GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza

Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruženje leasing društava pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) donijelo je na preporuku Hanfe set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa, priopćeno je u petak iz HGK.

„Za uspjeh mjera potreban je zajednički i solidarni pristup svih vjerovnika kako bi se pomoglo svim pogođenim građanima i poduzetnicima,“ istaknuo je Vladimir Kristijan, predsjednik Udruženja leasing društava HGK.

Prva mjera tiče se prioritetne obrade zahtjeva potrošača i poslovnih subjekata za odgodu plaćanja glavnice od tri mjeseca, za one klijente čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog gubitka ili smanjenja izvora prihoda ili čiji je prihod značajno umanjen s obzirom na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

Za vrijeme odgode plaćanja obračunavat će se ugovorene kamate (financijski leasing) i naknade (operativni leasing). Uz odgodu plaćanja glavnice, na raspolaganju su i druge opcije s obzirom na djelatnost i stupanj utjecaja pandemije na poslovanje, stoji u priopćenju.

Svaki zahtjev za odgodom plaćanja obrađivat će se pojedinačno prema internim politikama pojedinog leasing društva i s obzirom na preporuke regulatora, dodaje se.

Hanfa je ranije danas preporučila leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.

Kako se navodi u priopćenju Udruženja, Hanfine preporuke odnose se na primatelje leasinga koji su uredno podmirivali obveze do 31. prosinca prošle godine, kojima je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza temeljem jasnih kriterija, primjerice pad prihoda u ožujku ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle, kao i kojima je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno zbog pandemije ili potresa u Zagrebu.

Iz Udruženja još pozivaju sve klijente da se jave matičnim leasing društvima i informiraju o načinu realizacije odgode plaćanja glavnice, ali i da se upoznaju s mjerama drugih državnih tijela i institucija koje su im na raspolaganju za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta.

Tagovi: leasing društva, Udruženje leasing društava, Vladimir Kristijan, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
POTONUĆE
Putnički promet Norwegian Aira srušen 97,8 posto u svibnju
OSLO - Broj putnika zrakoplovne kompanije Norwegian Air u svibnju je bio 97,8 posto niži u odnosu na isto razdoblje lani, jer je većina flote ostala prizemljena zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, priopćila je u petak ta niskobudžetna kompanija.
Pula: Požar u Kauflandu
VATRA
Pula: Požar u Kauflandu
PULA - Jutros oko 9 sati izbio je požar u Trgovačkom centra Kaufland u Poreču.
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
UTJECAJ PANDEMIJE
JGL: Izvoz raste, ali HZZO kasni s plaćanjima
RIJEKA - Sukladno preporuci ESMA-e, kompanija Jadran Galenski laboratorij očitovala se o potencijalnim učincima bolesti COVID-19.
Fraport Slovenija najavljuje otpuštanja
REZOVI
Fraport Slovenija najavljuje otpuštanja
LJUBLJANA - Operator ljubljanske zračne luke Fraport Slovenija najavljuje velika otpuštanja zbog posljedica epidemije. Neslužbeno, otpušta se četvrtina zaposlenih. Sindikat se nada pomoći države.
Adidas u Kini bilježi brži oporavak prodaje nego što se očekivalo
OPORAVAK
Adidas u Kini bilježi brži oporavak prodaje nego što se očekivalo

PEKING - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas priopćio je da je na području Kine zabilježio brži rast prodaje od očekivanog nakon karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa, dok će se ponovno otvaranje poslovnica u Europi te Sjevernoj i Južnoj Americi odvijati postupno.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE