GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper iznad planova u prvom polugodištu

Luka Koper iznad planova u prvom polugodištu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2021 / 09:02
Autor: SEEbiz
KOPER - U prvoj polovici 2021. godine Grupa Luka Koper postigla je dobre poslovne rezultate. Gotovo svi financijski pokazatelji pokazuju bolje rezultate od planiranih i ostvarenih u usporedivom razdoblju prošle godine.

Rast ukupnog pretovara uglavnom su potaknule obje strateške robne grupe, kontejneri i automobili, koji su također postigli među najvećim postocima rasta u industriji u usporedbi s odabranim europskim lukama.

U usporedbi s prethodnom godinom, smanjio se samo prekrcaj tekućeg tereta, uglavnom zbog prestanka zračnog prometa i posljedično manjeg opsega pretovara naftnih derivata kao posljedice epidemije covid-19. Također je došlo do manjeg pretovara toplinskog ugljena, što je posljedica europskog zakonodavstva koje predviđa potpunu dekarbonizaciju u narednim godinama.

Srazmjerno povećanju protoka, povećali su se i neto prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti koji su dosegli 111,1 milijun eura ili osam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Operativna dobit (EBIT) iznosila je 17,7 milijuna eura, što je za 3% više, uglavnom zbog većih neto prihoda od prodaje. To je također imalo pozitivan učinak na neto dobit Grupe koja je u razdoblju od siječnja do lipnja iznosila 15,4 milijuna eura, što je 2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvoj polovici godine Luka Koper dovršila je i predala neke velike i strateški važne investicije, kao što su nova garažna kuća, novi ulaz za kamione, proširenje operativne obale kontejnerskog terminala i kupnja terminalna oprema. U tom je razdoblju za sve investicije izdvojilo više od 30 milijuna eura, što je 84 posto više nego u usporedivom razdoblju 2020. godine.

Tvrtka procjenjuje da će ostvarene planirane pokazatelje poslovanja postići 2021. godine. Procjena se temelji na prognozama gospodarskog rasta na ključnim tržištima i činjenici da će s većim cijepljenjem protiv Covid-19 u svijetu imati sve manji utjecaj na gospodarstvo i robne tokove. Povremeno postoje i dalje smetnje, osobito u kontejnerskom prometu, no s druge strane, raspored dolazaka brodova stabilizirao se, što je bio veliki izazov u pružanju lučkih usluga u prvoj polovici godine. Također se očekuje nastavak pozitivnog trenda rasta u rukovanju vozilima i rasutom teretu.

Tagovi: Luka Koper, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE