GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loš posao u Puli: Za jaružalo platili 920 milijuna, sad će za njega dobiti 500 milijuna

Loš posao u Puli: Za jaružalo platili 920 milijuna, sad će za njega dobiti 500 milijuna
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA  - Neslužbene informacije koje je Novi list jučer dobio iz Uljanika u stečaju upućuju da su iz luksemburške Jan De Nul grupe uplatili cjelokupan iznos kupovnine za jaružalo »Willem Van Rubroeck«, dakle svih 794 milijuna kuna za koliko su na Fininoj dražbi (ot)kupili nazad ovu nezavršenu novogradnju.

S obzirom na to da su već uplatili jamčevinu od gotovo 106 milijuna kuna, zadnji rok za uplatu preostalih 688 milijuna kuna istjecao im je koncem ovog mjeseca, ali su u ovoj moćnoj off shore grupaciji odlučili to ipak riješiti ranije.

Nakon što stigne službena potvrda iz Fine na Trgovački sud u Pazinu, a očekuje se da će to biti ovih dana, stečajni sudac Uljanika izdat će dokument kojim se »Willem Van Rubroeck« dosuđuje kupcu te ujedno brišu sve hipoteke koje su upisane na ovom brodu, piše Novi list.

Za očekivati je da bi onda kroz idućih mjesec dana bilo sazvano i ročište za razdiobu kupovnine na kojem će se formalno utvrditi koliko od tih gotovo 800 milijuna kuna ide na čiji račun.

​Najprije će se namiriti banke, belgijski KBC i Privredna banka Zagreb, koje su prve po redoslijedu upisa svojih hipoteka, a najnovije procjene su da bi ove dvije banke zajedno mogle odnijeti i do 300 milijuna kuna.

Točan iznos, naime, znat će se tek nakon što iz ovih banaka dostave konačne obračune svojih potraživanja, zajedno sa kamatama. Ono što ostane, a još uvijek je riječ o pozamašnom novčanom kolaču od oko pola milijarde kuna, vraća se Ministarstvu financija, odnosno u državni proračun. Doduše, valja podsjetiti da je to tek nešto više od polovine onog što je država platila kod te najskuplje Uljanikove novogradnje. Radilo se o čak 920 milijuna kuna državnih jamstava koja su sredinom prošle godine stigla na naplatu.

Prema obračunu koji je Sudu dostavila stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić, od prodaje jaružala na račun stečajnog dužnika trebalo bi se uplatiti 4,8 milijuna kuna. U to su uključeni svi troškovi koji, slijedom odredbi stečajnog zakona, izravno ili neizravno terete ovaj unovčeni brod u gradnji.

Ovome valja pridodati još dodatnih 1,7 milijuna kuna, koji bi se deponirali na poseban račun kod suda dok se ne razriješe prijepori oko naplate troškova veza i skladišnine za »Willem Van Rubroeck«, za koje je Uljanik brodogradilište u stečaju ispostavilo račune. Odbor vjerovnika i stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta u stečaju po istom su ključu zaračunali gotovo 1,3 milijuna kuna »3. maju« troškova veza i skladišnine za tanker »Santiago«, a sada to isto traže i od svoje nekadašnje matice, odnosno Uljanika d.d. u stečaju za njihovu novogradnju.

​Dok su u »3. maju« nakon podužeg natezanja pristali platiti taj iznos jer je to bio jedini način da dođu do svog broda, stečajna upraviteljica Uljanika, čini se, neće lako popustiti pred ispostavljenim računima.

- U vezi s navedenim Sporazumom te ugovorima o skladištenju, kao i ispostavljenim računima i obračunima postoji nesuglasje između Uljanika d.d. u stečaju koji je ovlaštenik koncesije i Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju koji je potkoncesionar u luci posebne namjene – brodogradilišta Uljanik. Nesuglasje se odnosi na financijske efekte koje potpisani Sporazum i ugovori o skladištenju imaju na stečajnu masu Uljanika d.d. u stečaju. Uz to, pravna analiza sporazuma i ugovora je ukazala da su sporazum i ugovori protivni pravnim propisima o uporabi pomorskog dobra, pa stoga i pravno ništetni, navodi Marija Ružić u svom podnesku sudu u Pazinu.

Nakon što Jan De Nul i formalno preuzme jaružalo, trebat će nekoliko tjedana da bi se ova novogradnja pripremila za odlazak. Prema dostupnim informacijama, »Willem Van Rubroeck« neće u klasični tegalj, već će se ukrcati na specijalni brod za prijevoz teških tereta kojim će se prevesti do brodogradilišta u kojem će se do kraja završiti. Nije poznato gdje ga iz Jan De Nul grupe planiraju završiti, no s obzirom na to da se spominje prijevoz »heavy lifterom«, moglo bi se zaključiti da je riječ o udaljenijem brodogradilištu. Traže se rješenja kako riješiti i potencijalne probleme vezane uz carinske propise s obzirom da zajedno s jaružalom iz Pule treba otpremiti i pozamašnu količinu pripadajuće, a neugrađene opreme.

Tagovi: jaružalo, Jan De Nul, Uljanik, 3. maj, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
DOBRE BROJKE
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
RIJEKA - Prvih šest mjeseci 2024. godine najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog turizma obilježio je nastavak stabilnog poslovanja.
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
SNAŽAN RAST
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2024. ostvarila gotovo deset posto veće prihode od prodaje nego u istom razdoblju lani. Oni su iznosili 380,4 milijuna eura, odnosno 34,1 milijun eura više.
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
ZAGREB - Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&;ST) izvijestio je u srijedu da je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 52,7 milijuna eura, što je čak 279 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada mu je dobit bila 13,9 milijuna eura.
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
NEUSPJEH
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
PARIZ - Dionice najveće svjetske luksuzne grupe LVMH pale su u srijedu nakon što je prodaja u drugom tromjesečju u utorak bila ispod konsenzusa analitičara.
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
KARIJERE
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
CELJE - Nadzorni odbor Cinkarne Celje u utorak je za predsjednika nadzornog odbora imenovao Tomaža Berločnika, a za njegovu zamjenicu Melitu Malgaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE