GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti

Luka Koper prošle godine s nižim prihodima i dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz
KOPER - Luka Koper završila je 2020. s 209,9 milijuna eura prihoda od prodaje, što je osam posto manje nego godinu prije. Neto dobit tvrtke pala je za 21 posto na 32 milijuna eura, objavila je Luka Koper na web stranici Ljubljanske burze.

Luka Koper objasnila je da su neto prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti u iznosu od 203,6 milijuna eura lani za osam posto manji nego u 2019. godini. Zaostali su za 10 posto od plana, "što je dobar rezultat s obzirom na strože uvjete poslovanja s kojima se suočavaju druge luke i globalno gospodarstvo u cjelini", priopćila je luka.

Prihodi od pružanja komunalnih usluga u iznosu od 6,3 milijuna eura u međuvremenu su manji za 24% na godišnjoj razini.

Operativna dobit (EBIT) Grupe Luka Koper prošle je godine dosegla 33,5 milijuna eura, što je 26 posto manje nego u 2019. godini. Niži EBIT uglavnom je rezultat nižih neto prihoda od prodaje, što je rezultat 14 posto nižeg prometa. .

EBIT je bio jedan posto veći od planiranog. Neto dobit također je bila jedan posto veća od planirane.

2020. godinu obilježila je izbijanje pandemije covida-19, koja je značajno promijenila uvjete poslovanja i otežala uvjete poslovanja, navodi se u priopćenju Luke Koper. "Pandemija je utjecala na gospodarstvo u cijelom svijetu. Također je ozbiljno poljuljala globalne trgovinske tokove i logističke rute. Sve je to utjecalo na poslovanje Grupe Luka Koper", rekli su.

Procijenili su da je skupina dobro upravljala posljedicama pandemije, kako sa zdravstvenog, tako i s poslovnog stajališta. "Luka Koper kao strateška infrastruktura cijelo vrijeme normalno radi i pruža sve usluge svojim kupcima", podvukli su.

Protok dviju strateških robnih grupa, kontejnera i automobila, ostao je stabilan. Konkretno, protok kontejnera prošle je godine zaostajao za protokom u 2019. godini za samo jedan posto i barem za planiranim količinama.

Na području vozila, Grupa Luka Koper u međuvremenu je zabilježila pad pretovara od 10%, što je manji minus od onog koji su zabilježile usporedive mediteranske luke. Jaz s 2019. postupno se smanjivao u drugoj polovici godine.

Na pad protoka rasutih i rasutih tereta dodatno je utjecalo zakonodavstvo EU-a ili tendencije ka dekarbonizaciji, zbog čega su neki korisnici počeli napuštati upotrebu ugljena za proizvodnju energije već 2020. godine, objasnila je luka.

Tagovi: Luka Koper, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE