GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK

Ljiljana Šapina iz Podravke nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 17:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, nova je predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK koje okuplja velika i srednja poduzeća. Na izbornoj sjednici Udruženja, naglašeno je kako će se kao i do sada, zagovarati interesi članova HGK pred tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.

Radi se o radu u različitim povjerenstvima, odborima i sudjelovanju u javnim raspravama od kojih je trenutno najaktualniji višegodišnji Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike EU za RH 2023. do 2027.

- Osim Strateškog plana za RH, velika su očekivanja i od Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kojim bi se, između ostalog, trebao financirati razvoj strateške industrije Hrvatske, proizvodnju hrane. U izazovnim vremenima u kojima su vidljive posljedice pandemije bolesti COVID 19, ruske agresije na Ukrajinu te nepovoljnih klimatskih uvjeta, očuvanje sektora proizvodnje hrane i njegov razvoj, neće biti moguć bez pomoći Državnog proračuna i EU fondova. Najnoviji paket pomoći Vlade ublažit će krizu u poslovanju prehrambenih tvrtki uzrokovanu rastom cijena energenata i sirovine. Međutim, trebaju nam pravi razvojni alati kojima ćemo premostiti energetsku krizu u smislu snažnijeg korištenja obnovljivih izvora energije i veće energetske učinkovitosti, te trajno raditi na podizanju produktivnosti i stvaranju inovativnih konkurentnih proizvoda u skladu sa zahtjevima potrošača - istaknula je Ljiljana Šapina.

Udruženje će se baviti brojnim pitanjima, od različitih aspekata sigurnosti hrane, nedostatka radne snage, zaštitom okoliša, zbrinjavanjem otpada, ambalažom, korištenjem obnovljivih izvora energije, ali i pitanjima poput nepoštenih trgovačkih praksi i porezne politike. U fokusu Udruženja bit će i pitanja državnih potpora kao alata za rješavanje ad-hoc disbalansa na tržištu.

Prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam naglasio je kako se nalazimo se u izazovnim vremenima u kojima su poremećaji na tržištu gotovo svakodnevna pojava, a cijela prehrambena industrija već duže vrijeme bilježi značajan rast proizvođačkih cijena koje su u godini dana narasle za preko 16% i posljedica su drastičnog rasta cijene energenata i porasta cijene poljoprivrednih proizvoda.

- Zbog loših agrometeoroloških uvjeta, ali i ukrajinske krize te poremećaja na globalnim tržištima, cijene poljoprivrednih proizvoda u zadnjih godinu dana rasle su u rasponu od 50 – 150%. Ako promatramo vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, podatci nakon pandemijskih godina nisu ohrabrujući, dodatna turistička potrošnja generirala je u prvih 6 mjeseci ubrzani rast uvoza od 33,1%, rast deficita za čak 37,3% što nas navodi da ćemo i ove godine kao i rekordne 2019. premašiti 1,2 milijarde eura vanjskotrgovinskog deficita - zaključio je Kovačević.

Članovi Vijeća Udruženja birani su po ključu djelatnosti - proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja pića i proizvodnja duhanskih proizvoda. Na izbornoj sjednici izabrano je jedanaest članova Vijeća za iduće četverogodišnje razdoblje, i to: Kraš d.d., Slavko Ledić, Dukat d.d., Goran Nidogon, PPK karlovačka mesna industrija d.d., Igor Miljak, Vindija d.d., Ivanka Kukec, Osatina Grupa d.o.o., Mirko Ervačić, Podravka d.d., Dalibor Kezele, Koka d.d., Stjepan Sabljak, Kandit d.o.o., Tihana Kostenko, Jamnica plus d.o.o., Marinko Pleština, Zagrebačka pivovara d.o.o., Alina Ružić, TDR d.o.o., Josip Lozančić. Zamjenik predsjednice je Goran Nidogon iz Dukata.

Tagovi: Ljiljana Šapina, Podravka, Slavko Ledić, Kraš, Udruženje prehrambeno-prerađivačke industrije HGK, Hrvatska gospodarska komora, Dragan Kovačević, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE