GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lidl prema prihodima skočio na sedmo mjesto u Hrvatskoj

Lidl prema prihodima skočio na sedmo mjesto u Hrvatskoj
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2017 / 19:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najveći godišnji prihod u Hrvatskoj deset godina zaredom ima Ina, pokazuje najnovija analiza Fine.

Vodeća naftna kompanija u nas lani je, naime, ostvarila ukupne prihode od gotovo 15,1 milijarde kuna, što Inu uvjerljivo svrstava na prvo mjesto rang-ljestvice hrvatskih trvtki po prihodima. Prvo mjesto po prihodima, pokazuje Finina analiza, koja obuhvaća razdoblje od 2007. do 2016. godine, Ina konstanto drži tijekom cijelog desetogodišnjeg razdoblja, a najveći je prihod ostvarila 2011. godine, čak 28,1 milijardu kuna. Ipak, u odnosu na 2007., kada su joj prihodi iznosili više od 24 milijarde kuna, Inini prihodi su se do 2016. smanjili za 37,1 posto, pokazuje Finina analiza.

Unatoč tome, pozicija Ine kao tvrtke s najvećim prihodima u zemlji nije ugrožena. Naime, drugoplasirana tvrtka lani je bio HEP, s ukupnim prihodima od oko 8,9 milijardi kuna, što je znatno manje od Ininih. Na popisu hrvatskih tvrtki s najvećim prihdoima slijede HEP - Operator distribucijskog sustava, potom, HT, pa Pliva i Petrol.

No, najveće iznenađenje je Lidl, koji je lani ostvario prihode od četiri miliajrde kuna, što mu je osiguralo sedmo mjesto na top-ljestvici hrvatskih tvrtki s najvećim prihodima. Još 2015. godine Lidl je bio na 12. mjestu, a 2007. tek na 107. mjestu. Sličan rast ima i Kaufland, koji se lani, s prihodima od oko 3,4 milijarde kuna, svrstao na 9. mjesto, dok je još 2015. bio na 13. mjestu, a 2007. na 29. mjestu.

Stabilnu poziciju drže i Plodine, koje su s prihodima nešto manjim od 3,9 milijardi kuna, lani bile na 8. mjestu po prihodima. Isto mjesto na top-ljestvici hrvatskih tvrtki s najvećim prihodima riječki maloprodajni lanac držao je i u 2015. godini.

Na 10. mjestu po prihodima nalazi se Zagrebački holding. Prihodi Holdinga lani su iznosili oko 3,4 milijarde kuna.

Na Fininom popisu top 10 tvrtki s najvećim prihodima u prošloj godini nema Konzuma, a razlog je taj što još nije podnio godišnje financijsko izvješće. Inače, 10 najvećih tvrtki po prihodima, bez Konzuma (koji bi vjerojatno bio prvi ili drugi na listi), u prošloj je godini ostvarilo ukupne prihode od oko 60,2 milijarde kuna, pokazuje Finino izvješće. Iako ukupni prihodi 10 najvećih posljednjih godina padaju, velike brojke koje stoje iza njih pokazuju u kojoj je mjeri hrvatsko gospodarstvo ovisno o malom broju velikih poduzeća.

Tagovi: Lidl, Ina, Hrvatski Telekom, Hrvatska elektroprivreda, Kaufland, Plodine, Zagrebački Holding
PROČITAJ I OVO
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
LUKE I BRODARI
COSCO Shipping: Rijeka sve više u fokusu najvećih svjetskih brodara
RIJEKA - Luka Rijeka je, posebice posljednje dvije godine, sve više u fokusu glavnih svjetskih brodara koji svoj teret prema zemljama Srednje Europe i zapadnog Balkana usmjeravaju upravo kroz Rijeku, izjavio je za SEEbiz Marko Škraljsky, glavni menadžer Dragon Maritime Adria d.o.o., agenta Cosco Shipping Linesa.
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PAD
Plantaže: Prodaja vina i rakija pala 40%
PODGORICA - Rezultati ostvareni u proizvodnji u kompaniji Plantaže u prvih osam mjeseci su izuzetno dobri, posebno u uslovima djelovanja koronavirusa, ocijenjeno je na sjednici Odbora direktora tog preduzeća.
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
PRUGA
Potpisan ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Bar
BEOGRAD - Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju deonice pruge Beograd-Bar od Valjeva, preko Vrbnice, do granice s Crnom Gorom, danas je potpisan u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i nfrastrukture Srbije.
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ODLIČAN POTEZ
Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku
ZAGREB - Konzum i Zumići u suradnji s Hrvatskom udrugom pčelara Pčelinjak pokreću humanitarni projekt za spašavanje pčela.
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 21 elektromotornog vlaka
VLAKOVI
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 21 elektromotornog vlaka
ZAGREB - Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. vrijedan nešto više od milijardu kuna, temeljem kojeg će se financirati nabava 21 elektromotornog vlaka za HŽ Putnički prijevoz iz EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., potpisan je u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE