GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Rezultati u prvom kvartalu iznad planiranih

Luka Koper: Rezultati u prvom kvartalu iznad planiranih
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 19:55
Autor: SEEbiz
KOPER - Grupa Luka Koper u prvom je tromjesečju zabilježila 57,5 milijuna eura neto prihoda od prodaje, što je 4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit porasla je 15 posto, na 8,6 milijuna eura i bila je 80 posto veća od planirane, navodi se u Lukinom nerevidiranom tromjesečnom izvješću o poslovanju.

Operativna dobit (EBIT) na razini Grupe iznosila je 9,8 milijuna eura, što je 15% više nego u prvom lanjskom razdoblju. U odnosu na prošlu godinu, na veću operativnu dobit utjecali su veći neto prihodi od prodaje, uglavnom zbog veće propusnosti kontejnera.

Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) iznosila je 17,1 milijuna eura, što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Luci Koper, kada je nerevidirano izvješće o poslovanju za prvo tromjesečje objavljeno na mrežnim stranicama Ljubljanske burze, rezultati su premašili planirane vrijednosti u gotovo svim pokazateljima. Neto prihodi od prodaje bili su za 7% veći od planiranih, dok su prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti, koji su iznosili 55,5 milijuna EUR, za 9% veći od planiranih.

Pokazatelj dobrih poslovnih rezultata u prvom tromjesečju bio je mjesečni rekord u protoku kontejnera u ožujku, istaknuli su. Iako su posljedice pandemije i dalje poznate u određenim segmentima poslovanja, financijski rezultati grupe vrlo su dobri ili su u porastu u odnosu na prošlu godinu i ovogodišnji plan, dodali su.

Tvrtka je izuzetno zadovoljna rezultatima prekrcaja na kontejnerskom terminalu, jer su jedinice TEU-a zabilježile rast od 12% u odnosu na prošlu godinu, unatoč "kaotičnoj" situaciji na globalnoj razini, jer se industrija još uvijek suočava s neredovitim prijevozom kontejnera., nedostatak praznih kontejnera i posljedice jednotjednog zatvaranja Sueskog kanala u ožujku zbog brodoloma.

Kontejneri su također imali najveći utjecaj na ukupni protok u luci, koji je u prva tri mjeseca iznosio dobrih pet milijuna tona, što je četiri posto manje nego lani. Najveći pad u Luci bilježi tekući teret, posebno u području zrakoplovnog goriva, jer je pandemija najviše pogodila zračni promet, a zbog trenda dekarbonizacije u rasutom stanju, dodali su.

Prošlogodišnji pad propusnosti vozila, koji se u drugoj polovici godine postupno vraćao u normalu, u prva tri mjeseca ove godine bio je četiri posto veći nego u istom lanjskom razdoblju ili u istoj mjeri kao i u prvom tromjesečju iz 2019.

Tagovi: Luka Koper, pposlovni rezultati, pretovar tereta
PROČITAJ I OVO
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
OČEKIVANJA
Atlantic Grupa poboljšala očekivanja poslovnih rezultata za 2021.
ZAGREB - Društvo procjenjuje da će uslijed boljih od očekivanih prodajnih rezultata u zadnja dva mjeseca 2021. godine ukupan rast prihoda od prodaje za 2021. godinu iznositi oko 8,5%.
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
LITIJ
Vlada Srbije poništila sve dozvole za rudnik litija
ZAGREB - Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija, te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto", izjavila je premijerka Ana Brnabić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE