GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Otvoren produženi kontejnerski mol

Luka Koper: Otvoren produženi kontejnerski mol
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2021 / 09:08
Autor: SEEbiz
KOPER - U luci Koper svečano je otvorena nova investicija. Prvi mol kontejnerskog terminala produžen je za 100 metara.

To je jedno od najvažnijih ulaganja u luku Koper u ovom desetljeću i ključni strateški projekt koji će im, prema riječima Lukinog prvog supruga Dimitrija Zadela, omogućiti da zadrže primat na polju rukovanja kontejnerima na sjevernom Jadranu.

Prvih 150 metara obale prvog mola izgrađeno je 1979. godine, a trenutni produžetak operativne obale četvrti je po redu. U četiri desetljeća na prvom je molu pretovareno gotovo 12 milijuna kontejnerskih jedinica, od čega dvije trećine u posljednjih deset godina.

Predsjednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel naglasio je važnost nove trake nove operativne obale duge 100 metara i široke 35 metara na kontejnerskom terminalu, koja je postala najstrateškiji dio luke i u koji se ulaže najviše sredstava. Kako je naglasio, prilagođavaju se globalnim trendovima kontejnerizacije robe i dolaska većih brodova, kako ne bi ispali iz najvažnijih robnih tokova.

Zadel je dodao da je produženje prvog mola tek početak. Na njemu već raste gotovo 25 000 četvornih metara skladišnog prostora. Kada se očekuje da će se oni graditi početkom 2022. godine, kapacitet terminala skočit će na milijun i pol kontejnerskih jedinica. Sljedeće će godine stići i novi liftovi superpostpanamax, a očekuje se i početak uređenja sjevernog dijela pristaništa, koji će također služiti za kontejnere.

Istodobno je prvi čovjek Luke Koper naglasio potrebu nadogradnje drugog kolosijeka, jer polovica svih kontejnera pretovarenih u Kopru putuje željeznicom.

"Bez drugog kolosijeka neće biti moguće u potpunosti iskoristiti potencijal povećanog terminala za kontejnere", dodao je Zadel.

Predsjednik nadzornog odbora Uroš Ilić podsjetio je da je najnovijom investicijom dovršeno mnoštvo drugih poduzetih u posljednje četiri godine, uključujući dva nova ulaza u luku, proširenje željezničkih pruga u dužini od gotovo tri kilometra, izgradnju treće garaže i novu vez., koja je prošle godine predana na auto-terminal.

Ilić je naglasio i ambicioznu strategiju Luke prema kojoj će do izgradnje drugog kolosijeka za investicije izdvojiti pola milijarde eura, što će joj omogućiti da iskoristi povećanje kapaciteta željezničkog prometa.

"Luci Koper potrebna je lokalna, regionalna i nacionalna podrška kako bi u budućnosti bila još uspješnija. Regija i država trebaju modernu luku koja osigurava dobrobit svih stanovnika. Ako je luka Koper jaka, svi smo jaki ", zaključio je Ilić.

Fotografija: Žiga Intihar

Tagovi: Luka Kope, Uroš Ilić, konterjnerski mol, kontejneri, Dimitrij Zadel
PROČITAJ I OVO
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
Air France uvodi dodatne letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Air France uvodi dodatne letove prema Splitu i Dubrovniku
ZAGREB - Air France povećava broj letova u ljetnom redu letenja 2023.
Zavarovalnica Sava: U 2022. za petinu smanjena dobit
PAD
Zavarovalnica Sava: U 2022. za petinu smanjena dobit
MARIBOR - Zavarovalnica Sava sa sjedištem u Mariboru, koja je dio Sava osiguranja, 2022. godinu završila je s petinom nižom dobiti u odnosu na prethodnu godinu. Uprava tvrtke, koju od lanjskog svibnja vodi Jošt Dolničar, prošlu poslovnu godinu bez obzira na sve smatra još jednom uspješnom. Donijelo je velike izazove, kažu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE