GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Sjajni rezultati u prvom polugodištu

Luka Koper: Sjajni rezultati u prvom polugodištu
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 09:30
Autor: SEEbiz / H
KOPER - Grupa Luka Koper u prvom je polugodištu ostvarila 155,1 milijun eura čistih prihoda od prodaje, što je 35 posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit skočila je za 169 posto, na 41,5 milijuna eura.

"Grupa Luka Koper u prvoj polovici 2022. poslovala je uspješno i ostvarila vrlo dobre poslovne rezultate", stoji u priopćenju uprave društva nakon objave izvješća na stranicama Ljubljanske burze. Povećanje neto prihoda od prodaje najvećim je dijelom uzrokovano većim prihodima od ležarina, i to zbog produljenog vremena skladištenja robe u skladištima, kao i rasta cijena te povećanog obujma pretovara i dodatnih usluga, navode iz tvrtke.

Time je operativna dobit (EBIT) porasla za 170 posto na 47,8 milijuna eura, operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) za 95 posto na 63,2 milijuna eura, a neto dobit za 169 posto na 41,5 milijuna eura. Na veću neto dobit utjecali su još veći financijski prihodi i veći rezultati povezanih društava, objašnjavaju iz tvrtke.

Brodski pretovar s 11,7 milijuna tona premašio je onaj iz prve polovine prošle godine za 13 posto.

Kontejneri i dalje dominiraju robnim grupama, iako je ovaj segment pod jakim utjecajem neredovitih dolazaka brodova iz zakrčenih kineskih luka, što utječe na kašnjenja u otpremi tereta u lukama, objašnjavaju oni. Pretovar kontejnera porastao je za tri posto, na 526.500 jedinica.

Grupa generalnih tereta ostvarila je rast od 25 posto, ponajviše zahvaljujući većim količinama proizvoda od željeza i gume. Povećanje prometa ostvareno je na terminalu tekućih tereta od 41 posto, dok je u segmentu rasutih tereta zabilježen porast prometa od 20 posto. Povoljan trend nastavlja se i na auto terminalu, gdje su u prvom polugodištu pretovarena 367.332 automobila, što je 11 posto više nego u istom razdoblju lani. Kako navode iz tvrtke, povećanje je posebno značajno u pretovaru električnih vozila.

Luka je ove godine započela s realizacijom velikih investicija na području kontejnerskog terminala, koje predstavljaju novi razvojni ciklus ove najvažnije strateške robne skupine. Rashodi za investicije na razini grupe u prvom polugodištu iznosili su 31,9 milijuna eura, odn. šest posto više nego lani.

Kompanija Luka Koper povećala je čiste prihode od prodaje za 36 posto, na 153,5 milijuna eura, EBIT za 169 posto, na 46,9 milijuna eura, a neto dobit za 161 posto, na 41,1 milijun eura.

Tagovi: Luka Koper, kontejnerski promet, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE