GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom

Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom
PRITISAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 16:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenija
KOPER - Luka Koper i cjelokupna slovenska logistika suočeni su s brojnim izazovima zbog kašnjenja u lancima opskrbe i rasta cijena energenata. Popunjenost skladišnih površina veliki je pritisak za Luku Koper.

Epidemija je donijela velike promjene u lancima opskrbe. Ako su nekad logistički akteri zagušenja mjerili minutama i satima, danas je riječ o višednevnim kašnjenjima, u sjevernoj Europi i do 20 dana, rekao je Andrej Cah, savjetnik Lučke uprave Koper, na okruglom stolu čiji je domaćin Pomorstvo administracija.

Prema njegovim riječima, europske luke, pa tako i Luka Kopar, pod velikim su pritiskom. Kašnjenja u eliminaciji tereta utjecala su na popunjenost skladišnih površina, što također dovodi do niže produktivnosti na kopnenoj strani, dodao je. Kupci u logističkoj industriji žele pouzdanost u isporuci pa robu naručuju i unaprijed.

Prema riječima predsjednika Sekcije lučkih špeditera Čedomila Bojanića, najgore je nepredvidljivost jer nije moguće normalno planiranje logističkih usluga. "Postoji i veliko opterećenje u pogledu cijena, koje su trenutno vrlo nestabilne", dodao je.

Predsjednik Udruge agencija za pomorski promet Slovenije Gracijan Necmeskal istaknuo je utjecaj situacije u Aziji, odakle dolazi većina kontejnera namijenjenih Kopru. Istaknuo je povećan broj brodova na sidrištu koparske luke te kazao kako će problem sa zasićenjem kapaciteta postati još veći.

Cah se složio, budući da će produljena kašnjenja u sjevernoeuropskim lukama povećati pritisak na skladišne kapacitete luke. Istaknuo je dodatne probleme s brzom otpremom robe zbog obnove željezničke infrastrukture koja se odvija u Sloveniji.

Lučki kapetan Vladimir Vladović kazao je kako se sigurnosna situacija nije promijenila zbog velikog broja brodova koji čekaju ispred koparske luke, jer se točno zna gdje se nalaze svi brodovi za Kopar.

Na sidrištu ispred Luke na raspolaganju imaju 13 sidrišta, a u slučaju dodatnog povećanja broja brodova naručeno im je dodatnih 10 sidrišta.

Tagovi: Luka Koper, opskrbni lanci, Gracijan Necmeskal, Andrej Cah
PROČITAJ I OVO
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ODLUKE
United Group ne prodaje Telemach; ovo je plan
ZAGREB - Opovrgavajući medijska nagađanja da će zbog dugova koji joj dolaze na naplatu prodati telekomunikacijskog operatera Telemach, ‘United Grupa‘ danas nam je otkrila kako će ići na prenamjenu dijela imovine ‘Telemacha‘ kako bi povećala prihode Grupe.
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
STRATEŠKI
Bosch sporije raste, ali planira potaknuti poslovanje u Kini
ESSEN - Njemačka tehnološka grupa Bosch želi nastaviti sa svojim poslovanjem u Kini unatoč raspravama o prevelikoj ovisnosti o pojedinačnim tržištima.
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
PONUDA
Viro nudi 8,91 eura po dionici kao kompenzaciju za odlazak s burze
ZAGREB - Viro će ponuditi odštetu od 8,91 eura po dionici dioničarima koji se ne slažu s prijedlogom da se njegove dionice isključe sa Zagrebačke burze.
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
STAVOVI
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je svoje godišnje istraživanje EIB-a o ulaganjima prigodom današnjeg događaja, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
Petrol digitalizira svoje logističke procese
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE