GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lidlu između 5 i 7% srpskog tržišta

Lidlu između 5 i 7% srpskog tržišta
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2018 / 10:08
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Analiza tržišta maloprodaje Komisije za zaštitu konkurencije pokazala je da ima prostora za otvaranje novih trgovina i dolazak velikih trgovinskih lanaca.

Procenjeno je da će nemački Lidl, koji 11. oktobra u Srbiji otvara 16 prodavnica u 12 gradova, imati tržišni udeo od pet do sedam odsto, ali će njegovo pozicioniranje svakako zavisiti od reakcije postojećih trgovina i njihovih strategija odgovora na ulazak novog igrača. 

Sektorska analiza tržišta maloprodaje koju je uradila komisija obuhvatila je više od 500 učesnika na tržištu, a sa podacima Agencije za privredne registre, i više od 1.000 maloprodavaca u Srbiji. 

Anketirane trgovine na tržištu Srbije imaju više od 5.500 objekata. 

U sektoru maloprodaje u Srbiji zaposleno je nešto manje od 60.000 ljudi, što je 2,5 odsto ukupnog broja zaposlenih. 
Kako je utvrdila komisija, 80 odsto ukupnog broja objekata maloprodaje u Srbiji u poslednje tri godine su prodavnice klasičnog tipa gde prodavac uslužuje kupce, kao i manje samouslužne radnje (manje od 200 kvadrata), a prosečan prodajni objekat ima 200 kvadrata. 

Samo jedan odsto od ukupnih maloprodajnih objekata su hipermarketi odnosno objekti veći od 2.000 kvadarata (Tempo Deleze, Merkator hipermarket, Idea Novi Beograd, Dis Zemun), a oko 19 odsto čine samouslužne prodavnice između 200 i 2.000 kvadrata. 

Po podacima komisije, prosečno godišnje građani troše u maloprodaji 60.000 dinara, a u Beogradu je za 25 odsto veća potrošnja nego u ostatku Srbije. 
Najvećih 10 maloprodajnih lanaca učestvuje sa 55 odsto u ukupnom prometu u maloprodaji, dok svi ostali učesnici pojedinačno imaju manje od jedan odsto tržišnog učešća. 

Analiza Komisije za zaštitu konkurencije je pokazala da su jedine barijere za ulazak na tržište maloprodaje niska kupovna moć stanovništva i da se teško menjaju navike u kupovini u smislu kupovine na manje i u manjim objektima, kao i nedostatak prostora za otvaranje novih maloprodajnih objekata.

Tagovi: Lidl, trgovina, Mercator, Tempo, DIS trgovine, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
UZLET
Otvaranje Njemačke Lufthansi donijelo snažan rast potražnje za letovima
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je u utorak da bilježi rast potražnje za letovima prema SAD-u i europskim destinacijama nakon popuštanja njemačkih ograničenja putovanja paralelno padu broja novih slučajeva zaraze covidom 19.
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
SNAŽAN RAST
Generali: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu
MILANO - Talijanski osiguravatelj Generali izvijestio u utorak o dvoznamenkastom rastu dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući odjelima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom. Konsolidirana operativna dobit porasla je u prvom tromjesečju 11 posto, na 1,6 milijardi eura.
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
INTERES
Heineken zainteresiran za preuzimanje Distella
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken potvrdio je u utorak da pregovara s južnoafričkom tvrtkom Distell o mogućoj akviziciji, što bi značilo njegov ulazak na tržište vina i žestokih pića.
Ikea povlači dva proizvoda
POVLAČENJE
Ikea povlači dva proizvoda
ZAGREB - IKEA poziva sve kupce koji posjeduju tanjure, zdjele i šalice HEROISK ili TALRIKA da ih prestanu koristiti te da im se obrate za puni povrat novca.
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
KAPITAL
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
VARAŽDIN - Varteks je povećao temeljni kapital za pet milijuna kuna i sada on iznosi 46.066.860 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE