GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leasing kuće odobravat će reprograme, ali uz individualni pristup

Leasing kuće odobravat će reprograme, ali uz individualni pristup
LEASING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na sjednici u ponedjeljak, između ostalih točki dnevnog reda, razmatrao je i trenutačno stanje leasing moratorija i reprograma. Naime, prema podacima iz ožujka ove godine, 86 posto svih aktivnih reprograma isteklo je u travnju ove godine.

Prema očitovanjima leasing društava Hanfi, u sljedećem se razdoblju planiraju odobravati reprogrami ili drugi načini restrukturiranja po istecima moratorija, posebno za korisnike iz najrizičnijih djelatnosti, no, kako ističu, uz individualan pristup prilikom odobravanja, ovisno o poslovanju primatelja leasinga, vrsti leasing ugovora i vrsti objekta.

Uz reprograme, opcija su i drugi načini restrukturiranja kao što su: novi dogovor oko plaćanja dospjelih obveza, daljnje plaćanje samo kamate, produljenje perioda financiranja, eventualni ustupi na nove primatelje, eventualno smanjenje kamatne stope, piše Jutarnji list.

Do sredine travnja 2021. isteklo je ukupno 25 tisuća prethodno sklopljenih reprograma ukupne vrijednosti 4,2 milijardi kuna te je ostalo otprilike dvije tisuće reprograma ukupne vrijednosti 0,9 milijardi kuna (5,1% vrijednosti aktivnih ugovora). Otad do danas broj aktivnih reprograma smanjio se dodano za 24,3 posto. Najrizičnije djelatnosti (prijevoz, charter i rent-a-car) u ukupno aktivnim reprogramima sudjeluju s 47 posto (u broju ugovora) te 62 posto (u vrijednosti ugovora).

Hanfa je dosad u tri navrata izdala preporuke s namjerom da se olakša financijski položaj onih primatelja leasinga koji su do pandemije redovito podmirivali obveze po ugovorima o leasingu. Također, do 30. lipnja 2021. leasing društva za navedene primatelje leasinga nisu trebala formirati ispravke vrijednosti potraživanja.

Tagovi: leasing društva, Hanfa, Dubravko Orlovac, Raiffeisen Leasing, BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermärkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing, PBZ-LEASING, UniCredit Leasing Croatia
PROČITAJ I OVO
J&J očekuje 2,5 milijardi dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2021.
CJEPIVO
J&J očekuje 2,5 milijardi dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2021.
NEW BRUNSWICK - Američki farmaceutski div Johnson & Johnson podigao je u utorak prognozu godišnje dobiti, a potvrdio je da ove godine očekuje 2,5 milijardi dolara prihoda od prodaje cjepiva protiv covida 19.
CIOS demantirao Tomaševićeve navode o zbrinjavanju otpada
DEMANTI
CIOS demantirao Tomaševićeve navode o zbrinjavanju otpada
ZAGREB - Grupacija CIOS oglasila se u utorak poslijepodne priopćenjem u kojem demantiraju niz navoda koje je gradonačelnik Tomašević izrekao na konferenciji za novinare.
Ruski trgovački lanac Mere širi poslovanje na BiH
TRGOVINA
Ruski trgovački lanac Mere širi poslovanje na BiH
SARAJEVO - Ruski trgovački lanac koji na europskom tržištu djeluje pod nazivom "Mere" proširit će svoje poslovanje i na Bosnu i Hercegovinu, potvrdili su u utorak iz uprave ove tvrtke za BiH.
Tranzit kineske robe opteretio željezničku mrežu u Rusiji
ŽELJEZNICA
Tranzit kineske robe opteretio željezničku mrežu u Rusiji
MOSKVA - Ogroman rast troškova pomorskog prijevoza potaknuo je kineske kompanije da izvoz robe u Europu preusmjere željeznicom kroz Rusiju, što je izazvao zastoje i opteretilo njezinu željezničku mrežu.
Ericsson blago povećao dobit, nadoknadio izgubljeni tržišni udio u Kini
BLAGI RAST
Ericsson blago povećao dobit, nadoknadio izgubljeni tržišni udio u Kini
STOCKHOLM - Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u utorak o blagom rastu dobiti u trećem tromjesečju budući da je izgubljeni tržišni udio u Kini uspio nadoknaditi na drugim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE