GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loša godina za dionice Vira

Loša godina za dionice Vira
PAD VRIJEDNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2018 / 09:41
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Među izdanjima iz domaćeg industrijskog sektora koja imaju slabu izvedbu na tržištu kapitala tijekom ove godine svakako valja izdvojiti Viro.

Tržišna kapitalizacija virovitičke šećerane od početka je godine, naime, potonula 37 posto. Jučerašnja zaključna cijena od 148 kuna, više je nego prepolovljena u odnosu na kraj listopada prošle godine. Uza sve to, na sceni je i dramatičan pad likvidnosti. Naime, od početka godine dionice Vira (ZSE:VIRO-R-A) samo su četiri puta imale dnevni promet veći od 100 tisuća kuna. Tri od ta četiri slučaja dogodila su se upravo potkraj svibnja pa možemo reći da je interes za ove dionice ipak pomalo živnuo. No, daleko je to od likvidnosti koju smo na ovim dionicama mogli vidjeti početkom 2017. godine kad su zabilježene i tri milijunske trgovine te kad je dnevni promet iznad 100 tisuća kuna bio pravilo, a ne iznimka. 

Razloge ovakvog pada dionica valja tražiti i u rezultatima Vira, ali i u kretanjima na europskom tržištu šećera. 

Gubitak Viro grupe u 2017. godini iznosio je 79,4 milijuna kuna, za razliku od godine ranije kada je ostvarila dobit od 57,5 milijuna kuna. Viro tvornica šećera i društva uključena u konsolidaciju (Sladorana Županja, Slavonija Županja, Viro-kooperacija i Viro BiH) u 2017. su ostvarili ukupne konsolidirane prihode od 1,07 milijardi kuna, što je za 9,5 posto manje nego u 2016. godini. Prihodi od prodaje su iznosili 1,02 milijarde kuna i pali su 12,3 posto, dok su financijski prihodi povećani za 194 posto, na 39 milijuna kuna. 

Ova godina bi ipak mogla donijeti oporavak poslovnih rezultata, ako je suditi prema izvješću za prvi kvartal koje pokazuje da je Viro grupa ostvarila neto dobit od 18,9 milijuna kuna što je 2,2 milijuna ili 13,6 posto više  nego u istom razdoblju lani. Viro tvornica šećera u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 18,9 milijuna kuna što je 2,2 milijuna ili 13,6 posto više  nego u istom razdoblju lani. Ukupni poslovni prihodi Vira dosegnuli su 230,3 milijuna kuna te su bili 18,3 posto ili 35,6 milijuna viši nego u usporedivom razdoblju lanjske godine. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, koji su iznosili 198,6 milijuna kuna i povećani su za 12 posto.

No, možda još i više brine situacija na tržištu šećera.  Cijena šećera na trgovačkim policama spustila se ovih dana i ispod 3,30 kuna. Tako je već neko vrijeme, a prethodno je dostizala 6, pa i 7 kn/kg. Posljedica je to ukidanja proizvodnih kvota u EU-u od 30. rujna 2017. pa mu je cijena u posljednjih osam mjeseci na tržištu Unije u stalnom opadanju. U praksi to znači da sve šećerane u EU-u mogu proizvoditi količine šećera prema vlastitoj poslovnoj odluci, što će, za razliku od prethodnog kvotnog režima, svakako dovesti do povećane ponude na tržištu, a time i smanjenja cijena, što je vidljivo na tržištu.

Prošle je godine u Europskoj uniji proizvedeno oko 21 milijun tona šećera, a potrošnja na razini EU iznosila je 16,5 milijuna tona. Višak proizvedenog šećera iznosio je, dakle, oko 4,5 milijuna tona, i to je utjecalo na rušenje njegove cijene. 

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je lani proizvedeno oko 200.000 tona šećera, što je 25 do 30 posto više nego prethodne godine. Proizvodnja šećera u porastu je i u drugim članicama Unije, posebno u velikim članicama poput Njemačke i Francuske, koje su lani znatno povećale površine na kojima uzgajaju šećernu repu. Posljedica toga je i svojevrsno zatrpavanje europskog tržišta šećera tim proizvodom.

No, možda je i veći problem od uvoza to što europske, pa tako ni hrvatske šećerane, nisu uspjele iskoristiti ukidanje kvota za povećanje izvoza na treća tržišta.

Viru će dakle dugoročno pomoći jedino otvaranje novih tržišta. Znamo da je taj proces složen i ne možemo očekivati brze rezultate, pa će i dionice u krtakom roku vjerojatno i dalje biti pod stanovitim pritiskom.

Tagovi: Viro, šećerane, šećer, kvote za šećer, ZSE:VIRO-R-A
PROČITAJ I OVO
Dioničari Fortenova grupe uskoro glasaju o važnim odlukama oko prijenosa Mercatora na Fortenovu
MERCATOR/FORTENOVA
Dioničari Fortenova grupe uskoro glasaju o važnim odlukama oko prijenosa Mercatora na Fortenovu
ZAGREB - Na Skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe koja je sazvana za petak, 12. ožujka 2021. godine, dioničari će glasati o nekoliko odluka važnih za konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe, najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj i nekoliko zemalja regije te jedne od najvećih privatnih kompanija južne i jugoistočne Europe.
Objavljen program trećeg izdanja konferencije The Art of Feminine Leadership
DOGAĐAJI
Objavljen program trećeg izdanja konferencije The Art of Feminine Leadership
ZAGREB – Prva konferencija u regiji koja promovira ženske vještine vodstva, The Art of Feminine Leadership, objavila je program za svoje treće izdanje koje će 25. ožujka 2021. online okupiti vodeće svjetske i domaće lidere.
Rekordna godina M+ Grupe: U 2020. rast prihoda čak 115%, na 705 milijuna kuna
REKORDI
Rekordna godina M+ Grupe: U 2020. rast prihoda čak 115%, na 705 milijuna kuna
ZAGREB – M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) je u 2020. godini ostvarila rekordne poslovne prihode od 705 milijuna kuna. U povijesno najboljoj godini poslovanja kompanije, poslovni prihodi porasli su za 115% u odnosu na prošlu godinu.
Pada prodaja automobilskih guma u Hrvatskoj i regiji
GUME
Pada prodaja automobilskih guma u Hrvatskoj i regiji
ZAGREB - Prodaja ljetnih guma u Hrvatskoj pala je za 11,5 posto, a zimskih guma za 19,6 posto. U regiji također vlada trend pada prodaje.
Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje
ZADUŽENOST
Zaduženost: Končar, HT i Ericsson NT stoje najbolje
ANALIZA - Ne iznenađuje što dvije turističke tvrtke vode na popisu s najvećom zaduženošću (od promatranih tvrtki). Valamar Riviera trenutno posluje s neto dugom / EBITDA od čak 27,6x.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE