GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ladišić: Vlada je nečinjenjem dovela do monopola na tržištu operatera

Ladišić: Vlada je nečinjenjem dovela do monopola na tržištu operatera
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 22:36
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Direktor programa i vijesti N1 Tihomir Ladišić rekao je u utorak da je Vlada odgovorna za monopolski položaj dvaju operatera na tržištu, a United Media kaže kako je nakon A1 upitno hoće li i HT nastaviti distribuciju njihovih kanala te ne želi vjerovati da postoji kartelski dogovor.

“Vlada je odgovorna za sadašnje stanje u kojem već godinama nije promijenila Zakon o elektroničkim medijima, i time stvorila uvjete slobodnog tržišta kakvo postoji u svim zemljama Europske unije. Stoga je Vlada izravno odgovorna za stanje u kojem se nalazi ne samo N1 televizija, već i svi mediji u Hrvatskoj”, ustvrdio je Ladišić u priopćenju.

Kazao je to odgovarajući na tvrdnje Ministarstva kulture i medije, koje je reagiralo na njegove ranije tvrdnje da je uklanjanje N1 iz programskog paketa A1 u trenutku predizborne kampanje, udar na slobodu medija i cenzura. Ministarstvo je ustvrdilo da odnos United Grupe kojoj pripada N1, i operatera A1, poslovni odnos dviju tvrtki o kojemu Vlada nema nikakvih saznanja.

Ladišić u današnjem priopćenju Vladu proziva zbog nedonošenja novog Zakona o elektroničkim medijima, i ističe da je svojim nečinjenjem “dovela do monopola dva operatera koji kontroliraju 90 posto tržišta”.

“U takvim okolnostima ne može se govoriti o komercijalnim odnosima o kojima Vlada nema nikakvih saznanja”, ustvrdio je i uputio izravna pitanja ministarstvu i Vladi.

“Kada ćete promijeniti Zakon o elektroničkim medijima i uskladiti ga sa zakonodavstvom Europske unije? Kada ćete stvoriti uvjete i pozvati na raspisivanje natječaja za dodjelu slobodnih nacionalnih televizijskih frekvencija?", upitao je Ladišić.

United Media: Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor

United Media, vlasnik N1 i Sportkluba, ustvrdio je večeras da je operater A1, "zbog nezadovoljstva hrvatske javnosti nakon informacije da planiraju isključiti iz ponude televizije N1 i Sport Klub, započeo je kampanju obmanjivanja građana". Tvrdi se da A1 "neistinitim informacijama pokušava uvjeriti svoje korisnike da bi oni plaćali veću cijenu usluga u slučaju nastavka distribucije kanala United Medie (UM)".

Ističu i da je United Media javno objasnila da je operateru A1 dostavljena ponuda koja je predviđala nastavak suradnje pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao i svih prethodnih godina.

“Distribucija kanala N1 i Sportklub, dakle, ne bi po toj logici mogla koštati nijednu kunu više nikoga tko je korisnik A1”, zaključuju.

Priopćili su i kako se trenutno vode pregovori o nastavku suradnju i s drugim operaterom, Hrvatskim Telekomom. Ustvrdili su da je nakon ponude istih uvjeta i cijene, i taj operater ocijenio da je njihova ponuda “neodgovarajuća”.

“Nije izvjesno hoće li i oni zadržati UM kanale u ponudi”, navode.

Ističu i da im je nejasno, s obzirom na to da je, kako navode, N1 najgledaniji informativni kablovski kanal, a da je Sportklub u odnosu na prošlu godinu pojačao programsku ponudu prijenosima Formule 1 i Bundeslige, nejasno temeljem kojih parametara i jedan i drugi operater (A1 i Hrvatski Telekom) pokušavaju primorati United Mediu da spusti cijenu svojih kanala.

“Svi najekskluzivniji prijenosi utakmica od Premier lige do Formule 1 spadaju u najskuplja TV prava i kako ni nama cijena nije spuštena, nije moguće ni da to učinimo mi”, poručuju.

“Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor oko pritisaka na UM, jer je u prošlosti bilo slučajeva istiskivanja s tržišta poput Discovery i Eurosport kanala. Pokazalo se tada da, kad se ta dva operatora u Hrvatskoj dogovore o zajedničkom tretmanu nekih pružatelja usluga, prestaje opcija za rad i djelovanje”, navodi United Media.

Fotografija: N1 televizija

Tagovi: Tihomir Ladišić, United Media, N1 televizija, A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Sportklub, Zakon o elektroničkim medijima
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE