GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Listopad na Krku 15 posto bolji od lanjskog

Listopad na Krku 15 posto bolji od lanjskog
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2019 / 17:20
Autor: SEEbiz / Novi list
KRK - Na otoku Krku je tijekom listopada registrirano nešto više od 30,5 tisuća dolazaka te 125,7 tisuća noćenja. 

U odnosu na isto posezonsko razdoblje prošle godine, listopadski je rezultat za skoro 15 posto bolji od lanjskog po pitanju broja posjetitelja, te 9 posto jači po broju noćenja. Gledajući svih deset ovogodišnjih mjeseci, 2019. je i s koncem prošlog mjeseca potvrdila svoj status najbolje turističke godine, one u kojoj je na Krku (dosad) registrirano 878.508 posjetitelja te čak 4,97 milijuna noćenja ostvarenih u objektima komercijalnog smještaja, poručili su iz Turističke zajednice otoka Krka.

U odnosu na rezultat razdoblja »siječanj-listopad 2018.«, ovogodišnji su dolasci brojniji za 2,7 posto, dok je broj ostvarenih noćenja veći za nepunih 1 posto, kaže direktorica otočnog TZ-a Majda Šale, ne propustivši ukazati i da je ovogodišnji, s koncem listopada ostvareni turistički rezultat našeg najposjećenijeg otoka za gotovo 10 posto bolji u dolascima u odnosu na usporedive brojke pretprošle godine, uz 5,4 posto »jače« brojke i u pogledu ostvarenih noćenja.

U deset ovogodišnjih mjeseci najveći doprinos ukupnom rezultatu krčke turističke 2019. dao je smještaj u domaćinstvu. U apartmanima i kućama za odmor ostvareno je 50,7 posto ukupnog prometa, odnosno 2,52 milijuna noćenja. Dodatnih 1,5 milijuna noćenja (30 posto prometa) ostvareno je u kampovima, dok su hoteli u ukupnom rezultatu sudjelovali s 893 tisuća noćenja, odnosno 18 posto učešća u ukupnom fizičkom prometu. Naslov najposjećenije destinacije otoka i ove je godine uvjerljivo zadržao Grad Krk gdje se tijekom deset ovogodišnjih mjeseci odmaralo 234 tisuće posjetitelja koji su ostvarili 1,32 milijuna noćenja. Baška je, također već tradicionalno, zadržala poziciju druge najposjećenije krčke destinacije sa 180 tisuća gostiju te 996 tisuća noćenja, dok se na trećem mjestu krčkih tursitičkih »naj-odredišta« i dalje čvrsto drži Omišalj pa je tako »njivičko-omišaljska rivijera« ostvarila respektabilnih 158 tisuća dolazaka i 841 tisuću noćenja.

Najbrojniji gosti bodulskih iznajmljivača i hotelijera i ove su godine bili Nijemci. Njih je na Krku boravilo nešto više od 230,7 tisuća. Posebno je zanimljiv i podatak da su se upravo Nijemci najdulje i zadržavali na otoku, jedini u prosjeku dulje od 7 dana. Nakon Nijemaca, najbrojniji krčki posjetitelji bili su Slovenci. Iako gotovo upola malobrojniji u odnosu na Nijemce, naši su susjedi s nešto više od 121 tisuću dolazaka bili drugi najzastupljeniji otočni gosti, dok je treće mjesto na toj listi pripalo Austrijancima, kojih je stiglo na Krk skoro 114 tisuća. Listu »top 10« tržišta redom još upotpunjavaju gosti iz Italije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Nizozemske i Švicarske.

Ukupni osnovni smještajni kapacitet na Krku je u 2019. godini bio 60.296 osnovnih kreveta što je u odnosu na lani rast od 2 posto (1.552 postelje), istakla je Šale dodavši i da je do listopada otok Krk svoje prihvatne potencijale ojačao i s oko 900 novih dodatnih postelja pa je broj takvih »pomoćnih« kreveta sad dosegao 12,6 tisuća.

U nekomercijalnim objektima s koncem listopada na otoku Krku je ukupno boravilo 51.376 osoba koje su, doznajemo posredstvom sustava Evisitor, ostvarile dodatnih 1,97 milijuna noćenja. »Rođaci i prijatelji« i ove su godine bili najzastupljeniji na području Malinske-Dubašnice i Dobrinjštine, dijelova otoka Krka koji tradicionalno prednjače u nekomercijalnom ugošćavanju.

Tagovi: otok Krk, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX
PROMET
EU pokrenuo postupak povratka u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX
BRUXELLES - Europski regulator pokrenuo je u utorak postupak izdavanja dozvole za povratak u promet Boeingovih zrakoplova 737 MAX, prizemljenih prije gotovo dvije godine nakon dvije teške nesreće.
Preminuo Pero Gudelj, vlasnik FIS-a
IN MEMORIAM
Preminuo Pero Gudelj, vlasnik FIS-a
ZAGREB - U bolnici u Zagrebu umro je osnivač kompanije FIS Pero Gudelj. Riječ je o velikom trgovačkom lancu u BiH.
Malezija zatvara pogone najvećeg proizvođača zaštitnih rukavica zbog zaraze
POTEZI
Malezija zatvara pogone najvećeg proizvođača zaštitnih rukavica zbog zaraze
KUALA LUMPUR - Malezija je najavila zatvaranje gotovo 30 tvornica korporacije Top Glove radi testiranja i karantene nakon što je kod više od 2.000 radnika najvećeg proizvođača gumenih rukavica u svijetu potvrđena zaraza covidom 19.
Zagrebačke otpadne vode i HZJZ: Praćenjem otpadnih voda do tragova korone
PROJEKTI
Zagrebačke otpadne vode i HZJZ: Praćenjem otpadnih voda do tragova korone
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) pokrenuo je projekt praćenja otpadnih voda kao odgovor na pandemiju COVID-19.
Crni petak: dm će donirati pet posto ukupnog dnevnog prometa
DONACIJE
Crni petak: dm će donirati pet posto ukupnog dnevnog prometa
ZAGREB - U petak, 27. studenog, umjesto Crnog petka dm će i ove godine tradicionalno obilježiti treći u nizu Giving Friday u sklopu kojeg će donirati higijenske i ostale potrepštine u vrijednosti od čak pet posto dnevnog prometa ostvarenog u svim prodavaonicama i dm online shopu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE