GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Longin: Kineski investitori žele ulagati u Luku Zadar

Longin: Kineski investitori žele ulagati u Luku Zadar
PUT U KINU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2018 / 08:18
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZADAR - Župan Zadarske županije Božidar Longin vratio se iz Kine gdje je, u organizaciji Veleposlanstva RH, održao više sastanaka, na kojima je predstavio razvojne mogućnosti Zadarske županije i dogovorio oblike suradnje. 

Jeste li zadovoljni rezutatima puta u Kinu? 

Dojmovi našeg posjeta Kini su iznimno pozitivni. Održali smo više konstruktivnih sastanaka na visokoj razini u Veleposlanstvu RH, gdje nam je domaćin bio naš veleposlanik Nebojša Koharović. Naši sugovornici bili su vodeći ljudi investicijskih fondova koji su u Kini pod nadzorom države. Tako smo razgovarali s Yu Jiang, direktoricom tvrtke CQAG, koja je trenutačno jedan od najvećih kineskih investitora u inozemstvu, a pod izravnom je upravom ministarstva gospodarstva. Razgovarali smo i s Han Taomom, generalnim menadžerom tvrtke Delong Yuntong koja se specijalizirala za investicije u logistici i lukama i posluje s više od 500 luka širom svijeta. Kinezi su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, pogotovo u infrastrukturne projekte. O toj temi, kao i o drugim mogućnostima suradnje, već su razgovarali premijeri Hrvatske i Kine, Andrej Plenković i Li Keqiang, potkraj studenoga 2017. godine u Budimpešti, na summitu Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe, rekao je Longin u razgovoru za Večernji list.

Je li luka Gaženica u interesu kineskih gospodarstvenika? 

Potencijali Gaženice su ogromni i toga postaju svjesni mnogi. Uskoro očekujemo koncesionara za putnički promet koji bi trebao osigurati da Zadar postane matična luka za kruzere, a usporedo s time dovršavamo projekt velikog ribarskog centra. Nakon toga slijedi razvoj teretnog prometa i Ro-Ro terminala gdje bismo mogli ostvariti suradnju i s kineskim investitorima. Više puta ponovio sam da će teretnim brodovima koji plove preko Sueskog kanala Gaženica skratiti put od 10-12 dana u odnosu na luke u sjevernom dijelu Europe. Stoga ne iznenađuje interes mnogih renomiranih tvrtki za novu luku u Zadru. Kinesko zanimanje za ulaganje u luke potvrđeno je i na nedavnom hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u Šangaju. 

Jesu li Kinezi pokazali ikakav interes za ulaganje u prugu Zadar - Knin? 

Svakako da je obnova pruge od Zadra do Knina strateški projekt za našu županiju i šire. Predstavili smo im i upravo izrađenu Strategiju integriranog prometa Zadarske županije u kojoj smo objedinili sve prednosti koje imamo u cestovnom, pomorskom, zračnom i željezničkom prometu naše regije. Trenutačno je u izradi projektna dokumentacija za modernizaciju pruge, a kada bude završena procjena ukupne vrijednosti investicije tražit će se način financiranja. 

Posjetili ste i jednog od najpoznatijih proizvođača mobitela na svijetu? 

Posjetili smo tehnološkog diva Huawei i ostali impresionirani onime što smo vidjeli i tehnologijom kojom raspolažu. Posebno sam sretan što su Kinezi iskazali zanimanje za suradnju sa Sveučilištem u Zadru na prijenosima znanja i na tome ćemo zasigurno raditi u idućem razdoblju, u suradnji s našim Sveučilištem. Za početak, njihovi menadžeri najavili su dolazak u Zadar gdje bi održali predavanje o tehnološkim dostignućima renomirane kineske tvrtke. Suradnju Hrvatske i Kine na područjima znanosti i kulture najavio je i kineski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Hu Zhaoming tijekom nedavnog posjeta Zadarskoj županiji održavši predavanje na našem Sveučilištu. 

Jesu li u Kini postignuti i neki konkretni dogovori? 

Najkonkretniji dio posjeta bio je dogovor o uspostavljanju suradnje s kineskom pokrajinom Hainan. Potpisat ćemo povelju o prijateljstvu i suradnji s Hainanom, u travnju ove godine tijekom poslovno-gospodarskog foruma BOAO for Asia. Inače, otočna regija Hainan smještena je na samom jugu Kine, turistički je najrazvijenija regija, a njezin prijevoznik Hainan Airlines je među najvećim zrakoplovnim kompanijama u Aziji. 

Postoji li i dalje zanimanje za izravnu zračnu liniju koja bi povezala Zadar s Kinom? 

Iskazali su konkretno zanimanje za izravne letove u Zadar, pogotovo nakon što Gaženica postane matična luka za kruzere. Prošle je godine više od 150 milijuna Kineza putovalo u razne turističke destinacije, a Hrvatska im je jedna od novootkrivenih destinacija. Tijekom 2017. našu je zemlju posjetilo oko 200 tisuća kineskih turista, a ova suradnja nam je svakako dobra prilika za razvoj novog turističkog tržišta. Za izravne letove s Kinom moramo produljiti sletnu stazu u Zračnoj luci Zadar za 700 metara, a treba vidjeti na koji će se način to realizirati. Jedna od mogućnosti je i koncesija, ali će o tome odlučiti država, kao većinski vlasnik zračne luke.

Tagovi: Božidar Longin, Luka Zadar, Zračna luka Zadar, kineski turisti, pruga Knin-Zadar, Luka Gaženica, Huawei, Hainan Airlines
PROČITAJ I OVO
Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa
RIZICI
Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa
NEW YORK - Pušenje e-cigareta utječe na pluća mladih tako da oni češće obolijevaju od Covida-19 nego nepušači. To su sada dokazali istraživači sa Standford School of Medicine.
Vueling smanjuje broj letova prema Dubrovniku i Splitu
LETOVI
Vueling smanjuje broj letova prema Dubrovniku i Splitu

ZAGREB - Španjolska niskobudžetna aviokompanija objavila je svoj red letenja za rujan u kojem će smanjiti broj tjednih letova prema Splitu i Dubrovniku.

Slučaj Wirecard razotkrio lošu komunikaciju među njemačkim istražiteljima
NEOZBILJNO
Slučaj Wirecard razotkrio lošu komunikaciju među njemačkim istražiteljima
BERLIN - Odjel njemačke carinske uprave za borbu protiv pranja novca navodno nije prenio policiji niz pravodobnih upozorenja o sumnjivim transakcijama u tvrtki za internetska plaćanja Wirecard, pišu njemački mediji.
U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika
OŠTAR PAD
U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine zabilježen je velik pad prometa brodova i putnika, za 54 odnosno 68 posto u odnosu na lani, dok je u prometu robe ostvaren rast od 7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Štrajk upozorenja u Petrohemiji jer nema povećanja plata
NEZADOVOLJSTVO
Štrajk upozorenja u Petrohemiji jer nema povećanja plata
PANČEVO - Samostalni sindikat HIP “Petrohemije” najavio je da će narednih deset radnih dana organizovati štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata jer "u prethodnih 11 godina osnovna zarada u toj kompaniji nije povećana ni za dinar".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE