GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leptir Plavonja novi je član ekipe Zumića

Leptir Plavonja novi je član ekipe Zumića
KONZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 13:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što su diljem Hrvatske pronijeli poruku o važnosti pčela u procesu oprašivanja i proizvodnji hrane, Zumići u svoju ekipu primaju novog člana, leptira Plavonju.

Kao što i ose, muhe, bubamare, kornjaši i brojni drugi kukci pomažu pčelama u oprašivanju, tako i leptiri imaju važnu ulogu u tom procesu, a pritom živopisne boje i šare na njihovim krilima uljepšavaju svijet oko nas.

Iako se svi rado s njim druže zbog prekrasne plave boje njegovih krila, Plavonja je pomalo plah i bojažljiv, ponajprije zbog toga što je jako osjetljiv na promjene u prirodi. Upravo su zbog klimatskih promjena i ljudskog djelovanja mnoge vrste leptira ugrožene, a njihov nestanak ili smanjenje brojnosti lako je uočiti što omogućava ljudima da brzo reagiraju u slučaju pada bioraznolikosti.

„Zaštita prirode i svih živih bića oko nas, pa tako i kukaca, mora biti dijelom dječjeg odrastanja od najmanjih nogu jer samo tako možemo stvoriti bolji svijet za sve buduće generacije. U želji da dodatno istaknemo koliko je važno paziti na pčele, leptire i druge kukce, u Konzumove prodavaonice dovodimo leptira Plavonju koji će nastaviti poticati djecu na učenje i istraživanje svijeta oko nas te čuvanje kukaca bez kojih ne možemo živjeti“, istaknula je Dunja Delić, direktorica Sektora marketinga u Konzumu.

Leptiri žive u gotovo svim dijelovima svijeta pa ih se tako tijekom ljeta može pronaći čak i na Sjevernom polu, a dijele se na dnevne i noćne, pri čemu postoji oko 15.000 različitih vrsta dnevnih leptira i više od 150.000 vrsta noćnih. Fascinantni su po svom životnom ciklusu tijekom kojeg se iz jajašca najprije razvija gusjenica koja se hrani ponajviše raznovrsnom biljnom hranom, a potom nastupa stadij preobrazbe u kojem gusjenica prelazi u kukuljicu iz koje naposljetku izlazi leptir.

Iako su prividno nježne i krhke građe, leptiri su vrlo vješti i brzi letači te imaju izrazito razvijena osjetila kojima primaju informacije iz okoliša pa se tako odlikuju oštrim vidom, dok mnogi noćni leptiri raspoznaju i ultrazvučne valove. Navrh glave smještena su im ticala kojima prepoznaju kretanje zraka te raspoznaju mirise i na vrlo velikim udaljenostima. S donje strane glave smješteno im je sisalo koje koriste dok se hrane biljnim sokovima i nektarom, pri čemu sudjeluju u procesu oprašivanja i tako pomažu pčelama u toj važnoj zadaći.

Leptir Plavonja u Konzumove prodavaonice stiže u četvrtak 8. listopada, a kao i pčelice Zumiće, kupci će ga moći kupiti po cijeni od 50 kuna uz 10 sakupljenih naljepnica. Naljepnica se dobiva u vrećici sa sličicama za svakih potrošenih 75 kuna prilikom kupnje u Konzumu, a odabir posebno označenih proizvoda donosi i dodatne vrećice sa sličicama. Sličice i naljepnice moguće je sakupljati do 28. listopada, a kupnja plišanih Zumića moguća je do 11. studenog ili do isteka zaliha.

Više informacija o Zumićima dostupno je na stranici www.konzum.hr.

Tagovi: Leptir Plavonja, Zumići, Konzum, Dunja Delić, oprašivanje, pčele
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik sredstvima EU nabavlja jedanaest niskopodnih autobusa
AUTOBUSI
Dubrovnik sredstvima EU nabavlja jedanaest niskopodnih autobusa
DUBROVNIK - Ugovor o nabavi 11 suvremenih niskopodnih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih s 18 milijuna kuna iz fondova EU, potpisali su u srijedu u Dubrovniku direktor gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik Ante Vojvodić i direktor AutoHrvatska PSC Mario Fabek.
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZDRAVSTVO
Poliklinika Sveti Rok postaje dio Affidea Grupe
ZAGREB – S misijom širenja portfelja u području privatne medicinske skrbi, Affidea, kao najveći europski pružatelj usluga u području dijagnostike, ambulantnog liječenja i liječenja karcinoma, objavila je kako je od prosinca dio njihove mreže medicinskih centara i ugledna zagrebačka poliklinika Sveti Rok.
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
FORUM
Obiteljska poduzeća: U krizi je najvažnije ostati trezven
ZAGREB - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) organizirao je 1. prosinca 2020. on-line konferenciju Forum obiteljskih poduzeća.
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
BOŽIĆNICE
SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1.600 kuna
ZAGREB - SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1.600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini staža u SPAR-u.
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ANKETA
PEVEX-ova anketa: Sve veća pozornost kupaca usmjerena na distancu
ZAGREB - Prvi hrvatski trgovački lanac PEVEX prvu je anketu o zadovoljstvu zaštitnim mjerama proveo polovicom godine. Od tada ju je nastavio periodično provoditi kako bi što bolje osluškivao potrebe i zahtjeve kupaca u vrijeme pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE