GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto

Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Ukupan promet riječke luke u 2020. godini iznosio je 13,6 milijuna tona tereta i povećan je za 18 posto u odnosu na 2019. godinu, priopćeno je u ponedjeljak iz Lučke uprave Rijeka.

Ostvaren je promet suhih tereta od gotovo 5,5 milijuna tona ili 13 posto više u odnosu na 2019. godinu, dok je promet tekućih tereta, koji ostvaruje koncesionar Janaf d.d., povećan za 22 posto, na 8,1 milijun tona i povećan je za 22 posto.

Kod suhih tereta podaci se odnose na dva koncesionara, pri čemu u ukupnom prometu suhih tereta tvrtka Jadranska vrata d.d. ima udio od 56 posto, a Luka Rijeka d.d. udio od 44 posto.

Tako je promet koncesionara Jadranska vrata d.d. (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT) u prošloj godini iznosio 3,06 milijuna tona, što je na godišnjoj razini porast za 10 posto, dok je promet koncesionara Luka Rijeka porastao za 17 posto, na 2,42 milijuna tona.

Iz Lučke uprave Rijeka u priopćenju izdvajaju kako je najbrže rastući teret u riječkoj luci već više godina u kontejnerskom prometu, koji je u posljednjih pet godina gotovo udvostručen.

Tako je promet kontejnera u 2015. godini iznosio 200.102 kontejnerske jedinice (TEU), a u 2020. je ostvaren promet od 344.091 kontejnerskih jedinica. U odnosu na 2019. godinu promet kontejnera je u prošloj godini porastao za 13 posto.

"Nositelj pozitivnih trendova u kontejnerskom prometu riječke luke tvrtka je koncesionar Jadranska vrata d.d., koji je od 2015. do 2020. ostvario povećanje prometa od visokih 88 posto i 2020. završio s novim rekordnim prometom na kontejnerskom terminalu", ističu iz Lučke uprave Rijeka.

Navode i kako je koncesionar Luka Rijeka d.d. u prošloj godini ostvario ukupni promet od 2,4 milijuna tona tereta, što je 17 posto više u odnosu na godinu ranije.

Pritom napominju kako je, prema strukturi tereta, najbolji rezultat ostvaren u prometu rasutog tereta koji je povećan za 42 posto, pozitivan trend je i u prometu kontejnera, a i promet drva već nekoliko godina ima pozitivan trend i lani je na godišnjoj razini povećan za još tri posto.

Značajno povećanje prometa ostvario je i koncesionar za tekuće terete u lučkom bazenu Omišalj Janaf .d.d, koji je, uključujući sirovu naftu i naftne derivate, u 2020. godini ostvario povećanje prometa od 22 posto u odnosu na 2019. godinu.

Iz Lučke uprave Rijeka navode i kako je u putničkom prometu u riječkoj luci tijekom 2020. godine bilo 85.883 putnika te da putnički promet "u uvjetima uzrokovanim globalnom pandemijom covid-19 očekivano bilježi značajniji pad te je niži za 46 posto u odnosu na 2019. godinu".

Tagovi: Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka, Janaf, Denis Vukorepa, Adriatic Gate Container Terminal
PROČITAJ I OVO
Najpoznatije betting konferencije na svijetu
KLAĐENJE
Najpoznatije betting konferencije na svijetu
ANALIZA - U svijetu online klađenja i igara na sreću, konferencije predstavljaju neizostavan dio industrije, jer pružaju platformu za razmjenu znanja, poslovnih veza i najnovijih trendova.
NIS doneo rekordne rezultate kompanijama iz indeksne korpe Beleks15 u 2022.
ANALIZA
NIS doneo rekordne rezultate kompanijama iz indeksne korpe Beleks15 u 2022.
ANALIZA - Domaće kompanije u Srbiji, koje sačinjavaju repernu indeksnu korpu, Belex15, ostvarile su prošle godine rekordne poslovne rezultate, zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije (NIS) koja je iza sebe ostavila najbolju godinu u istoriji, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Telekom Srbija potvrdio preuzimanje Globaltela Željka Mitrovića
POLITIKA I BIZNIS
Telekom Srbija potvrdio preuzimanje Globaltela Željka Mitrovića
BEOGRAD - Telekom Srbija planira da preuzme, odnosno kupi 100 odsto udela u kompaniji Globatel, čiji je većinski vlasnik Pink medija grupa Željka Mitrovića, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.
Nema ponuda za Pevex
BEZ PONUDA
Nema ponuda za Pevex
ZAGREB - U petak 9. lipnja do kraja dana istječe rok za predaju neobvezujućih ponuda za većinski vlasnički udio trgovačkog lanca Pevex koji drže Pavao Vujnovac i Mario Radić.
Jadrolinija poništila natječaj za električne brodove
POTEZI
Jadrolinija poništila natječaj za električne brodove
RIJEKA - Od električnih brodova Jadrolinije zasad ipak ništa. Najveći hrvatski putnički brodar poništio je natječaj od 45 milijuna eura raspisan u siječnju jer se na njega nije javio "nijedan sposoban natjecatelj".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE