GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lokalna samouprava ne odriče se kontrolnog paketa u LRH

Lokalna samouprava ne odriče se kontrolnog paketa u LRH
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2020 / 18:50
Autor: SEEbiz / Novi list
OPATIJA – Tvrtka Nova Liburnija, preko koje četiri jedinice lokalne samouprave na Liburniji drže kontrolni paket 25 posto plus 1 dionicu Liburnia Riviera Hotela, glasat će protiv dokapitalizacije LRH čime će dokapitalizacija očito biti stavljena na čekanje.

Naime, na prekjučerašnjoj Skupštini Nove Liburnije jednoglasno je odlučeno kako lokalne samouprave neće podržati niti jedan predloženi modus dokapitalizacije od oko 28 milijuna kuna.

Naime, prema prvoj varijanti društvo bi se dokapitaliziralo na način da pravo prvenstva imaju postojeći dioničari pa bi lokalne samouprave morale »iskeširati« oko 7 milijuna kuna za nove dionice, a u drugoj varijanti je ostavljena mogućnost da tvrtku dokapitalizira većinski vlasnik Gitone Adriatic ili da se dionice prodaju na redovnom tržištu na burzi.

Jasno, u te dvije varijante lokalne samouprave gube kontrolni paket. U Novoj Liburniji kažu, iz LRH im se nitko na temu predložene dokapitalizacije nije obratio prije nego što je taj prijedlog upućen Nadzornom odboru te glavnoj skupštini LRH.

Danijel Jerman, direktor Nove Liburnije, kazao je kako Iako Nova Liburnija te posebice njeni vlasnici Grad Opatija, općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji razumiju da je uslijed izbijanja COVID-19 pandemije poslovanje društva LRH znatno otežano, jer i sami osjećaju iste posljedice, no kako Nova Liburnija ne može prihvatiti dokapitalizaciju iz više razloga.

– Prvenstveno, uzimajući u obzir trenutačnu ekonomsku situaciju u zemlji kao i stanje u proračunima svih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Nova Liburnija, odnosno njeni vlasnici, jedinice lokalne samouprave, u ovome trenutku nisu u mogućnosti osigurati potreban iznos u svojim proračunima za sudjelovanje u dokapitalizaciji.

Čak i da je sredstva moguće osigurati, primjerice uzimanjem kredita, potrebno je najprije izmijeniti proračune svih jedinica lokalne samouprave te provesti drugu propisanu proceduru, što nije moguće obaviti u roku do održavanja Glavne Skupštine LRH d.d. S obzirom na navedeno, ako bi Nova Liburnija glasala za predložene odluke, a ne bi bila u mogućnosti sudjelovati u dokapitalizaciji, vlasnički udio Nove Liburnije u LRH pao bi ispod 25 posto i jedne dionice čime bi prestao utjecaj koji Nova Liburnija ima na ključne strateške odluke koje donosi glavna skupština društva LRH.

A ako društvu LRH nedostaje sredstava za održanje likvidnosti, smatramo da je umjesto dokapitalizacije radi osiguranja likvidnosti, a s obzirom na snažnu kapitalnu strukturu društva LRH, racionalno likvidnost osigurati i na drugi način, primjerice podizanjem povoljnih kratkoročnih kredita kojima bi se premostilo trenutno razdoblje otežanog poslovanja.

Na taj način su i neke od samih jedinica lokalne samouprave, koje čine vlasničku strukturu Nove Liburnije, premostile svoje probleme likvidnosti, istaknuo je Jerman te dodao kako Nova Liburnija te njeni vlasnici Grad Opatija, Općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji žele i bit će i nadalje partner društva LRH te razgovarati o zajedničkim ciljevima koji bi trebali dovesti do pozicioniranja opatijske rivijere kao destinacije najviše kvalitete s cjelogodišnjom ponudom.

Stoga su i zatražili sastanak s odgovornim osobama većinskih vlasnika društava Gitone Adriatic d.o.o. i Holster Privatstiftung.

Da podsjetimo, u LRH dokapitalizaciju pravdaju potrebom za održanjem likvidnosti, a u konačnici novom većinskom vlasniku bi izgleda korona kriza, ako ne na predstojećoj Glavnoj Skupštini zakazanoj za 30. lipnja, onda kasnije, mogla pomoći da stekne apsolutni većinski paket, odnosno da lokalne samopurave padnu ispod 25 posto udjela.

Tagovi: Nova Liburnija, Liburnia Riviera Hoteli, Gitone Adriatic, Danijel Jerman, Opatija, Mošćenička draga, Lovran
PROČITAJ I OVO
Povremeni prijevoznici krenuli s masovnim otpuštanjima
NA IZDISAJU
Povremeni prijevoznici krenuli s masovnim otpuštanjima
ZAGREB - Iz Ministarstva financija i Ministarstva turizma i dalje nema nikakvog odgovora oko rješavanja problema povremenog prijevoza i drugih djelatnosti s leasing društvima, iako su svi rokovi koji su obećani od vladajućih odavno istekli, poručuju iz Udruge Glas poduzetnika.
Pfizer i BioNTech: Naše cjepivo protiv koronavirusa daje obećavajuće rezultate
CJEPIVO
Pfizer i BioNTech: Naše cjepivo protiv koronavirusa daje obećavajuće rezultate
NEW YORK - Pfizer i BioNTech izvijestili su o pozitivnim preliminarnim rezultatima tekućeg kliničkog ispitivanja faze I/II za BNT162b1, potencijalno Covid-19 cjepivo.
Portugal načelno dogovorio preuzimanje kontrolnog udjela u TAP-u
DOGOVOR
Portugal načelno dogovorio preuzimanje kontrolnog udjela u TAP-u
LISABON - Portugalska vlada i privatni dioničari posrnulog zračnog prijevoznika TAP-a blizu su sporazuma kojim bi se državi omogućilo stjecanje kontrolnog udjela i izbjegla potpuna nacionalizacija, rekla su u četvertak dva upućena izvora.
BBC otpušta još 450 zaposlenih
REZOVI
BBC otpušta još 450 zaposlenih
LONDON - Britanska medijska kuća BBC najavila je u četvrtak da će restrukturirati mrežu lokalnih radio i televizijskih stanica u Engleskoj kako bi smanjila troškove, što će uključivati i ukidanje 450 radnih mjesta.
Potpisani ugovori o nabavi 15 autobusa riječkog Autotroleja
AUTOBUSI
Potpisani ugovori o nabavi 15 autobusa riječkog Autotroleja
RIJEKA - Ugovori o nabavi 15 novih autobusa riječkoga gradskog prijevoznika Autotroleja, vrijedni nešto više od 18 milijuna kuna, potpisani su u četvrtak u Rijeci s tvrtkama "Autobus" i "Autohrvatska PSC".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE