GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto

Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Ukupan promet riječke luke u 2020. godini iznosio je 13,6 milijuna tona tereta i povećan je za 18 posto u odnosu na 2019. godinu, priopćeno je u ponedjeljak iz Lučke uprave Rijeka.

Ostvaren je promet suhih tereta od gotovo 5,5 milijuna tona ili 13 posto više u odnosu na 2019. godinu, dok je promet tekućih tereta, koji ostvaruje koncesionar Janaf d.d., povećan za 22 posto, na 8,1 milijun tona i povećan je za 22 posto.

Kod suhih tereta podaci se odnose na dva koncesionara, pri čemu u ukupnom prometu suhih tereta tvrtka Jadranska vrata d.d. ima udio od 56 posto, a Luka Rijeka d.d. udio od 44 posto.

Tako je promet koncesionara Jadranska vrata d.d. (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT) u prošloj godini iznosio 3,06 milijuna tona, što je na godišnjoj razini porast za 10 posto, dok je promet koncesionara Luka Rijeka porastao za 17 posto, na 2,42 milijuna tona.

Iz Lučke uprave Rijeka u priopćenju izdvajaju kako je najbrže rastući teret u riječkoj luci već više godina u kontejnerskom prometu, koji je u posljednjih pet godina gotovo udvostručen.

Tako je promet kontejnera u 2015. godini iznosio 200.102 kontejnerske jedinice (TEU), a u 2020. je ostvaren promet od 344.091 kontejnerskih jedinica. U odnosu na 2019. godinu promet kontejnera je u prošloj godini porastao za 13 posto.

"Nositelj pozitivnih trendova u kontejnerskom prometu riječke luke tvrtka je koncesionar Jadranska vrata d.d., koji je od 2015. do 2020. ostvario povećanje prometa od visokih 88 posto i 2020. završio s novim rekordnim prometom na kontejnerskom terminalu", ističu iz Lučke uprave Rijeka.

Navode i kako je koncesionar Luka Rijeka d.d. u prošloj godini ostvario ukupni promet od 2,4 milijuna tona tereta, što je 17 posto više u odnosu na godinu ranije.

Pritom napominju kako je, prema strukturi tereta, najbolji rezultat ostvaren u prometu rasutog tereta koji je povećan za 42 posto, pozitivan trend je i u prometu kontejnera, a i promet drva već nekoliko godina ima pozitivan trend i lani je na godišnjoj razini povećan za još tri posto.

Značajno povećanje prometa ostvario je i koncesionar za tekuće terete u lučkom bazenu Omišalj Janaf .d.d, koji je, uključujući sirovu naftu i naftne derivate, u 2020. godini ostvario povećanje prometa od 22 posto u odnosu na 2019. godinu.

Iz Lučke uprave Rijeka navode i kako je u putničkom prometu u riječkoj luci tijekom 2020. godine bilo 85.883 putnika te da putnički promet "u uvjetima uzrokovanim globalnom pandemijom covid-19 očekivano bilježi značajniji pad te je niži za 46 posto u odnosu na 2019. godinu".

Tagovi: Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka, Janaf, Denis Vukorepa, Adriatic Gate Container Terminal
PROČITAJ I OVO
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
AKVIZICIJE
Studenac uskoro najavljuje dvije nove akvizicije
ZAGREB - Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsu, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Taksisti Bolta i Ubera za ponedjeljak najavili štrajk
ZAGREB - Među taksistima koji rade za Bolt i Uber posljednjih dana širi se poziv na štrajk planiran za ponedjeljak, 24. lipnja 2024. godine u 12 sati.
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
OŠTAR PAD
Katastrofa za dionice Carlsberga, evo što se događa
KOPENHAGEN - Dionice Carlsberga bile su u petak na putu najvećeg pada u jednom danu u više od četiri godine.
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
NA VRHU
U Hrvatskoj daleko najbolje posluju trgovci
ZAGREB - Poduzetnici iz područja trgovine i prerađivačke industrije u prošloj su godini ostvarili najveće prihode i rashode te neto dobit, a to su i djelatnosti koje su imale najveći broj zaposlenih, pokazuju podaci iz analize Financijske agencije (Fina).
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
KONTROLA
Perutnina Ptuj stječe kontrolu nad tvrtkom Toni
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojim internet stranicama, u rubrici odluke, objavila i odluku kojom je dopuštenom na prvoj razini ocijenjena i koncentracija u kojoj će slovenska Perutnina Ptuj steći kontrolu nad tvrtkom Toni, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu, a koja se bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE