GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Snažan rast dobiti i prihoda u devet mjeseci

Luka Koper: Snažan rast dobiti i prihoda u devet mjeseci
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 22:02
Autor: SEEbiz
KOPER - Grupa Luka Koper u devet je mjeseci zabilježila 233,7 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 39 posto više nego u istom razdoblju lani.

Neto dobit porasla je za 164 posto na 59,3 milijuna eura, a brodski promet veći je za 11 posto na 17,5 milijuna tona. Iz tvrtke su poslovne rezultate ocijenili iznimnima.

Od početka godine do kraja rujna svi financijski pokazatelji nadmašili su pokazatelje ostvarene u istom razdoblju prošle godine, ističe Luka u izvješću o poslovanju objavljenom na stranicama Ljubljanske burze.

Na povećanje neto prihoda od prodaje najviše su utjecali prihodi od ležarina zbog produljenog vremena držanja robe na skladištu zbog trenutačnih uvjeta na globalnom logističkom tržištu. U trećem tromjesečju, zbog postupne normalizacije prilika, bile su nešto niže u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine, objasnili su.

Na veće prihode utjecalo je i povećanje cijena usluga, povećanje propusnosti i dodatnih usluga svih grupa proizvoda, također zbog veće produktivnosti, napisali su.

Najznačajniji rast od 43 posto grupacija bilježi na terminalu tekućih tereta, gdje je u prvih devet mjeseci pretovareno 3,4 milijuna tona robe. Rast bilježe svi segmenti tekućih tereta, posebice naftnih derivata, a blagi rast bilježi i zrakoplovno gorivo.

Na terminalu generalnih tereta zabilježen je rast od 31 posto, s nešto više od milijun tona pretovara. Pojasnili su da je najviše bilo proizvoda od čelika i gume, ali nešto manje izvoza drva koje se posljednjih godina sve više pretovara u kontejnerima.

S nešto više od 567.089 prekrcanih vozila rast od 20% ostvarili su automobilski i RO-RO terminal. Veći promet bilježi se uglavnom u izvozu na tržišta Bliskog i Dalekog istoka, dok se u uvoznom smjeru značajno povećava broj električnih vozila, posebice iz Kine.

Pretovar rasutih i rasutih tereta porastao je oko pet posto, uglavnom na račun soli za ceste, aluminijske rude i ugljena. Kontejnerski terminal ostvario je tri postotni rast s pretovarom od 780.739 TEU jedinica, unatoč svim izazovima, posebice ograničenjima na željezničkoj infrastrukturi, napisali su.

Zbog općeg rasta cijena materijala i usluga, većeg opsega poslovanja i s time povezane veće potrošnje energenata, poslovni rashodi grupe u devet mjeseci porasli su za 16 posto, što, dodaju, nije utjecalo na dobit iz poslovanja. . Nakon devet mjeseci to se zaustavilo na 66,2 milijuna eura, što je 183 posto više od usporedne lanjske godine.

Za 96 posto veća je i operativna dobit prije amortizacije (EBITDA), koja je u promatranom razdoblju ove godine iznosila 89,5 milijuna eura.

2022. godinu ponajviše je obilježio rat u Ukrajini koji je početkom drugog tromjesečja promijenio geopolitičku situaciju te i dalje utječe na gospodarska kretanja u 2022. Prema njihovim objašnjenjima izravna izloženost Grupe Luka Koper Rusiji i Ukrajini je relativno mali, jer je obujam pretovara, koji je namijenjen tržištu Ukrajine i Rusije, zanemariv.

U odnosu na prethodnu godinu Luka Kopar bilježi rast prometa u svim grupama proizvoda. Inače, situacija u logistici na globalnoj razini nikada nije bila ovako složena kao u posljednje vrijeme, što se odnosi i na kopneni i na pomorski promet, istaknuli su.

Grupa Luka Koper nastavlja s velikim investicijama na području kontejnerskog terminala i auto terminala, koji predstavljaju novi razvojni ciklus ovih najvažnijih strateških robnih grupa.

Luka Koper je za investicije do kraja rujna ove godine izdvojila 36,8 milijuna eura. Ove godine je za potrebe kontejnerskog terminala uspješno završio izgradnju veza 7D i nabavu dva super post-panamax lifta, dok je u tijeku izgradnja dodatnih skladišnih prostora i nabava tri e-RTG lifta. . Istovremeno je završila još dvije važne investicije, a to su izgradnja skladišta generalnih tereta i nove cisterne za tekuće terete, stoji u izvješću.

Matična tvrtka Luka Koper u devet je mjeseci zabilježila 231,27 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 40 posto više nego u istom razdoblju lani. Čista dobit iznosila je 58,04 milijuna eura, što je 154 posto više nego lani.

Tagovi: Luka Koper, kontejnerski promet, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
General Electric i Siemens rješavaju spor oko patenta vjetroturbine
RJEŠENJE
General Electric i Siemens rješavaju spor oko patenta vjetroturbine
FRANKFURT - Američka industrijska grupacija General Electric (GE) riješila je svoje pravne sporove s njemačkim konkurentom Siemens Gamesa oko patenata za tehnologiju vjetroturbina, prema vlastitom priopćenju.
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE