GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Neto dobit u pola godine potonula 40 posto

Luka Koper: Neto dobit u pola godine potonula 40 posto
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 20:48
Autor: Siniša Malus
KOPER - Grupa Luka Koper u prvoj polovici godine ostvarila je 107 milijuna eura čistih prihoda, što je 11 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit potonula 40 posto, na 15 milijuna eura.

Poslovanje je uglavnom obilježeno pandemijom covida-19, koja je snažno utjecala na trgovinske tokove širom svijeta, a zahlađenje gospodarstva smanjilo je količinu pretovara brodova.

Ostvareni neto prihodi bili su 12 posto ispod planiranih, a neto dobit za jedan posto manja od planirane. Dobit iz poslovanja bila je 17 milijuna eura ili 42% manja u odnosu na prošlu godinu, dok je premašila plan za 3%, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju u prvoj polovici godine, objavljenom na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Luka je u prvoj polovici godine pretovarila 10,13 milijuna tona robe, što je 15 posto manje nego lani, a također 15 posto ispod planiranih. Propusnost je bila manja u svim skupinama, s najvećim smanjenjem propusnosti za generalni teret (-32 posto) i rasuti teret i rasuti teret (-26 posto), dok je pad propusnosti automobila bio 18 posto, tečnog tereta 14 posto i kontejnera četiri posto.

Prema tvrtki, manji prihodi uglavnom su posljedica manjeg obujma pretovara broda zbog hlađenja gospodarstva i izbijanja pandemije covida-19. Iako je pandemija prešla na robne tokove širom svijeta, usporedba s odabranim lukama u Europi pokazuje da su posljedice pandemije u sjevernom Jadranu bile blaže nego drugdje.

Na primjer, prema Luci Koper, Ravenna se suočila s padom ukupnog pretovara od 19,7%, Trst s padom od 14,5%, Venecija 12,4%, Hamburgom 12%, dok je luka u Rotterdamu zabilježila pad ukupnog pretovara od 9,1%.

Tagovi: Luka Koper, Luka Trst, Ravenna, poslovni rezultati, Venecija
PROČITAJ I OVO
U Srbiji krenula proizvodnja Sputnjika V
CJEPIVO
U Srbiji krenula proizvodnja Sputnjika V
BEOGRAD - Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svojim internetskim stranicama da je s Institutom "Torlak" pokrenuo proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik V u Srbiji.
EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera
ISPORUKE
EU dogovorila hitnu isporuku 50 milijuna doza Pfizera
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesječju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavi 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.
Dio stručnjaka protiv zabrane cjepiva Johnson&Johnsona
CJEPIVA
Dio stručnjaka protiv zabrane cjepiva Johnson&Johnsona
NEW YORK - Navodni problem s cjepivom protiv koronavirusa proizvođača Johnson & Johnson istovremeno je ozbiljan i rijedak, zbog čega je donositeljima odluka to poseban izazov.
Europski sud odbacio žalbu Ryanaira na odobrenu državnu pomoć SAS-u i Finnairu
ŽALBA
Europski sud odbacio žalbu Ryanaira na odobrenu državnu pomoć SAS-u i Finnairu
BRUXELLES - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair izgubila je u srijedu dva spora na Općem sudu EU-a koje je pokrenula zbog odobrene državne pomoći švedskom i finskom konkurentu.
Invej želi ceo Vital, po akciji ponudio 1.030 dinara
PONUDA
Invej želi ceo Vital, po akciji ponudio 1.030 dinara
VRBAS – Beogradski AD Invej želi da preuzme 30,9 procenata akcija i postane jedini vlasnik fabrike ulja i biljnih masti „Vital“ u Vrbasu, navodi se u ponudi za preuzimanje objavljenoj na Beogradskoj berzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE