GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljajić: Deo sredstava za hotele preusmeren iz vaučera

Ljajić: Deo sredstava za hotele preusmeren iz vaučera
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2020 / 21:00
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Država je izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć za gradske hotele kako bi održala njihovo poslovanje i očuvala zaposlenost u tom sektoru, a najveći deo tih sredstava preusmeren je od 400.000 vaučera koji neće biti podeljeni zbog manjka interesovanja, rekao je danas ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministar je naveo da će ostatak sredstava za tu sektorsku pomoć biti izdvojen iz tekuće budžetske rezerve.

Ljajić je gostujući na TV Pink istakao da je uslov za dobijanje 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi da hotelijeri ne otpuste više od 10 odsto radnika do kraja godine.

Objasnio je da to praktično znači da ukoliko hotelijer prijavi da ima 10 jednokrevetnih soba, dobiće 500 evra po sobi, odnosno ukupno 5.000 evra bespovratne pomoći.

Pravo na pomoć ima 280 hotela u 27 gradova Srbije, rekao je Ljajić i dodao da će Ministarstvo turizma za desetak dana objaviti javni poziv kojim će kriterijumi za dobijanje pomoći biti jasnije definisani.

Gradski hotelijeri taj novac mogu očekivati, kaže Ljajić, krajem septembra, a najkasnije početkom oktobra.

S obzirom da su zahvaljujući domaćem turizmu u planinskim i banjskim mestima i na selima smanjeni gubici, te će ugostitelji u tim mestima moći da "opstanu", s druge strane gradski hoteli zavise od stranih turista i zato im je bila potrebna pomoć države, ukazao je ministar.

"Verujem da će im ova podrška države pomoći da drže glavu iznad vode u ovom teškom periodu i da zadržimo zaposlenost u hotelskom sektoru. Sigurno je da će biti kritika zašto samo hoteli u velikim gradovima, ali nema najbolje odluke i odluke koja nema mane", rekao je Ljajić.

Bez obzira na veliki broj domaćih turista po banjskim i planinskim centrima krajnji ishod u turizmu neće biti pozitivan zbog manjka stranih gostiju, ističe Ljajić.

"Jedina pozitivna stvar u ovom moru loših vesti kada govorimo o turizmu jeste ekspanzija manje vidljivih turističkih destinacija u zemlji i nadam se da će taj model razvoja turizma biti nastavljen i nakon pandemije", rekao je Ljajić.

Govoreći o zimskoj sezoni, ministar kaže da je ona još uvek neizvesna zbog epidemiološke situacije, ali se očekuje da će biti sprovedena i da će imati zavidan broj gostiju kako bi se gubici u turizmu smanjili.

Tagovi: Rasim Ljajić, turistički vaučeri, hoteli
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE