GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto

Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Ukupan promet riječke luke u 2020. godini iznosio je 13,6 milijuna tona tereta i povećan je za 18 posto u odnosu na 2019. godinu, priopćeno je u ponedjeljak iz Lučke uprave Rijeka.

Ostvaren je promet suhih tereta od gotovo 5,5 milijuna tona ili 13 posto više u odnosu na 2019. godinu, dok je promet tekućih tereta, koji ostvaruje koncesionar Janaf d.d., povećan za 22 posto, na 8,1 milijun tona i povećan je za 22 posto.

Kod suhih tereta podaci se odnose na dva koncesionara, pri čemu u ukupnom prometu suhih tereta tvrtka Jadranska vrata d.d. ima udio od 56 posto, a Luka Rijeka d.d. udio od 44 posto.

Tako je promet koncesionara Jadranska vrata d.d. (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT) u prošloj godini iznosio 3,06 milijuna tona, što je na godišnjoj razini porast za 10 posto, dok je promet koncesionara Luka Rijeka porastao za 17 posto, na 2,42 milijuna tona.

Iz Lučke uprave Rijeka u priopćenju izdvajaju kako je najbrže rastući teret u riječkoj luci već više godina u kontejnerskom prometu, koji je u posljednjih pet godina gotovo udvostručen.

Tako je promet kontejnera u 2015. godini iznosio 200.102 kontejnerske jedinice (TEU), a u 2020. je ostvaren promet od 344.091 kontejnerskih jedinica. U odnosu na 2019. godinu promet kontejnera je u prošloj godini porastao za 13 posto.

"Nositelj pozitivnih trendova u kontejnerskom prometu riječke luke tvrtka je koncesionar Jadranska vrata d.d., koji je od 2015. do 2020. ostvario povećanje prometa od visokih 88 posto i 2020. završio s novim rekordnim prometom na kontejnerskom terminalu", ističu iz Lučke uprave Rijeka.

Navode i kako je koncesionar Luka Rijeka d.d. u prošloj godini ostvario ukupni promet od 2,4 milijuna tona tereta, što je 17 posto više u odnosu na godinu ranije.

Pritom napominju kako je, prema strukturi tereta, najbolji rezultat ostvaren u prometu rasutog tereta koji je povećan za 42 posto, pozitivan trend je i u prometu kontejnera, a i promet drva već nekoliko godina ima pozitivan trend i lani je na godišnjoj razini povećan za još tri posto.

Značajno povećanje prometa ostvario je i koncesionar za tekuće terete u lučkom bazenu Omišalj Janaf .d.d, koji je, uključujući sirovu naftu i naftne derivate, u 2020. godini ostvario povećanje prometa od 22 posto u odnosu na 2019. godinu.

Iz Lučke uprave Rijeka navode i kako je u putničkom prometu u riječkoj luci tijekom 2020. godine bilo 85.883 putnika te da putnički promet "u uvjetima uzrokovanim globalnom pandemijom covid-19 očekivano bilježi značajniji pad te je niži za 46 posto u odnosu na 2019. godinu".

Tagovi: Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka, Janaf, Denis Vukorepa, Adriatic Gate Container Terminal
PROČITAJ I OVO
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE