GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper pretovarila milijuntu kontejnersku jedinicu

Luka Koper pretovarila milijuntu kontejnersku jedinicu
KONTEJNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 18:01
Autor: SEEbiz / STA
KOPER - U Luci Koper su prvi na Jadranu premašili granicu od milijun pretovarenih kontejnerskih jedinica u godinu dana i time dosegli novi rekord.

Ministar infrastrukture Bojan Kumer obećao je nastojanja da se drugi kolosijek što prije dovrši, a predsjednik Lučke uprave Boštjan Napast istaknuo je da će trebati obnoviti i željeznički kolodvor.

Lani im je za dlaku izmakla prekretnica u luci Koper; nedostajalo im je manje od 2500 kontejnerskih jedinica (TEU) do brojke od milijun. Ove godine očekuju da će prijeći milijun za oko 10.000 TEU. Osim toga, predviđaju da će prekrcati više od 800.000 vozila te tako postati najvažnija luka za ovu vrstu prijevoza na Mediteranu.

Ministar Kumer je na današnjem rekordnom događaju pozdravio činjenicu da Luka Koper premašuje rezultate navedene u petogodišnjoj strategiji. Prema njegovim riječima, država sada mora ukloniti glavnu prepreku razvoju, odnosno mora brže graditi drugi kolosijek Divača-Koper. Ustvrdio je da Ministarstvo radi na tome da se gradnja završi nekoliko mjeseci prije predviđenog kraja 2026. godine, "jer je za Luku Koper svaki mjesec bitan".

Očekuje da će izmjena zakona o drugom kolosijeku, kojoj se projektna tvrtka 2TDK već raduje, biti usvojena za nekoliko mjeseci. Dogodit će se to nakon preustroja Vlade, kada će Ministarstvo infrastrukture, kako se očekuje, voditi dosadašnja državna tajnica Alenka Bratušek.

Uvjeren je da u nesigurnim vremenima, kada bjesni rat na pragu EU, slovensko gospodarstvo dokazuje da je uz pravi pristup moguće održati i poboljšati rezultate. Drago mu je da tvrtka ulaže u razvoj i da je vode ljudi s jasnom vizijom. Ocijenio je da je luci dobro došlo iskustvo predsjednika uprave u području energetike jer su na vrijeme i po primjerenoj cijeni zakupili dovoljne količine električne energije za sljedeće dvije godine.

Država će također podržati razvoj jer "Austrija, Mađarska, Slovačka i druge srednjoeuropske zemlje tipuju na Luku Kopar", dodao je ministar.

Boštjan Napast, predsjednik uprave Luke Koper, zadovoljan je potporom države. Rekao je da tvrtku čeka produljenje navoza Bertosh, izgradnja navoza Srmin, a prije svega proširenje i modernizacija teretnog i ranžirnog kolodvora ispred luke. "To je ključno ako želimo u potpunosti iskoristiti ono što će nam donijeti drugi kolosijek", naglasio je.

Trenutačni kapacitet luke je otprilike 1,2 milijuna TEU, a s poboljšanjima željezničke mreže, mogla bi primiti 1,5 milijuna TEU u roku od pet godina, rekao je.

Ove godine im je uvođenje novog informacijskog sustava stvaralo probleme, zbog čega su neki brodovi kasnili, ali sada sustav radi bez problema, uvjerio je voditelj kontejnerskog terminala Miha Kalčič.

Događaju je prisustvovao i predsjednik lučke uprave u Trstu Zeno D'Agostino. Prema njegovim riječima, u luci Trst iduće bi godine moglo doći do milijun TEU-a uz rast od 15 posto.

Tagovi: Luka Koper, kkontejnerski promet, Bojan Kumer
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE