GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lahovnik u Nadzornom odboru Krke

Lahovnik u Nadzornom odboru Krke
NADZORNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 08:34
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Na jučerašnjoj su skupštini dioničari Krke usvojili su prijedlog za raspodjelu dobiti u iznosu od nešto manje od 271 milijun eura.

Kao i svake godine, Uprava je predložila da se polovica dobiti podijeli dioničarima, što znači da će dobiti 4,25 eura bruto po dionici (lani 3,20 eura bruto) ili 3,08 eura neto. Prema riječima prvog čovjeka Krke Joze Colariča, dividende će početi isplaćivati 23. srpnja. Većina, 38,5 posto udjela u vlasništvu su slovenskih fizičkih osoba, a gotovo 27 posto u državnim fondovima Kapitalska družba i Slovenski državni holding (SDH) te Republike Slovenije.

Također su izabrali četiri člana Nadzornog odbora iz reda dioničara. Mandat aktualnih istječe 20. kolovoza. Tri imena izabranih nadzornika već su "stara". U Nadzornom odboru ostaju Jože Mermal, dugogodišnji prvi suprug BTC-a i aktualni predsjednik nadzornika Krke, dr. Sc. Julijana Kristl i Boris Žnidarič, bivši član uprave Kapitalske družbe.

Četvrto predloženo ime bio je Peter Filipič, bivši predsjednik upravnog odbora Pokojninske kompanije A. Međutim, na dan skupštine SDH je podnio protu prijedlog i umjesto Filipiča predložio Mateja Lahovnika, prema mišljenju mnogih najutjecajnijeg ekonomista u trenutnoj vladi. Dioničari su ga izabrali bez rasprave sa 70% potpore; preostala tri potvrđena su s više od 99% potpore.

Krka je prošlu godinu završila s rekordnih 1,49 milijardi eura prihoda, što je 12 posto više nego godinu prije, a neto dobit povećala je za čak 40 posto, na 244 milijuna eura. Prvo polugodište ove godine zaključuje s gotovo 804 milijuna eura prodaje, što je šest posto više nego u prvoj polovici prošle godine, a procijenjena neto dobit za 15 posto je veća nego lani i iznosi više od 160 milijuna eura.

Tagovi: Krka, dividenda, Matej Lahovnik, Jože Mermal, Jože Colarič, Boris Žnidarič, Julijana Kristl
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE