GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lufthansa korak bliže preuzimanju talijanskog državnog prijevoznika

Lufthansa korak bliže preuzimanju talijanskog državnog prijevoznika
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2023 / 19:39
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa i talijansko Ministarstvo financija potpisali su memorandum o kupnji manjinskog udjela u talijanskom zrakoplovnom prijevozniku ITA Airways, javlja talijanska novinska agencija Ansa.

Prema neslužbenim izvorima, Lufthansa bi za 40-postotni udio u tvrtki trebala izdvojiti između 250 i 300 milijuna eura.

Izvori na koje se agencija poziva, između ostalog, objasnili su da je krajnji cilj sadašnjih pregovora da se kupoprodajni ugovor potpiše što prije. To je osnova za dobivanje suglasnosti Europske komisije. Lufthansa bi tako do ljeta trebala ući u vlasništvo talijanskog prijevoznika.


Prema objašnjenjima Ansinih izvora, talijanska vlada pod vodstvom premijerke Giorgie Meloni želi da ITA Airways što prije može uživati u "sinergijskim učincima" koje će donijeti ulazak u Lufthansa grupu.

Očekuje se da će Europska komisija odobriti stjecanje manjinskog udjela u tvrtki. Drugačiji scenarij ne bi bio moguć jer je sama komisija tražila prodaju avioprijevoznika iz Italije, javlja Ansa. Strahovi da će tvrtka postati samo baza za pumpanje putnika u Lufthansina čvorišta u Frankfurtu i Münchenu također ne postoje, prema Ansinim izvorima, koji dodaju da će izravni dugolinijski letovi i dalje prometovati.

Njemački prijevoznik, u čijem su sastavu i Swiss, Brussels Airlines i Austrian Airlines, objasnio je sredinom siječnja da u Rimu želi stvoriti ključno europsko čvorište te da će za Rim nuditi izravne letove iz SAD-a. Kako su istaknuli, u početku bi kupili manjinski udio, au budućnosti bi imali mogućnost otkupa i preostalih dionica.

Lufthansa se prošle godine natjecala za preuzimanje prijevoznika zajedno sa švicarskim brodarskim divom MSC. U sklopu toga bilo je predviđeno da MSC preuzme većinski udio, a da se Lufthansa pridruži kao poslovni partner. No MSC je prošlog studenog objavio da se povlači, ostavljajući Lufthansu samu u procesu.

Proces prodaje većinskog udjela u ITA Airwaysu već je prošle godine započela talijanska vlada pod vodstvom Marija Draghija. Prvotno se zagrijala za ponudu američkog investicijskog fonda Certares te prijevoznika Delta Air Lines i Air France-KLM, ali su pregovori potom zapeli. Talijanski premijer potom je u listopadu objavio da je razdoblje ekskluzivnih razgovora završeno.

ITA Airways osnovan je 2021. od bivšeg talijanskog vodećeg prijevoznika Alitalia koji je poslovao s gubitkom, a država je preuzela potpuno vlasništvo.

Tagovi: LufthansA, ITA Airways, Alitalia
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE