na željezničkoj infrastrukturi, napisali su.

Zbog općeg rasta cijena materijala i usluga, većeg opsega poslovanja i s time povezane veće potrošnje energenata, poslovni rashodi grupe u devet mjeseci porasli su za 16 posto, što, dodaju, nije utjecalo na dobit iz poslovanja. . Nakon devet mjeseci to se zaustavilo na 66,2 milijuna eura, što je 183 posto više od usporedne lanjske godine.

Za 96 posto veća je i operativna dobit prije amortizacije (EBITDA), koja je u promatranom razdoblju ove godine iznosila 89,5 milijuna eura.

2022. godinu ponajviše je obilježio rat u Ukrajini koji je početkom drugog tromjesečja promijenio geopolitičku situaciju te i dalje utječe na gospodarska kretanja u 2022. Prema njihovim objašnjenjima izravna izloženost Grupe Luka Koper Rusiji i Ukrajini je relativno mali, jer je obujam pretovara, koji je namijenjen tržištu Ukrajine i Rusije, zanemariv.

U odnosu na prethodnu godinu Luka Kopar bilježi rast prometa u svim grupama proizvoda. Inače, situacija u logistici na globalnoj razini nikada nije bila ovako složena kao u posljednje vrijeme, što se odnosi i na kopneni i na pomorski promet, istaknuli su.

Grupa Luka Koper nastavlja s velikim investicijama na području kontejnerskog terminala i auto terminala, koji predstavljaju novi razvojni ciklus ovih najvažnijih strateških robnih grupa.

Luka Koper je za investicije do kraja rujna ove godine izdvojila 36,8 milijuna eura. Ove godine je za potrebe kontejnerskog terminala uspješno završio izgradnju veza 7D i nabavu dva super post-panamax lifta, dok je u tijeku izgradnja dodatnih skladišnih prostora i nabava tri e-RTG lifta. . Istovremeno je završila još dvije važne investicije, a to su izgradnja skladišta generalnih tereta i nove cisterne za tekuće terete, stoji u izvješću.

Matična tvrtka Luka Koper u devet je mjeseci zabilježila 231,27 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani. Čista dobit iznosila je 58,04 milijuna eura, što je 154 posto više nego lani.

Tagovi: Luka Koper, kontejnerski promet, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE