GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Bar: Radnici pristali na niže plate zbog krize

Luka Bar: Radnici pristali na niže plate zbog krize
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 09:01
Autor: SEEbiz / Vijesti
BAR - Zarade zaposlenih u Luci Bar za april, maj i jun biće manje za 10 do 20 odsto da bi se ova državna kompanija izborila sa krizom u poslovanju izazvanog pandemijom koronavirusa.

Menadžment državne Luke Bar postigao je dogovor sa dvije reprezentativne sindikalne organizacije u kompaniji i potpisao Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih u periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine, u iznosima od 10 do 20 odsto.

Prema potpisanom sporazumu, zarade za april svim zaposlenima, menadžmentu, izvršnom direktoru i sekretaru društva biće smanjene 10 odsto, a majske za 15 odsto. U slučaju da ne dođe do poboljšanja poslovanja do juna, za taj mjesec zarade će biti umanjene 20 odsto i data mogućnost poslodavcu da određeni broj radnika pošalje na prinudni odmor, uz umanjenje zarade od 30 odsto.

“Vijestima” iz kompanije saopšteno da se procenti umanjenja odnose i na naknade koje se isplaćuju članovima Odbora direktora Luke Bar. Jedini izuzetak je napravljen za varijabilni dio zarade radnika iz lučko-transpornog sektora koji rade na najtežim poslovima pretovara u ovoj kompaniji.

“Sporazum je bio nužna stvar. Ovog mjeseca imamo četiri broda. Ništa nam ne znači, da jedan mjesec primimo platu, a da potom ne radimo kako treba. Tek počinje kriza i ko zna šta će sve biti narednih mjeseci”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović.

Prema njegovim riječima, u Luci Bar je zaposleno oko 420 ljudi. Prosječna neto plata u barskoj kompaniji je oko 600 eura.

Sporazum o racionalizaciji troškova zarada zaposlenih tokom tri mjeseca sa direktorom Luke Bar Vladanom Vučelićem potpisao je i predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Milenko Nikočević.

Članom 3. Sporazuma o racionalizaciji troškova zarada predviđeno je da tokom njegovog trajanja potpisnici periodično analiziraju efekte dogovorenih mjera.

Prema informacijama “Vijesti”, u još nekoliko velikih državnih kompanija u toku su pregovori poslovodstva i sindikata o sporazumu o smanjenju zarada uz garancije da neće biti otpuštanja radnika.

Ova pravna mogućnost je i za poslodavca i zaposlene najbezbolniji način za smanjenje troškova uz očuvanje radnih mjesta kada je u kompaniji došlo do velikog pada prihoda u kratkom periodu.

Tagovi: Luka Bar, koronakriza, koronavirus u Crnoj Gori, Vladan Vučelić, Vladimir Obradović
PROČITAJ I OVO
Marriott se povlači s Kube
POVLAČENJE
Marriott se povlači s Kube
HAVANA - Marriott International morat će obustaviti rad hotela na Kubi zbog ukaza Trumpove administracije, prenosi Reuters.
Teva dobila važan sudski proces protiv Opianta
PRAVNA POBJEDA
Teva dobila važan sudski proces protiv Opianta
NEW YORK - Opiant Pharmaceuticals izvještava da je okružni sud u New Jerseyju presudio u korist Teva Pharmaceutical Industries u tužbi za kršenje patenta koju je Opiant pokrenuo kao odgovor na zahtjev kompanije Teva u SAD-u.
Lokalna samouprava ne odriče se kontrolnog paketa u LRH
ODLUKE
Lokalna samouprava ne odriče se kontrolnog paketa u LRH
OPATIJA – Tvrtka Nova Liburnija, preko koje četiri jedinice lokalne samouprave na Liburniji drže kontrolni paket 25 posto plus 1 dionicu Liburnia Riviera Hotela, glasat će protiv dokapitalizacije LRH čime će dokapitalizacija očito biti stavljena na čekanje.
Arena Hospitality Group otvara hotel Histria i turističko naselje Verudela
OTVARANJE
Arena Hospitality Group otvara hotel Histria i turističko naselje Verudela
PULA - Datumi otvaranja ostalih objekata ovisit će o kretanju bukinga. Interesa za ljetovanja ima, a u proteklih nekoliko tjedana broj rezervacija znatno se povećao u odnosu na prijašnji period. No, to je još uvijek neusporedivo s brojem rezervacija proteklih godina, kaže Manuela Kraljević
Air Serbia ponovo leti za New York
LETOVI
Air Serbia ponovo leti za New York
BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija Air Serbia danas će obnoviti komercijalne putničke letove za New York.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE