GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz
KOPER - Luka Koper završila je 2020. s 209,9 milijuna eura prihoda od prodaje, što je osam posto manje nego godinu prije. Neto dobit tvrtke pala je za 21 posto na 32 milijuna eura, objavila je Luka Koper na web stranici Ljubljanske burze.

Luka Koper objasnila je da su neto prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti u iznosu od 203,6 milijuna eura lani za osam posto manji nego u 2019. godini. Zaostali su za 10 posto od plana, "što je dobar rezultat s obzirom na strože uvjete poslovanja s kojima se suočavaju druge luke i globalno gospodarstvo u cjelini", priopćila je luka.

Prihodi od pružanja komunalnih usluga u iznosu od 6,3 milijuna eura u međuvremenu su manji za 24% na godišnjoj razini.

Operativna dobit (EBIT) Grupe Luka Koper prošle je godine dosegla 33,5 milijuna eura, što je 26 posto manje nego u 2019. godini. Niži EBIT uglavnom je rezultat nižih neto prihoda od prodaje, što je rezultat 14 posto nižeg prometa. .

EBIT je bio jedan posto veći od planiranog. Neto dobit također je bila jedan posto veća od planirane.

2020. godinu obilježila je izbijanje pandemije covida-19, koja je značajno promijenila uvjete poslovanja i otežala uvjete poslovanja, navodi se u priopćenju Luke Koper. "Pandemija je utjecala na gospodarstvo u cijelom svijetu. Također je ozbiljno poljuljala globalne trgovinske tokove i logističke rute. Sve je to utjecalo na poslovanje Grupe Luka Koper", rekli su.

Procijenili su da je skupina dobro upravljala posljedicama pandemije, kako sa zdravstvenog, tako i s poslovnog stajališta. "Luka Koper kao strateška infrastruktura cijelo vrijeme normalno radi i pruža sve usluge svojim kupcima", podvukli su.

Protok dviju strateških robnih grupa, kontejnera i automobila, ostao je stabilan. Konkretno, protok kontejnera prošle je godine zaostajao za protokom u 2019. godini za samo jedan posto i barem za planiranim količinama.

Na području vozila, Grupa Luka Koper u međuvremenu je zabilježila pad pretovara od 10%, što je manji minus od onog koji su zabilježile usporedive mediteranske luke. Jaz s 2019. postupno se smanjivao u drugoj polovici godine.

Na pad protoka rasutih i rasutih tereta dodatno je utjecalo zakonodavstvo EU-a ili tendencije ka dekarbonizaciji, zbog čega su neki korisnici počeli napuštati upotrebu ugljena za proizvodnju energije već 2020. godine, objasnila je luka.

Tagovi: Luka Koper, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Bingo će objaviti ponudu za preuzimanje Prevoza radnika Tuzla
PONUDA
Bingo će objaviti ponudu za preuzimanje Prevoza radnika Tuzla
TUZLA - Bingo Export Import d.o.o. Tuzla objavit će ponudu za preuzimanje društva Prevoz radnika Kreka d.d. Tuzla.
Wizz Air: 24 nove rute na tržištima bivše Jugoslavije
LETOVI
Wizz Air: 24 nove rute na tržištima bivše Jugoslavije
BUDIMPEŠTA - Wizz Air planira uvesti 24 nove rute na tržištima bivše Jugoslavije u narednim mjesecima, uprkos očekivanjima aviokompanije da će se postepeni oporavak prometa dogoditi tek krajem ljeta.
EU odbila naručiti dodatnih 100 milijuna doza AstraZenece
POTEZI
EU odbila naručiti dodatnih 100 milijuna doza AstraZenece
BRUXELLES - Europska unija odbila je naručiti dodatnih 100 milijuna doza cjepiva tvrtke AstraZeneca, piše CNN.
Nestle: Organska stopa rasta prihoda od 7,7 posto
RAST
Nestle: Organska stopa rasta prihoda od 7,7 posto
VEVEY - Pojačana potražnja za kavom i hranom za kućne ljubimce potaknula snažan rast prihoda švicarske prehrambene grupe Nestle u prvom tromjesečju, pokazuje preliminarno izvješće objavljeno u četvrtak.
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE