GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loša zimska sezona u Kolašinu i na Žabljaku

Loša zimska sezona u Kolašinu i na Žabljaku
OBESHRABRUJUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2020 / 21:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Poluprazni zimski turistički centri - Kolašin i Žabljak, otkazivanje aranžmana usred sezone i praktično još zatvorena skijališta zbog nedostatka snijega, reklo bi se da nijesu upalili alarm u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) i državnoj firmi "Skijališta Crne Gore".

Sudeći prema odgovorima, to što skijaška sezona još nije počela - razlog je za nezadovoljstvo, ali ne i zabrinutost, dok istovremeno izdavaoci privatnog smještaja ne dijele njihovo mišljenje, sabiraju minus i gledaju u nebo.

Kažu da šteta nije tačno utvrđena, ali nekolicina vlasnika malih hotela iz Kolašina ističe da nije mala.

Vlasnici privatnog smještaja namjeravaju da početkom sedmice zajednički nadležnima predoče koliko su u gubitku.

"Cilj nam je da sa tog sastanka ukažemo na činjenicu da je nedostatak sistema za vještačko osnježavanje 'usko grlo' kolašinskog zimskog turizma. To će biti naš apel nadležnima da se ubrzaju aktivnosti na tom planu. Tada ćemo predočiti i koliko smo izgubili tokom januara, od kojeg se mnogo očekivalo", kazao je "Vijestima" jedan od incijatora sastanka.

Smještajni kapaciteti u Kolašinu trenutno su poluprazni. Otkazivanja rezervacija bilo je gotovo svuda, najviše u privatnom smještaju, a mnogo manje u velikim hotelima.
Na Žabljaku tvrde da je sezona katastrofalna i da je broj turista nakon Božića nezapamćeno mali.

U MORT-u se hvale rekordnom posjetom primorja za vrijeme novogodišnjih praznika i potvrđuju da je, prema informacijama koje dobijaju od hotelsko-turističke privrede sa sjevera, "došlo do otkazivanja određenog broja aranžmana".

Ne preciziraju koliko, ali kažu - "ne u zabrinjavajućoj mjeri".Izostali su i podaci o očekivanom broju turista tokom sezone, "jer zimska turistička sezona još uvijek nije krenula punim kapacitetom".

"Uprkos blagovremenoj pripremi i pojačanoj promociji, nedostatak sniježnih padavina je, nažalost, odložio skijašku sezonu i trenutno naša skijališta ne rade punim kapacitetima, čime naravno ne možemo biti zadovoljni. Ipak, jedan broj gostiju boravi u zimskim centrima i u uslovima nedostatka snijega, dominantno vikendom.

Prvog vikenda nakon praznika, prema podacima lokalnih turističkih organizacija na Žabljaku, Vučju i u Kolašinu, zabilježena je posjeta od oko hiljadu gostiju, uglavnom domaćih", odgovoreno je "Vijestima" iz MORT-a. Navode da računaju da se, "s obzirom da školski raspust traje sedam dana duže, tokom januara, ako vremenski uslovi dozvole može očekivati i rast broja domaćih gostiju".

Ističu da ohrabruju i informacije turističkih agencija da se u februaru i martu očekuje više organizovanih grupa turista iz Velike Britanije, Francuske, Rusije i Mađarske.
Objašnjavaju da se "u danima vikenda bilježi bolja posjeta, a lijepo i sunčano vrijeme ostavlja gostima prostora za neke druge aktivnosti".

U "Skijalištima Crne Gore" kažu da nedostatak snijega na Ski-centru "Kolašin 1600", jedinom koje za sada posluje u okviru te državne firme, "jeste otežavajući, ali ne i obeshrabrujući".

Iako je u Finansijskom planu "Skijališta" planirano da se tokom ove zimske turističke sezone više od polovine ukupnih prihoda, oko 55 odsto, ostavari u januaru na "Kolašinu 1600", tamo skijaška sezona još nije ni počela.

Tagovi: Skijališta Crne Gore, Kolašin, Žabljak, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
KAZNA
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
RIJEKA - Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
INVESTICIJE
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
KOPRIVNICA - Laboratorij je u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te, na taj način, pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara
CRNE PROGNOZE
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara

NEW YORK - Prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti u 2020. za gotovo 30 milijardi dolara zbog epidemije koronavirusa, procjenjuje Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA).

Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
REIZBOR
Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
ZAGREB - “Prioritet Zajednice za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore mora biti spajanje dizajnera s domaćim proizvodnim industrijama”, poručeno je na jučerašnjoj izbornoj skupštini Zajednice HGK.
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
NAJAVE
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
PAZIN - Trgovački sud u Pazinu u petak je objavio da će se ročište na kojem će se odlučivati o vrijednosti brodova Uljanika d.d. u stečaju koji idu u prodaju održati 27. veljače, a ne dan kasnije kako je bilo određeno prethodnom sudskom odlukom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE