GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza

Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruženje leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) donijelo je na preporuku Hanfe set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.

„Za uspjeh mjera potreban je zajednički i solidarni pristup svih vjerovnika kako bi se pomoglo svim pogođenim građanima i poduzetnicima,“ istaknuo je Vladimir Kristijan, predsjednik Udruženja leasing društava HGK.

Prva mjera tiče se prioritetne obrade zahtjeva potrošača i poslovnih subjekata za odgodu plaćanja glavnice od tri mjeseca, za one klijente čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog gubitka ili smanjenja izvora prihoda ili čiji je prihod značajno umanjen s obzirom na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

Za vrijeme odgode plaćanja obračunavat će se ugovorene kamate (financijski leasing) i naknade (operativni leasing). Uz odgodu plaćanja glavnice, na raspolaganju su i druge opcije s obzirom na djelatnost i stupanj utjecaja pandemije na poslovanje, stoji u priopćenju.

Svaki zahtjev za odgodom plaćanja obrađivat će se pojedinačno prema internim politikama pojedinog leasing društva i s obzirom na preporuke regulatora, dodaje se.

Hanfa je ranije danas preporučila leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.

Kako se navodi u priopćenju Udruženja, Hanfine preporuke odnose se na primatelje leasinga koji su uredno podmirivali obveze do 31. prosinca prošle godine, kojima je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza temeljem jasnih kriterija, primjerice pad prihoda u ožujku ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle, kao i kojima je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno zbog pandemije ili potresa u Zagrebu.

Iz Udruženja još pozivaju sve klijente da se jave matičnim leasing društvima i informiraju o načinu realizacije odgode plaćanja glavnice, ali i da se upoznaju s mjerama drugih državnih tijela i institucija koje su im na raspolaganju za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta.

Tagovi: leasing društva, Udruženje leasing društava, Vladimir Kristijan, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Air Transat privremeno otpušta 128 stjuardesa
REZOVI
Air Transat privremeno otpušta 128 stjuardesa
OTTAWA - Više od polovine trenutno zaposlenih stjuardesa u kanadskoj aviokompaniji Air Transat, prošloga je tjedna obaviješteno da će biti privremeno otpušteno, objavila je danas Kanadska unija javnih službenika.
Dječja bolnica, Zarazna i KBC Split ostaju bez lijekova
ALARMANTNO
Dječja bolnica, Zarazna i KBC Split ostaju bez lijekova
ZAGREB - Bolnice čiji su dugovi stariji od godinu dana neće dobivati lijekove dok Vlada ne plati barem pola duga.
Zbog povišene količine bakterije opoziva se Premium - losos kojeg prodaju Spar i Kaufland
TRGOVINA
Zbog povišene količine bakterije opoziva se Premium - losos kojeg prodaju Spar i Kaufland
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da se zbog utvrđene povišene količine bakterije Listeria monocytogenes opoziva proizvod "Premium - losos", narezani, od 100 grama, kojeg na tržište stavlja SPAR Hrvatska i Kaufland Hrvatska.
MK Grupa i ove godine najveći izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji
NA VRHU
MK Grupa i ove godine najveći izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji
BEOGRAD - Kompanija MK Grupa (MK Group) objavila je danas da je, šestu godinu zaredom, na čelu sa kompanijom Agroglob (Agroglobe) i članicama zajedno izvezla 689.000 tona žitarica i uljarica, čime je, kako je istaknuto, potvrdila poziciju najvećeg izvoznika u Srbiji.
Petrokemija u cijelosti otplatila stari dug za plin
DUG
Petrokemija u cijelosti otplatila stari dug za plin
KUTINA - Kutinska Petrokemija je šest mjeseci prije roka dospjeća uplatila zadnju ratu i time u cijelosti otplatila stari dug za prirodni plin, za što je Ini, PPD-u i HEP-u dugovala ukupno 412 milijuna kuna, izvijestili su iz Petrokemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE