GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora

Lufthansa najavila dokapitalizaciju radi otplate državnih potpora
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 18:34
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa najavila je povećanje kapitala u iznosu od 2,14 milijardi eura kako bi vratila dio državne pomoći koju je dobila u pandemiji covida 19 i poboljšala svoje financije.

Prihod od prodaje novih dionica, kako su najavili, iskoristit će za povrat dijela od ukupno devet milijardi eura pomoći koju su dobili kako bi prebrodili koronakrizu.

Lufthansa je dobila pomoć Njemačke, Austrije, Belgije i Švicarske.

Nove dionice po cijeni od 3,58 eura dioničarima će biti ponuđene na upis u razdoblju od 22. rujna do 5. listopada, objavio je u nedjelju njemački prijevoznik.

Neto prihod namjeravaju iskoristiti kako bi vratili 1,5 milijardi eura njemačkom fondu za gospodarsku stabilizaciju, a potom do kraja godine u cijelosti podmirili dug isplatom dodatnih milijardu eura.

Lufthansa je već vratila kredit od milijardu eura koji joj je odobrila državna investicijska i razvojna banka KfW.

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr tek je nedavno objavio kako tvrtka i dalje želi vratiti državne potpore prije kraja mandata aktualne njemačke vlade. Njemačka izlazi na izbore 26. rujna.

Kompanija je već otplatila kredit od milijardu eura državnoj investicijskoj i razvojnoj banci KfW.

Vraćanje svih državnih potpora također se smatra preduvjetom za daljnja spajanja i preuzimanja među europskim zračnim prijevoznicima. Sve dok tvrtke u tom segmentu primaju državne potpore, spajanje im je zabranjeno.

I prije krize izazvane koronavirusom bilo je jasno da će se konsolidacija u sektoru nastaviti, rekao je Spohr. Kriza je, da se tako izrazim, pritisnula gumb za pauzu u tom procesu, dodao je.

"Onog trenutka kada državne potpore budu vraćene, ponovno će se pritisnuti tipka 'on'”, rekao je, "zato što u Europi imamo previše zrakoplovnih tvrtki".

Najveća njemačka zrakoplovna kompanija u kolovozu je bila objavila da je prepolovila gubitke u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje u pandemijskoj 2020., podsjeća Dpa.

Tagovi: Lufthansa, Carsten Spohr, Austrian Airlines, Swiss
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE